«Στις 31 Μαρτίου η Κυβέρνηση ή θα παρατείνει την επέκταση αναστολής όλο το 2022 ή θα πει ότι είναι προαπαιτούμενος ο εμβολιασμός για να προσφέρει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, οπότε και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι η δική του εισήγηση είναι υπέρ του δεύτερου σεναρίου.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην αναστολή σύμβασης που ισχύει για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, λέγοντας πως αν και «δεν είναι στην σκέψη μας μια επέκταση της αναστολής σε όσους δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου», δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση και διευκρίνισε ότι η δική του εισήγηση είναι πως «όποιος δεν εμβολιαστεί, δεν μπορεί να είναι στο ΕΣΥ».

«Οι παραγγελίες που κάνουμε και σε φάρμακα και σε εμβόλια είναι για το σύνολο του 2022. Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως και σε αποκλιμάκωση να μπούμε σε ότι αφορά τα κρούσματα και τους σκληρούς δείκτες, θα πρέπει να υπάρχει μια παρακολούθηση και της κατάστασης το φθινόπωρο. 

Επομένως, αν υπάρξει παράταση στην αναστολή (σύμβασης των ανεμβολίαστων υγειονομικών) θα είναι για μεγάλο διάστημα, πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους, για αυτό θα είναι μέχρι τότε και η επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών υγειονομικών», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον Ant1.

Στο ερώτημα για τις τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν από τη μη επέκταση της αναστολής ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως «για τους 12.000 συμβασιούχους επικουρικούς υγειονομικούς, που λήγουν οι συμβάσεις τους στις 31 Μαρτίου, θα κάνουμε ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων μέχρι περίπου το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα θα υπάρξει μοριοδότηση τους, λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει και παράλληλα βγαίνει προκήρυξη για 4.000 θέσεις στο ΕΣΥ».

Ως προς την πανδημία είπε πως η πανδημία κορονοϊού παραμένει «παρούσα» και ανέφερε πως από τα δεδομένα για τον τριψήφιο αριθμό θανάτων καθημερινά προκύπτει πως «το 85% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς, ηλικίας άνω των 70 ετών», σημειώνοντας πως έχει ζητήσει να κοιτάξουν ο ΕΟΔΥ και ο Θεοκλής  Ζαούτης και με διαφορετικό πρίσμα τους φακέλους.

Αναφορικά με την έξαρση στους νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «το τέταρτο κύμα της Δέλτα μας βρήκε σε μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη, καθυστερούν πολλά περιστατικά να φτάσουν στα νοσοκομεία, ενώ και σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία δεν υπάρχει η ίδια παροχή φροντίδας με τα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων και αυτό πρέπει να διορθωθεί»

Όσον αφορά στα αντι-ικά χάπια κατά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας είπε πως «αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη παρτίδα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, έχουμε για πρώτη φορά τα χάπια της Merck και πλέον έχουμε την παράδοση κατ΄ οίκον των χαπιών που εγκρίνονται από τους γιατρούς και την Επιτροπή. Προς τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου θα έχουμε τις πρώτες παρτίδες και των χαπιών της Pfizer και θα υπάρχει επάρκεια χαπιών».

Επεσήμανε ωστόσο πως «παραμένει το εμβόλιο η πρώτη άμυνα μας, το χάπι είναι επικουρικό. Σε έναν ανεμβολίαστο, ακόμη και αν πάρει το χάπι, παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος για την ζωή του. Έρευνες αναφέρουν πως αν δώσουμε 1000 χάπια, μπορούμε να αποσοβήσουμε 50 θανάτους, που δεν είναι καθόλου λίγοι».

«Η Ελλάδα φέρνει όλα τα εμβόλια που εγκρίνει ο EMA. Ότι εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έρχεται και στην Ελλάδα. Είχαμε και παλαιότερα το εμβόλιο της Johnson που δεν ήταν τεχνολογίας m-rna», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Τέλος, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που λήγει στο 7μήνο μετά από την δεύτερη δόση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «για να φθάσουμε από το 67% στο 84% του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, πήραμε μια σειρά από σκληρές αποφάσεις. Ήδη, το 85% όσων είχαν δικαίωμα, έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Πιστεύω και αυτοί που δεν την έχουν κάνει, θα σπεύσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση».