«Η Κεντροαριστερά δεν έχει ελπίδα όσο οι ζυμώσεις γίνονται για τη διάσωση προσώπων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διαφωνεί με την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι το κριτήριο για τη στάση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι οι πολιτικές για την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.
«Ανοίγει πόρτα εξόδου με τις διαφοροποιήσεις του;» τον ρωτάμε για τον Ευάγγ. Βενιζέλο.
«Δεν είμαστε σε πολιορκία και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Μεσολόγγι», απαντά με νόημα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται δύσπιστος για τη Ν.Δ., αυτοσαρκάζεται για τη φήμη του «αδιάβαστου» υπουργού που ψήφιζε μνημόνια, ενώ χαρακτηρίζει θεωρίες συνωμοσίας τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν μέλη της 17Ν εκτός φυλακής.
• Πώς εκτιμάτε την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα; Είμαστε μια ανάσα από την υπέρβαση του κάβου, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ή οδηγούμαστε σε τέταρτο μνημόνιο, σύμφωνα με την ανάλυση της αντιπολίτευσης;
Είμαστε μακριά από την ανάπτυξη. Ισως όχι από άποψη λογιστική, αλλά γιατί δεν έχουμε σχέδιο και παραγωγική βάση που να οδηγήσουν σε στέρεες δουλειές, καλοπληρωμένες και μείωση των ανισοτήτων.
Οι κάβοι και η αρίθμηση των μνημονίων -τα οποία ως γνωστόν μόνο εγώ δεν διαβάζω- είναι κουραστικές επαναλήψεις εύκολων στερεοτύπων. Πολύ παρελθόν!
• Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν εξαντλήσει το πολιτικό τους κεφάλαιο;
Εξαντλούν τις αντοχές των πολιτών και την υπομονή των οπαδών τους με άστοχες πολιτικές όπως για τις τηλεοπτικές άδειες και τις επιθέσεις στους θεσμούς. Σε αυτά συμπεριφέρονται ως συνιστώσα των ΑΝ.ΕΛΛ. Από την άλλη, συντηρούν μια αντιπαραγωγική ασυμφωνία λόγων και έργων γιατί, ενώ υπογράφουν πειθήνια, τα εφαρμόζουν δύστοκα και τα καταγγέλλουν εύκολα.
Δεν έχουν αγκαλιάσει την ίδια τη δική τους διακυβέρνηση. Αυτή η θεωρία του εξαναγκασμού που καλλιεργούν είναι ένας ραγιάδικος αλυτρωτισμός που δεν αξίζει σε κανέναν. Δυστυχώς όλα τα χρόνια των μνημονίων -και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου- αυτή η στραβή αντίληψη επικράτησε.
Πιστεύω πάντως πως η οικονομία, στα λογιστικά της μεγέθη, θα πάει πολύ καλύτερα και το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση του χρέους. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία που κερδίσαμε, χωρίς να ψάχνουμε για πατέρες της νίκης.
• Αποτελεί εναλλακτική λύση για τη χώρα η Ν.Δ.; Πώς βλέπετε -και προσωπικά- ένα προσκλητήριο προς τις δυνάμεις που συμφωνούν στην ανάγκη μιας πανστρατιάς υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά του λαϊκισμού;
Η Ν.Δ. είναι ως αξιωματική αντιπολίτευση εξ ορισμού εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Δεν έχει δείξει ακόμη ούτε στον προγραμματικό της λόγο ούτε καν στον πρόσφατο «ανασχηματισμό» της στοιχεία τόλμης, καινοτομίας και προσπάθειας μιας νέας αρχής.
Οι μεταρρυθμίσεις και ο λαϊκισμός έχουν γίνει δυο κούφιες λέξεις του συρμού. Χωρίς μείωση ανισοτήτων, χωρίς βελτίωση κοινωνικού κράτους, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα έχουν νόημα και διάρκεια.
Οσο για τον λαϊκισμό ή τον αντισυστημικό αέρα, νομίζω πως πάμε με παλιά γυαλιά, έννοιες παρελθόντος, να χωρέσουμε μια πιο σύνθετη, πιο δύσκολη, ταυτόχρονα πιο επικίνδυνη, αλλά και ελπιδοφόρα πραγματικότητα.
