Στο Μαξίμου θεωρούν βέβαιο ότι στη διάσκεψη των προέδρων (όποτε και εάν γίνει αυτή) δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο επίμαχο ζήτημα της σύνθεσης του ΕΣΡ.
Εκτιμούν ότι η ΝΔ θα μπλοκάρει την διαδικασία , εμμένοντας (και ορθά) στην ολοκληρωτική απόσυρση του νόμου Παππά.
Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς θα γίνει με τη σύνθεση του ΕΣΡ, η κυβέρνηση σκέφτεται να καταθέσει άμεσα τροπολογία στην οποία θα περιλαμβάνονται οι όροι απόκτησης προσωρινής τηλεοπτικής άδειας.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει προσωρινές άδειες για όλα τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα και απασχολούν (πάνω - κάτω) τετρακόσιους εργαζόμενους.
Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε δημοσιογραφικά συγκροτήματα που απασχολούν περισσότερους από τριακόσιους εργαζόμενους να αποκτήσουν προσωρινή τηλεοπτική άδεια με την προϋπόθεση ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών θα πρέπει να έχουν προσλάβει τετρακόσιους εργαζόμενους και να έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τον τεχνικό εξοπλισμό.
Με την ίδια τροπολογία η απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας απαιτεί και προκαταβολή πέντε ή επτά εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και μηνιαίο τέλος υπέρ του δημοσίου.
«Προσωρινή» άδεια στους υπερθεματιστές
Στο νέο νόμο γέφυρα προβλέπεται ότι μπορούν να εκπέμψουν και οι υπερθεματιστές του πρόσφατου διαγωνισμού, δηλαδή τα κανάλια του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.
Θα προβλέπεται η αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων του ψηφιακού φάσματος, προκειμένου να εκπέμπουν τουλάχιστον 14 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
Η τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει πολλές διατάξεις από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Το εύλογο ερώτημα βεβαίως που τίθεται για τον Τσίπρα, τον Παππά και το Μαξίμου είναι γιατί δεν κινούνταν σε αυτή την "λογική" κατεύθυνση από την αρχή...