Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς «είδε» ο τουρκικός Τύπος την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ευχαριστημένος εμφανίζεται σήμερα ο τουρκικός Τύπος, μια μέρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, και παρά την διαφωνία των δυο ηγετών για την ταυτότητα της Χαμάς, οι τίτλοι του επικεντρώνονται στην πρόθεση των δυο χωρών να επιλύσουν τα προβλήματά τους.

Η Hurriyet αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «σήμερα ξημέρωσε μια καλή μέρα για το Αιγαίο καθώς η συνάντηση με την Αθήνα ήταν ανέλπιστα θερμή, με τις δυο πλευρές να τονίζουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που να μην μπορούν να λυθούν».

Μάλιστα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα τόνισε ότι προέκυψαν θετικά μηνύματα από την συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπόσχεται ότι θα στηρίξει την Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Turkiye: Άνεμοι φιλίας στο Αιγαίο αλλά και διαφωνίες

«Άνεμοι φιλίας πνέουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν» αναφέρει  η Turkiye στο πρωτοσέλιδό της.

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρεται και στα δυο σημεία που διαφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας ότι οι δυο ηγέτες μπορεί να κινήθηκαν σε κοινή γραμμή ωστόσο η μετατροπή της Μονής της Χώρας και η ταυτότητας της Χαμάς ήταν τα δυο θέματα που τους οδήγησαν στην διαφωνία.

Σχετικά με την Μονή της Χώρας ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή είναι μια στήριξη που αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της Τουρκίας και ότι η Μονή είναι ανοιχτή για επίσκεψη απ’ ολους. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την σειρά του για την Μονή της Χώρας σε τζαμί δήλωσε ότι «Αυτός ο τόπος έπρεπε να είχε παραμείνει ως παγκόσμια κληρονομιά και να μην ανοίξει για λατρεία. Είμαστε λυπημένοι για αυτό».

Milliyet: «Διαφωνίες για την Χαμάς»

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet έκανε εκτενή αναφορά στην διαφωνία των δυο ηγετών σχετικά με τον ρόλο της Χαμάς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Χαμάς είναι «Οργάνωση Αντίστασης» ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι είναι «Τρομοκρατική Οργάνωση».

Από την άλλη, ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του για ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί.

Αναφορά στο Κυπριακό

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο «Κυπριακό» δηλώνοντας ότι «Αναμένουμε ότι η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων των Τούρκων μειονοτήτων και των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια επείγουσα και μόνιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί. Η λήψη αυτού του βήματος θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής μας η γενοκτονία στη Γάζα»

Μάλιστα σε άλλο της άρθρο η Milliyet παρουσιάζει πως είδε ο ελληνικός Τύπος την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μάλιστα τόνισε ότι ο ελληνικός Τύπος κάλυψε με λεπτομέρεια το τετ α τετ των δυο ηγετών, δίνοντας έμφαση περισσότερο στις διαφωνίες τους.

Yeni safak: Ο Μητσοτάκης αποκάλεσε την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, όχι δεν είναι

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni safak έδωσε περισσότερη έμφαση στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι  «η Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση» απαντώντας του στο σημερινό της πρωτοσέλιδο ότι «Η Χαμάς είναι Οργάνωση Αντίστασης».

Μάλιστα στάθηκε και στη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι στην Τουρκία νοσηλεύονται περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς. «Ακολουθούσε τη Χαμάς βήμα – βήμα. Περισσότερα από 1000 μέλη της Χαμάς λαμβάνουν θεραπεία στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτωντας:  «Όχι δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος εκτίμηση για την Χαμάς, δεν θα συμφωνήσω με την προσέγγιση ότι είναι Τρομοκρατική Οργάνωση. Αυτό θα ήταν άδικο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις και ο κατώτατος μισθός, δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με πόρους 2 δισ. ευρώ

Tα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, της στεγαστικής κρίσης αλλά και για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Δ...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε στην 88η ΔΕΘ - Ενίσχυση μισθών, συντάξεων - Στήριξη της οικογένειας

Ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αν...

Φόρτωση άρθρων...