Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναμένεται να διαδεχθεί στην Προεδρία της Βουλής τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος και παραιτείται σήμερα από το αξίωμά του, ενώ παράλληλα παραιτείται και από βουλευτής, αποτελώντας την πρόταση της ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ποια είναι, όμως, η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής;

Όλη η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής

1. Υποβολή παραίτησης: Ο Πρόεδρος της Βουλής υποβάλλει την παραίτησή του, η οποία γίνεται δεκτή από το Σώμα.

2. Προκήρυξη εκλογής: Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής ή, ελλείψει αυτού, το επόμενο κατά σειρά Αντιπροεδρείο, αναλαμβάνει προσωρινά την προεδρία και συγκαλεί τη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου.

3. Υποβολή υποψηφιοτήτων: Τα κόμματα ή οι βουλευτές προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται γραπτώς πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

4. Ψηφοφορία:

α. Η εκλογή του νέου Προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία.

β. Για να εκλεγεί κάποιος, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151 ψήφοι, αν η Βουλή είναι πλήρης).

γ. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία, διεξάγεται δεύτερη, στην οποία απαιτείται και πάλι απόλυτη πλειοψηφία.

δ. Αν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε στην τρίτη ψηφοφορία αρκεί η σχετική πλειοψηφία (εκλέγεται ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους).

ε. Ανακήρυξη και ανάληψη καθηκόντων: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.