Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Προϋπολογισμός 2024: Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια γύρω στις 7 το βράδυ- θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με τη σχετική ψηφοφορία έγκρισης του προϋπολογισμού.

Πολιτική

Τον σχεδιασμό των κυβερνητικών μεταρυθμίσεων για το 2024 αναμένεται να παρουσιάσει απόψε στη βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να αναδείξει τα βήματα ενίσχυσης της οικονομίας και ταυτόχρονα της στήριξης της μεσαίας τάξης, ευάλωτων νοικοκυριών και των νεότερων γενιών.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και σε ένα νέο μέτρο για την περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών από τις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια. Η λέξη-«κλειδί» για όλα αυτά είναι «μεταρρυθμίσεις», ειδικά στους κρίσιμους για την ανάπτυξη της χώρας τομείς, όπως είναι η Παιδεία. 

«Αλλαγές παντού, που μπορεί να ξεβολεύουν ορισμένους, αλλά λειτουργούν υπέρ των πολλών και υπέρ της χώρας μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης πριν από την έλευση του νέου χρόνου. 

Όπως ο κ. Σκέρτσος έτσι και άλλα κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν στους συνομιλητές τους την οδηγία του πρωθυπουργού που θέλει τον «πόλεμο» για τον πολυδιάστατο συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας να συνεχίζεται και να μην χάνεται ούτε μια μέρα αφιερωμένη στην προώθηση των σχετικών πολιτικών. 

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2024 είναι αφενός ένας οδικός χάρτης προόδου, σχεδόν 500 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πολύ πιο δίκαιη κι εν τέλει πιο ισχυρή και αφετέρου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από τους προηγούμενους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όταν κάνουν λόγο για ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2024 υπογραμμίζουν ότι:
•    καταρτίστηκε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης, για τις επιχειρήσεις και δη τις μικρομεσαίας, για τους δανειολήπτες και εν τέλει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
•    περιλαμβάνει τις πρώτες, από το 2010, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
•    επαναφέρει τις παγωμένες, από το 2012, τριετίες των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και
•    προβλέπει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Αυτά τα αναγκαία βήματα κατέστησαν εφικτά – σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου–  λόγω των θετικών κεκτημένων της προηγούμενης τετραετίας: των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, της θεαματικής αύξησης των εξαγωγών που αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και αποτελούν το 50% του ΑΕΠ, του ρεκόρ επενδύσεων, της μεγαλύτερης αύξησης της απασχόλησης στην Ευρώπη, της ταχύτερης πτώσης του δημοσίου χρέους και του κρατικού ελλείμματος, των υψηλότερων ταξιδιωτικών εισπράξεων (το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ), της σταδιακής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος από τα κόκκινα δάνεια (λιγότερα κατά 23 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια μεταξύ 2019 και 2023). «Το 2024 θα πάμε ακόμη καλύτερα και αυτό δεν το λέμε εμείς. Είναι ενδεικτικό ότι στο τελευταίο ECOFIN το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού απέσπασε, χωρίς κανέναν αστερίσκο και υποσημείωση τα εύσημα των εταίρων μας», επιμένει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και προσθέτει ότι μόνο επτά χώρες το πέτυχαν αυτό, και μεταξύ αυτών, η Ελλάδα. «Το άλλοτε μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης είναι πλέον χώρα υπόδειγμα», δηλώνει όσον αφορά στα πεπραγμένα της περασμένης τετραετίας και στις νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν εφησυχάζει και αναγνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται πίσω σε πολλούς δείκτες που αφορούν στο επίπεδο ζωής των πολιτών. Η σύγκλιση για παράδειγμα με την υπόλοιπη Ευρώπη απαιτεί άλματα στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα, το κράτος, την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία, που αποτελούν αναμφίβολα και τους στόχους του προϋπολογισμού. Στην οικονομία πρέπει να διατηρηθούν οι διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης και επενδύσεων, να αυξηθεί κατά 25% ο κατώτατος και μέσος μισθός έως το τέλος της 4ετίας, να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στον ευρωπαϊκό μέσο, να επιτευχθεί ραγδαία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους κάτω από 140% έως το τέλος της 4ετίας, να διατηρηθεί χαμηλά ο πληθωρισμός και το κόστος δανεισμού, να ενταθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών, να μειωθούν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια με προστασία των πραγματικά ευάλωτων, να επιτευχθεί νέο ρεκόρ εξαγωγών και ξένων επενδύσεων ως μερίδιο του ΑΕΠ, μαζί με αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης, της ευφυούς και βιολογικής γεωργίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και να υπάρξει επιμήκυνση στους 12 μήνες της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια γύρω στις 7 το βράδυ- θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με τη σχετική ψηφοφορία έγκρισης του προϋπολογισμού.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πηγές ΥΠΕΞ: Γιατί η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα

Διευκρινήσεις για την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα εξέδωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Η Νορβηγία κατέθεσε στη Γενική Συ...

Μητσοτάκης: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος στο μεταναστευτικό, όπως η προστασία των συνόρων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε μετά την ο...

Φόρτωση άρθρων...