Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Σάλος με την αποκάλυψη για το σχέδιο «Δήμητρα» του Βαρουφάκη – Η «σιωπή» του Τσίπρα

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ25, «ξυπνώντας» μνήμες από τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών. 

Το σχέδιο «Δήμητρα» που αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» προκάλεσε ανησυχία στους πολίτες για το νέου κλεισίματος των τραπεζών, σε περίπτωση συγκρότησης Κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ 25.

Η αποκάλυψη του σχεδίου «Δήμητρα» φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, που όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΜέΡΑ 25, αλλά δεν φωτίζει ούτε το πώς αλλά κυρίως το μετά μίας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων.

Και είναι ενδεικτικό του κλίματος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η μεγάλη αμηχανία που επιδεικνύουν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της πραγματικής συζήτησης που γεννά το σενάριο μίας συμμαχικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, όταν ρωτήθηκε από τον «Real FM», έκανε λόγο για δήθεν πανικό της κυβέρνησης. «Μια συμμαχική κυβέρνηση συγκροτείται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων. Επειδή δεν μπορεί ν’ απαντήσει στις θέσεις και στο πρόγραμμά μας, επιστρατεύει το επιχείρημα Βαρουφάκη», είπε η κ. Σβίγκου, η οποία σημειώνεται ότι δεν διέψευσε την εφαρμογή του σχεδίου «Δήμητρα», εφόσον στην επόμενη κυβέρνηση συμμετέχει το ΜέΡΑ25. 

Αν το ΜέΡΑ25 δεν συμμετέχει -όπως επιμένει ο κ. Βαρουφάκης- τότε δεν υπάρχει σενάριο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ. Σε ό,τι αφορά τα περί κινδυνολογίας, φτάνει να θυμηθεί κανείς το α’ εξάμηνο του 2015, όταν η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση έφερε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ε.Ε., το «πάγωμα» μίας οικονομίας που είχε αρχίσει να δείχνει τα πρώτα θετικά σημάδια (0,4 θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μετά από μεγάλη περίοδο ύφεσης) και κατέληξε στο τρίτο, αχρείαστο και βαρύτερο Μνημόνιο για την Ελλάδα, το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα που ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ σιωπά και η γραμματέας του κόμματος είπε αυτά που είπε, την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» σχολίασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος από την Κρήτη είπε ότι ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να συγκυβερνήσει με αυτούς που έκλεισαν τις τράπεζες και θέλουν να πληρώνουμε με «Δήμητρες». 

Το κυριότερο όμως είναι ότι τον «Ελεύθερο Τύπο» επιβεβαίωσε ο ίδιος ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπος του κόμματος Έρικ-Μιλτιάδης Εντμαν, ο οποίος μιλώντας στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, στο Μega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες αν εφαρμοστούν οι πολιτικές του ΜέΡΑ25.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο OPEN, όταν ρωτήθηκε αν με την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που προτείνει θα γυρίσουμε στη δραχμή απάντησε «ελπίζω πως όχι», είπε ότι μία κυβέρνηση «πρέπει να έχει σχέδιο σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες».

Το σχέδιο «Δήμητρα» είπε ότι «λέμε ξεκάθαρα, αν χρειαστεί -ελπίζουμε να μην χρειαστεί-, σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι τράπεζες από μόνες τους ή τις κλείσει η Φρανκφούρτη, όπως έκανε το 2015, να υπάρχει ένα σύστημα πληρωμών-συναλλαγών το οποίο να μπορεί να μειώσει το κόστος της μετάβασης».

Εκτύπωση χαρτονομισμάτων στο Εθνικό Λαχείο…

Το σχέδιο «Δήμητρα» παρουσίασε αναλυτικά ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δημόσια εκδήλωση στις 16 Απριλίου του 2022. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, τα βήματα μετατροπής του «Δήμητρα» σε εθνικό νομισματικό σύστημα αντί του ευρώ προβλέπουν:

  • Πρώτον, υποχρέωση αποδοχής μονάδων «Δήμητρας».
  • Δεύτερον, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος εντός δύο ωρών και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής.
  • Τρίτον, εκτύπωση μονάδων «Δήμητρας» σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων.

Οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες «Δήμητρα. Τα χάρτινα ευρώ γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με έναν νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες «Δήμητρα» και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση γιατί όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης όλοι «θα ξέρουν ουκ αν λάβοις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ». «Αυτό είναι το σχέδιο εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε αλλά να έχουμε την έξοδο», είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης.

Ακόμα, το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει αναλυτικά ότι το σύστημα «Δήμητρα» έρχεται να δώσει λύση σε ένα πλέγμα προβλημάτων και περιορισμών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς του βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τσιόδρας προς την Κομισιόν: Χρειάζονται μέτρα για την προστασία των καταναλωτών στις ψηφιακές τους συναλλαγές

Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών στις ψηφιακές τους συναλλαγές, ειδικά σε ότι αφορά τις ψηφιακές συνδρομές, ζητάει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τσιόδρας, μ...

Επενδύσεις – ασπίδα 5 δισ. ευρώ για τα νησιά μας

Επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ηλεκτρικές διασυνδέσεις και υποδομές ύδρευσης θα περιλαμβάνονται στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών. ...

Μαρινάκης: Δεν ανησυχούμε για τις δηλώσεις Καραμανλή, τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια - Δεν υπάρχει κανένα θέμα στη ΝΔ

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, δεν προδικάζουμε καμία δήλωση, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μας» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητ...

Φόρτωση άρθρων...