Για την υπόθεση Novartis μίλησε ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, με αφορμή την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

«Αυτήν την ιστορία τη βίωσα πολύ άσχημα. Διότι ήταν κάτι που δεν το περίμενα καθόλου, μου έπεσε κεραμίδα. Από κει και πέρα προσπάθησα να αντιδράσω. Αντέδρασα με τους δικηγόρους μου. Άλλωστε αυτά που μου καταμαρτυρούσαν ήταν αστεία. Διότι η όλη κατηγορία, συγκεκριμένα εναντίον μου, ήταν μία παράγραφος η οποία είχε προστεθεί σε μία τρίτη μαρτυρική κατάθεση και η οποία έλεγε ότι άκουσα ότι μου είπαν και λοιπά. Προφανώς τα είχε συντάξει δικηγόρος για να μην έχει ευθύνη ο μάρτυρας», τόνισε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ερώτηση για την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας απάντησε: «Αισθάνομαι ελαφρύτερος. Πρώτον διότι θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Και όχι μόνο να ξετυλίγεται το κουβάρι και να βρούμε ποιοι κρύβονται από πίσω. Εγώ θα προσθέσω και κάτι άλλο: Να βρούμε και τι κρύβεται από πίσω. Διότι αυτή η σκευωρία δεν στήθηκε τυχαία. Ήθελε να καλύψει κάτι άλλο. Αισθάνομαι ανακούφιση και ότι η δικαιοσύνη και μπράβο της έκανε το καθήκον της».

Σε ερώτηση για το τι κρύφτηκε πίσω από αυτήν την ιστορία, αναφέρθηκε σε δύο πράγματα. «Το ένα είναι τυχόν άλλο ιατρικό σκάνδαλο. Και το δεύτερο είναι ότι αυτό το πράγμα έγινε προσπάθεια να αποδυναμώσει συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, συγκεκριμένους πολιτικούς, με όλες τις συνέπειες που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Αν ευσταθούσε δηλαδή η κατηγορία, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου θα βρισκόταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, με ό,τι συνέπειες θα είχε αυτό για την ίδια μας τη Δημοκρατία».

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν η απώτερη στόχευση ήταν να μπουν κάποια πολιτικά πρόσωπα στη φυλακή. 

«Ενδεχομένως ναι, αλλά πιστεύω ότι ήταν κυρίως η θέση εκτός του πολιτικού χώρου, ενός πολύ μεγάλου μέρους, πρώην πρωθυπουργού, πρώην υπουργών, οι οποίοι είχαν διατελέσει υπουργοί Υγείας». 

«Για να μιλήσουν (αυτοί οι μάρτυρες) πρέπει να έχουν μία αφόρητη πίεση, η οποία να είναι και πολιτική και ηθική. Πρέπει να νιώσουν το βάρος αυτού που έκαναν. Πρέπει η κοινωνία να τους κάνει να να κρυφτούν, να μην μπορούν να εμφανιστούν στον κόσμο», πρόσθεσε πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος τόνισε ότι δεν πρόκειται να κινηθεί ποινικά, καθώς δεν θεωρεί ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. «Δικαιολογώ τους άλλους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν στραφεί ποινικά. Διότι αυτοί αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρές κατηγορίες, και επειδή έχω διατελέσει Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, ε, δεν θέλω να οδηγηθώ ως κατήγορος ενώπιον δικαστηρίου. Δεν νομίζω ότι είναι αυτή η θέση μου. Τώρα ως προς την αγωγή αποζημιώσεως, επιφυλάσσομαι. Θα το μελετήσω και θα δω» είπε.

Αναφορικά με τα σχόλια που υπάρχουν ότι αυτή η υπόθεση πλήττει τον θεσμό της προστασίας των μαρτύρων ο Παναγιώτης Πικραμμένος τόνισε: «Δε θα συμφωνήσω με αυτό. Κάποιος ο οποίος έχει πραγματικά στοιχεία τα οποία μπορεί να προσκομίσει, οποιουδήποτε είδους, μπορεί να τα θέσει εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εξαρχής ψευδομάρτυρες.

Αυτό προέκυπτε από τον αρχικό φάκελο που ξέραμε ότι είχαν πάρει χρήματα από την Αμερική. Προέκυπτε από το γεγονός ότι μετά από ένα διάστημα ενός έτους, ενάμιση έτους, οι εισαγγελείς άρχισαν να βγάζουν απαλλακτικό βουλεύματος. Συνεπώς, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να γίνεται σύγκριση μεταξύ κάποιου ο οποίος εξ αρχής είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και λέει ψέματα και ενός ανθρώπου ο οποίος όποιος έχει πραγματικά στοιχεία και τα προσκομίζει και ο οποίος βεβαίως πρέπει να προστατευθεί».

«Ο Εισαγγελεύς, ο οποίος επιλαμβάνεται και προσφέρει την προστασία, μπορεί να έχει τη δική του κρίση περί τίνος πρόκειται. Τώρα γιατί δεν έγινε αυτή η κρίση ευθύς εξ αρχής και γιατί παρόλο που είχαν γίνει αιτήματα να αφαιρεθούν οι κουκούλες και απορρίφθηκαν τρεις φορές, εγώ αυτό δεν το ξέρω. Επειδή σέβομαι τη δικαιοσύνη και τους δικαστικούς και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, λέω ότι μπορεί να έχουν στοιχεία τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε. Όμως στα δικά μου μάτια είναι αδικαιολόγητο» σημείωσε και δήλωσε ότι βλέπει δύσκολη τη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, χωρίς όμως να θέλει να προδικάσει.

Σε ερώτηση για το εάν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε: «Με βάζετε σε πειρασμό. Ε, λοιπόν, πρώτα από όλα ο Πρωθυπουργός μας έχει πει ότι αυτή η συζήτηση προσβάλλει την Πρόεδρο, ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να κλείσει, δεν είναι σωστή για την τωρινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και το δέχομαι αυτό. Βεβαίως, ενόσω είναι αυτή και ασκεί τα καθήκοντά της, δεν είναι ωραίο πράγμα να μιλάμε έτσι για την αντικατάστασή της. Και για να απαντήσω και στο πρώτο ερώτημα, ευθέως και σαφώς πιστεύω ότι κανένας Έλληνας πολίτης στον οποίο θα προσεφέρετο η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να το αρνηθεί. Διότι αυτό είναι μεγάλος τίτλος τιμής. Αλλά αυτό είναι γενικό και αόριστο. Η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει τώρα».