Τη σημαντική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, που «παραδίδει» τη δεύτερη θέση στο ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση.
Η έρευνα της PRORATA για λογαριασμό του ATTICA TV, καταγράφει τις εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων της κεντροαριστεράς, εν όψει και των εκλογικών διαδικασιών.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 24%, με την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και την Φωνή Λογικής να αθροίζονται στο 17,5%, το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ να δίνουν μάχη επικράτησης στη ζώνη του 9 με 10%.
Ένα εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι ότι στην κατηγορία όσων δηλώνουν ότι δύσκολα βγάζουν τον μήνα (21% του συνόλου των ερωτηθέντων), πρώτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 14%, δεύτερο το ΚΚΕ με 13% και ακολουθεί τρίτη η Νέα Δημοκρατία με 12,5%.
«Ντέρμπι» ο πρώτος γύρος του ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε ότι μεγάλες είναι οι μετατοπίσεις που καταγράφονται, με το 47% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του να δηλώνει ότι η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία αποδυναμώνει την προοπτική ανασυγκρότησης του κόμματος και το 63% να θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις της κεντροαριστεράς.
Σε σχέση με τις εσωκομματκές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να προηγείται με 27%, το σύνολο ωστόσο όσων υποστηρίζουν τις υποψηφιότητες Φάμελλου και Γεροβασίλη (η έρευνα ολοκληρώθηκε την ίδια μέρα που η πρώην υπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία) βρίσκεται στα ίδια επίπεδα.
Προβάδισμα Ανδρουλάκη
Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του στον πρώτο γύρο εμφανίζεται να διατηρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 26%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Χάρης Δούκας με 22% και μία μονάδα πίσω του η Άννα Διαμαντοπούλου. Στο 15% καταγράφεται ο Παύλος Γερουλάνος. Ακόμη 4% αποσπά ο Μιχάλης Κατρίνης και 3% η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί σύμφωνα με την έρευνα προβάδισμα και στον δεύτερο γύρο, υπερέχοντας του Χάρη Δούκα (45% έναντι 38% του Δημάρχου Αθηναίων) και της Άννας Διαμαντοπούλου (44% έναντι 38%), όπως και του Παύλου Γερουλάνου (48% έναντι 37%).
Την ίδια ώρα, στα επίπεδα του 10% εμφανίζονται όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ή δεν θέλουν να εκδηλώσουν την προτίμησή τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από το debate των έξι υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.
Κερδίζει έδαφος η συνεργασία
Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εν σχέσει με τα περιθώρια συνεργασίας των δύο κομμάτων. Το 53% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές βλέπει κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 24% θεωρεί ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς πρέπει να συνεργαστούν μόνο εντός Βουλής.
Υψηλό είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας, με το 43% να συμφωνεί στην κοινή εκλογική κάθοδο και το 21% να θεωρεί ότι η συνεργασία θα πρέπει να περιοριστεί μόνο εντός Βουλής.