Παρασκευή
20 Δεκεμβρίου 2024

Politico: «Ιστορικής σημασίας» για τον Ερντογάν οι εκλογές της 14ης Μαΐου – Κρίσιμες για την Ευρώπη

Πολιτική

Για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι εκλογές του επόμενου μήνα είναι «τεράστιας ιστορικής σημασίας» καθώς συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού κράτους και της δημοκρατίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που ο Ερντογάν θέλει να καταργήσει.
 
Οπως σχολιάζει σήμερα το Politico, εάν κερδίσει ο Ερντογάν, «θα έχει τη δυνατότητα να βάλει ακόμη περισσότερο τη σφραγίδα του στην τροχιά της  γεωστρατηγικής σημασίας χώρας των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ψηφοφορία της 14ης Μαΐου αναμένεται να είναι η πιο έντονη κούρσα στην 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν - καθώς η χώρα παλεύει με χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης, αλλά και τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολιτικό αντίπαλο τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου - τον «Τούρκο Γκάντι» όπως είναι το παρατσούκλι του - και ο οποίος έχει προβάδισμα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Ομως ο Ερντογάν «είναι ένας σκληραγωγημένος μαχητής των εκλογών, ο οποίος έχει την πλήρη ισχύ του κράτους και των θεσμών του» γράφει το Politico.

Η Δύση φοβάται ότι – σε περίπτωση νίκης – ο Ερντογάν  «θα πιέσει προς ένα ολοένα και πιο θρησκευτικά συντηρητικό μοντέλο, με  τις μεγαλύτερες πολιτικές εξουσίες να επικεντρώνονται γύρω από εκείνον».

Κρίσιμες εκλογές για την ασφάλεια στην Ευρώπη

Αυτός που θα εκλεγεί, θα καθορίσει τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, τη μεταναστευτική πολιτική, τον ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς χειρίζεται τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η αντιπολίτευση της Τουρκίας - δλδ ο Κιλιντσάρογλου - είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ξεπαγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018 λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της χώρας, εισάγοντας φιλελευθεροποιητικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και την αποπολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος» αναφέρει το άρθρο.

Ομως, «ακόμη και υπό μια νέα κυβέρνηση, το έργο της επανέναρξης των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ είναι δύσκολο καθώς το αντιδυτικό αίσθημα στην Τουρκία είναι πολύ ισχυρό σε όλο το πολιτικό φάσμα», υποστήριξε ο Βολφάνγκο Πικόλι, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνου Teneo στο Politico.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, μετά τη Φιλανδία, η αντιπολίτευση δεσμεύεται να τερματίσει το τουρκικό βέτο για την ένταξη και της Σουηδίας άμεσα, ακόμα και στην ετήσια συγκέντρωση της συμμαχίας στις 11 Ιουλίου.

Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος

Η Τουρκία έχει εντείνει την επιθετική της ρητορική κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, με τον Ερντογάν να προειδοποιεί μάλιστα ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την Αθήνα.

Όμως η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινότητας στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις.

«Και οι δύο χώρες θα έχουν εκλογές  και έτσι, αυτό θα ανοίξει έναν νέο ορίζοντα μπροστά και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Ουνάλ Τσεβικόζ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου.

«Η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα διμερή τους προβλήματα [στο Αιγαίο], θα διευκολύνει τον συντονισμό για την αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και την εξερεύνηση ενέργειας», είπε.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Τσεβίκοζ είπε ότι είναι σημαντικό η Αθήνα και η Άγκυρα να μην παρέμβουν στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου και «θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους δύο λαούς του νησιού να δουν τα προβλήματά τους διμερώς».

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και ο EastMed είναι θεμελιώδεις για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν θα αλλάξουν πολλά με μια άλλη κυβέρνηση. Η διαφορά θα είναι περισσότερο ύφους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Δεν δίνουμε παραπάνω από αυτά που αντέχουμε – Προσπαθούμε να κρατάμε καλό νοικοκυριό πάντα

«Εμείς προσπαθούμε να κρατάμε καλό νοικοκυριό πάντα. Δεν δίνουμε παραπάνω από αυτά που αντέχουμε. Βεβαίως, έχουμε και εμείς το δικαίωμα να τα δίνουμε στον χρόνο που νομίζουμε και ή...

Μητσοτάκης: Σε ετοιμότητα η Αθήνα για το ενδεχόμενο ΑΟΖ μεταξύ Συρίας-Τουρκίας

Τα μέτρα της μετά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που διακινήθηκαν από την Τουρκία ότι η Άγκυρα ετοιμάζει ΑΟΖ με τη Συρία, λαμβάνει η κυβέρνηση με πρώτο βήμα όσα είπε ο Κυριάκος Μη...

Μητσοτάκης: Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και να υλοποιηθεί η έκθεση Ντράγκι

«Η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής προσέγγισης για τα ζητήματα στη Συρία» - «Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή...

Φόρτωση άρθρων...