Οι συσκέψεις της προεδρικής ομάδας είναι καθημερινές και αγωνιώδεις και κινούνται αποκλειστικά στην αναζήτηση στρατηγικής ικανής να βγάλει τον Αλέξη Τσίπρα από το αδιέξοδο.
Το καθεστώς επιτήρησης, που λαμβάνει χαρακτηριστικά πολιτικής ομηρίας, στο οποίο έχει περιέλθει ο Αλέξης Τσίπρας, απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ με επικίνδυνη συρρίκνωση και διάσπαση.
Γι’ αυτό, η ομάδα των σκληρών προεδρικών, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Θανάσης Καρτερός τον πιέζει να αναλάβει πρωτοβουλίες, για να διασώσει το πολιτικό του μέλλον.
Η ηγετική ομάδα εκτιμά ότι η συμμαχία που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στον ηγέτη της Κίνησης των 53, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τους προερχόμενους από τον «Ρήγα Φεραίο», Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη, διευρύνεται με την προσχώρηση και άλλων στελεχών, που θεωρούν καθαρά τυχοδιωκτική την τακτική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Το μέτωπο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τους προεδρικούς για απεμπόληση κάθε Αριστερής ιδεολογίας, για επικίνδυνο τακτικισμό, καθώς επίσης για υποταγή σε οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.
Η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την εσωκομματική αντιπολίτευση, έχει κάνει αυτοσκοπό την εξουσία, αδιαφορώντας για τις ιδεολογικές αρχές.
Με την ίδια ευκολία, που συνεργάστηκαν με την ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου στη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης, μπορούν να συμμαχήσουν με οποιαδήποτε συμφέροντα, που μπορεί δυνητικά να τους επαναφέρουν στο προσκήνιο.
Σε αδιέξοδο ο Τσίπρας
Καλά πληροφορημένη πηγή από την Κουμουνδούρου αποκάλυψε στο «ΚΑΡΦΙ» ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αντέξει σε καθεστώς επιτήρησης και σε συνθήκες ομηρίας.
Γι’ αυτό είναι αναγκασμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι έχει μπροστά του δύο επιλογές.
Να συγκρουστεί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο του κόμματος, ή να δραπετεύσει και να ιδρύσει δικό του κόμμα.
Το δεύτερο σενάριο είναι το περισσότερο βολικό, γιατί θα αποφύγει μια ακόμα εκλογική συντριβή ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα τον οδηγούσε σε πολιτική αποστρατεία.
Η δημιουργία ενός νέου κόμματος, που θα κινείται στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι εφικτή, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει διατριβή στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και προσαρμόζεται σε όλες τις καταστάσεις.
Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει παρτίδες με το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο συγκυβερνά με τη Μέρκελ και τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές.
Η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι ένα νέο κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, απαλλαγμένο από τις ιδεοληψίες της Αριστεράς, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξεως του 20%, διαδραματίζοντας ρόλο στη δημόσια ζωή.
Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εμφανίζεται σήμερα, χωρίς στρατηγική και με θολή ιδεολογική κατεύθυνση, είναι καταδικασμένος στη διαρκή συρρίκνωση, την εσωστρέφεια και τις συγκρούσεις ανάμεσα στις οργανωμένες ομάδες.
Οι ίδιοι κύκλοι ξορκίζουν το συνέδριο, γιατί, όταν γίνει, θεωρούν δεδομένο ότι θα βγουν τα μαχαίρια και η ευθύνη για τη διάσπαση θα χρεωθεί στον Αλέξη Τσίπρα.
Γι’ αυτό προετοιμάζονται για ηρωική έξοδο, συμβουλεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα να δραπετεύσει, πριν καεί πολιτικά.
Το σύνδρομο των αλλεπάλληλων διασπάσεων
Στην Κουμουνδούρου μιλούν ευθέως για το σύνδρομο των αλλεπάλληλων διασπάσεων, το οποίο διακατέχει την Αριστερά στην ιστορική της διαδρομή.
Γι’ αυτό μιλούν για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου κόμματος, το οποίο στην ουσία θα αποτελεί προσωπικό μηχανισμό του Αλέξη Τσίπρα, που θα έχει την ευελιξία να μεταλλάσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Στην παρούσα φάση, η ηγετική ομάδα έχει αρχίσει να υπονομεύει ανοιχτά τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας καθαρά σταλινικές μεθόδους.
Ρίχνοντας τόνους λάσπης, επιχειρούν να χρεώσουν τη διάσπαση στον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού και αρνείται να υποκύψει στις σταλινικές πρακτικές.
Στο στόχαστρο των νεοσταλινικών της ηγετικής ομάδας βρίσκονται, επίσης, ο Νίκος Βούτσης, με μεγάλη ιστορική διαδρομή στην ανανεωτική Αριστερά και χωρίς να έχει εμπλακεί σε γκρίζες ζώνες, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Νίκος Φίλης, τον οποίο κατηγορούν για χειραγώγηση δημοσιογράφων, που εργάζονται στα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε και πάλι τον ρόλο του Νίκου Παππά, ο οποίος για ένα διάστημα βρέθηκε εκτός ηγετικής ομάδας. Ισχυροποιήθηκε επίσης η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία προέρχεται από την Κίνηση των 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου και πήρε μεταγραφή εξαιτίας της σχέσης που διατηρεί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Η ομάδα των προεδρικών έχει βάλει στο στόχαστρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην κατεύθυνση αυτή αναμένονται, και μάλιστα πολύ σύντομα, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα τάσσονται και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα οποία είχε διαμορφώσει σχέσεις διαπλοκής και συναλλαγής, στο διάστημα της τετραετούς θητείας του στο Μαξίμου.
Δημοσιεύθηκε στο "ΚΑΡΦΙ" του Σαββατοκύριακου