Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Ποια «καυτά» θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πολιτική

Την έκτη συνάντησή τους σε έναν χρόνο πραγματοποίησαν στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση είχε διάρκεια 30 λεπτά και έγινε στο περιθώριο της 79ης συνόδου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το μεταναστευτικό, οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, ενώ οριστικοποιήθηκε ότι το ελληνοτουρκικό ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο του 2025. 

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου Προέδρου.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν χαιρέτισε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα.

«Τι κάνεις;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».

Μητσοτάκης Ερντογάν

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές 

Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε μια γενικότερη επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και δόθηκε έμφαση στο μεταναστευτικό. Αναφορικά με το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών θα γίνει αξιολόγηση επί του θέματος μετά τη συνάντηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

«Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι της συνάντησης το Κυπριακό, όπως κάθε φορά. Η Αθήνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες.

Το κλίμα εντάθηκε αφού λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Τουρκίας από το βήμα της συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μίλησε για δύο κράτη και δύο έθνη, ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. 

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Τι αναφέρει η Άγκυρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται το Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ακόμα, ανέφερε ότι η Τουρκική Δημοκρατία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με βήματα αυτοπεποίθησης προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας και ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Επίσης, τόνισε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Γάζα, έχουν ως στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής και ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος η κρίση να επεκταθεί στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδίδεται στη Γάζα χωρίς εμπόδια».

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα είναι πολύτιμη σύμμαχος του ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Ενθουσιασμό και ανυπομονησία εξέφρασε για την Ελλάδα η προτεινόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Η Αμερικανίδα πρέσβης αναμένεται, μετά την...

Φόρτωση άρθρων...