Στην ανάγκη να γίνει πολιτικό συνέδριο πριν την εκλογή προέδρου αναφέρθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του, προειδοποιώντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί».

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή και πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ. «Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται», είπε.

Αντίθετα, τόνισε, η ρητορική περί Πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν.

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη πολιτικού συνεδρίου πριν την εκλογή προέδρου, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από 2,5 χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση.

Επειδή όμως, όποιος κι αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι, είναι απαραίτητο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου Προέδρου.

Σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί.

Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή Προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου.