Πέμπτη
19 Δεκεμβρίου 2024

Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν Ελλάδα – Κατάρ (Photos)

Η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κατάρ, επισφραγίστηκε με την υπογραφή δυο νέων συμφωνιών μεταξύ των οποίων και στρατιωτικής συνεργασίας, στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε σε δηλώσεις του την «πρόοδο της χώρας μας όσον αφορά την ανάπτυξη» ενώ είπε ότι συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Ο ηγέτης του Κατάρ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «ευκαιρία» για τη χώρα του την ενίσχυση των διμερών σχέσεων «ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις».

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με χαροποιεί ιδιαίτερα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω πόσο πολύ εκτιμούμε την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι πραγματικά μια ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας, ιδίως στο οικονομικό πεδίο. Η Ελλάδα σημειώνει σήμερα σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ανάπτυξη. Και βέβαια, θα συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, να σας καλωσορίσω στην Αθήνα και να ανταποδώσω την υπέροχη φιλοξενία σας όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Ντόχα, πριν από μερικούς μήνες.

Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani: Καταρχάς, αγαπητέ μου φίλε Κυριάκο, σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την πρόσκληση. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη. Όπως αναφέρατε, έχουμε μια σπουδαία ιστορική σχέση. Πιστεύω όμως ότι αποτελεί ευκαιρία για εμάς, για να ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις, ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις. Προσβλέπω πραγματικά σε αυτή τη συνάντηση. Βεβαίως, θα συζητήσουμε επίσης περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τι συμβαίνει στη Γάζα. Επομένως, ανυπομονώ πραγματικά γι’ αυτή τη συνάντηση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ελλάδα – Κατάρ

Υπογραφή δυο συμφωνιών

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών, όπου συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή δύο συμφωνιών: Τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Κατάρ και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ του υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Ακόμα, συζητήθηκεη ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και της ενέργειας και του πολιτισμού.

Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσης της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Ακόμα, ανταλλάγησαν ακόμα απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο του Κατάρ στην περιοχή του Κόλπου και ιδιαίτερα στην κρίση στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.

Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, οι υπουργοί Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού , πρέσβυς Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα, ο πρέσβυς της Ελλάδος στο Κατάρ Ιωάννης Ιωαννίδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Ελλάδα – Κατάρ

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα

«Η Ελλάδα λαμβάνει σαφή θέση, η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάν...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή της άμυνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα Πέμπτη συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περι...

Φόρτωση άρθρων...