Με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας, της δημόσιας ασφάλειας και τάξης και αυτών που άπτονται της παιδείας θα πορευτεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου η Νέα Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα πέσει και στην προετοιμασία της παρουσίασης των νέων προγραμματικών θέσεων του κόμματος από τον Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ οι εκτιμήσεις περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων το φθινόπωρο βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και θεωρούν ως ιδιαιτέρως πιθανή την πρόωρη προκήρυξη εκλογών.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «αποκρυπτογραφώντας» τις τελευταίες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αλλά και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη εντάξει στα εναλλακτικά στρατηγικά του σενάρια και το ενδεχόμενο ενός εκλογικού «αιφνιδιασμού», αφού όπως λένε «στη κυβέρνηση έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν σκηνικό προσφυγής στις κάλπες, με άξονα τη δεύτερη αξιολόγηση και διαφωνίες που θα προκύψουν για τα εργασιακά».
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Αλ. Τσίπρα για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων κοινωνικά ομάδων, καθώς και των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, θεωρούνται στη ΝΔ ως «προάγγελος» μιας σειράς προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τις εντάσσουν στο πλαίσιο της στρατηγικής που άρχισε να σχεδιάζει το Μαξίμου με την υιοθέτηση και ψήφιση της απλής αναλογικής.
Χρονιά-ορόσημο
Στον σχεδιασμό εντάσσουν και τη δήλωση του Ν. Βούτση, στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο πρόεδρος της Βουλής για να «φρενάρει» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών σημείωσε ότι «η αποτίμηση για την κυβέρνηση θα έρθει στις συνταγματικές προθεσμίες της θητείας της. Οι εκλογές δεν αποτελούν μια πιθανή επιλογή για το επόμενο διάστημα», τονίζοντας, ωστόσο, πως «όλα θα κριθούν και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους.
Ο επόμενος χρόνος το 2017 θα είναι χρόνος-ορόσημο για την ελληνική οικονομία, έτσι ώστε όχι μόνο να μην υπάρξει ο λεγόμενος κόφτης, αλλά να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για να βγει η χώρα στην ανάπτυξη και να υπάρξουν λύσεις στο θέμα του χρέους». Στη ΝΔ θεωρούν φράση «κλειδί» την επισήμανση του κ. Βούτση πως «όλα θα κριθούν και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους», αφού όπως λένε «είναι προφανές ότι εννοεί αφενός την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης και αφετέρου την πορεία επίτευξης των στόχων του προγράμματος, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης» των εξόδων.
Συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «αρχίζουν να διαμορφώνουν ένα πρώιμο σκηνικό ρήξης με τους δανειστές, με φόντο τις απαιτήσεις τους για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, δείχνοντας να μην τους ενδιαφέρει η εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης». Ταυτόχρονα, σημειώνουν οι ίδιοι, «υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση κάποιων εκ των προαπαιτουμένων, ενώ καταγράφεται ήδη και σημαντική υστέρηση στα έσοδα, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη την ενεργοποίηση του κόφτη στις αρχές του 2017».
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν θα συμφωνήσει στα μέτρα που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και «καταγγέλλοντας το ΔΝΤ θα προκηρύξει εκλογές με στόχο να συσπειρώσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων του, ώστε να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό και να δυσχεράνει τον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία».
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, καταστρώνουν την τακτική του κόμματος που έχει ως κομβικό σημείο την ΔΕΘ, καθώς θεωρούν η δημοσιοποίηση στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου, των νέων προγραμματικών θέσεων της ΝΔ «θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο κόμμα, θα αυξηθεί τη δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα παγιώσει την αίσθηση για την επερχόμενη εκλογική νίκη της Κεντροδεξιάς».