• Συμφωνείτε με το πολιτικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Φώφης Γεννηματά για «αυτοδύναμη στρατηγική» και ίσες αποστάσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.;
Θα το έλεγα αλλιώς. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Υπάρχουν επιλεκτικές συμμαχίες όταν ξέρεις τι θες. Με κριτήριο δηλαδή τις πολιτικές που συμφέρουν για την ανάπτυξη, με μείωση ανισοτήτων και κοινωνικό κράτος, χτίζεται και κατοχυρώνεται η αυτονομία της πολιτικής ενός κόμματος με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ
• Αν μετεκλογικά υπάρξει το δίλημμα για συγκυβέρνηση είτε με το ένα κόμμα είτε με το άλλο τι θα κάνετε;
Ο,τι κρίνω πιο συμφέρον για την κοινωνία και τους στόχους που προανέφερα.
• Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαφοροποιείται εμφανώς. Ανοίγει πόρτα εξόδου;
Κατ’ αρχήν, όποιος διαφοροποιείται ανοίγει ευκαιρία διαλόγου και επιχειρήματος. Κι αυτό το έχουμε ανάγκη σαν το νερό στην έρημο. Χορτάσαμε ατάκες και συνθήματα. Καιρός να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να ξανασυστηθούμε. Ποια έξοδος; Δεν είμαστε σε πολιορκία και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Μεσολόγγι.
• Στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς επιμένουν για νέο φορέα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει μέσω Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή ολοκλήρωσε τον κύκλο του; Ποια η γνώμη σας;
Νομίζω πως είναι το λάθος ερώτημα στη λάθος στιγμή. Είδατε την έκπληξη -4η στη σειρά- των γαλλικών εσωτερικών εκλογών της Δεξιάς; Πόσοι συμμετείχαν; Ποιον εξέλεξαν; Εγινε το ίδιο με τη Ν.Δ., το Brexit, τον Τραμπ. Οι πολίτες συμμετέχουν πρόθυμα και ανατρεπτικά όταν έχουν λόγους, όταν υπάρχει «διακύβευμα» κι έχουν την ευκαιρία κάτι να πουν.
Οσο αντιλαμβάνονται ως λόγο των ζυμώσεων στην Κεντροαριστερά τη διάσωση προσώπων, δεν νομίζω πως θα γίνει κάτι ελπιδοφόρο, γιατί ο κόσμος θα αδιαφορεί πεισματικά και με το δίκιο του.
• Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σας κατηγορεί ότι εσείς και ο Γ. Διώτης εκτελέσατε την πλεκτάνη που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία εναντίον του. Τι απαντάτε;
Δεν είχα και δεν έχω τίποτε προσωπικό με τον κ. Γιωτόπουλο! Σέβομαι επίσης το ότι βρίσκεται φυλακισμένος, εκτίοντας βεβαίως ποινή που του επιβλήθηκε σε δίκαιη δίκη από την Ελληνική Δημοκρατία. Η φυλακή είναι μια συνθήκη ζωής δύσκολη που οδηγεί τη σκέψη σε ατραπούς περίεργες.
• Ησασταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο εξάρθρωσης της 17Ν. Με βάση αυτά που γνωρίζετε, υπάρχουν μέλη της «17 Νοέμβρη» που δεν έχουν συλληφθεί;
Σας θυμίζω ότι όλες οι εγκληματικές ενέργειες της 17Ν, από την πρώτη μέχρι την τελευταία, έχουν βεβαιωθεί δικαστικά με πλήρεις αποδείξεις, τεκμήρια και φυσικά με δράστες.
Δεν υπάρχει ανεξιχνίαστο έγκλημα! Αυτό σημαίνει απόδοση δικαιοσύνης στη Δημοκρατία! Τα υπόλοιπα αποτελούν γνωστές γκρίζες θεωρίες συνωμοσίας, που τόσο ακριβά πλήρωσαν ο τόπος και η δημοκρατία κυρίως στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.