Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Σιγή ασυρμάτου μετά τη συνάντηση ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν (Video&Photos)

Νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρωθυπουργός. Θετικό κλίμα για μεταναστευτικό, διμερείς επαφές.

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ.

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο κράτησε 45 λεπτά. Η συνάντηση είχε ξεκινήσει στις 22:35 ώρα Ελλάδος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Επίσης, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Ακόμα, συζήτησαν για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

 

Συνάντηση 45 λεπτών είχαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και περπάτησαν δίπλα-δίπλα μέχρι τον χώρο όπου διεξήχθη συνάντησή τους.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος είχαν στο πλαίσιο αυτό την ευκαιρία να ανταλλάξουν λίγες κουβέντες περπατώντας, ωστόσο πριν την έναρξη της συνάντησης δεν έκαναν δηλώσεις.

Ερντογάν

Στο δωμάτιο στη συνέχεια μπήκαν οι συνεργάτες των δύο ηγετών προκειμένου να ξεκινήσει η συνάντηση η οποία αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανανέωση του διμερούς διαλόγου, ενώ «επισφράγισε» επίσης την παράταση του άτυπου ελληνοτουρκικού μορατόριουμ για ένα ικανό διάστημα.

Η συνάντηση έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Μητσοτάκης Ερντογάν
Μητσοτάκης Ερντογάν
Μητσοτάκης Ερντογάν
Μητσοτάκης Ερντογάν
Συνάντηση 45 λεπτών είχαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε στην 88η ΔΕΘ - Ενίσχυση μισθών, συντάξεων - Στήριξη της οικογένειας

Ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αν...

Φόρτωση άρθρων...