Στα κορυφαία κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει η συζήτηση για το επίμαχο ζήτημα των στρατηγικών συμμαχιών.
Η δήλωση του Νίκου Φίλη, ότι η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση, δεν ήταν ένα προσωπικό ξέσπασμα του πρώην υπουργού.
Πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζουν προβληματική και επικίνδυνη τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, γιατί ακυρώνει τη φυσιογνωμία του κόμματος και το καθιστά αιχμάλωτο εθνολαϊκών ιδεολογημάτων.
Μπορεί στην παρούσα φάση ο Αλέξης Τσίπρας να έχει απαγορεύσει δια ροπάλου την όποια ανοιχτή συζήτηση στο ζήτημα της συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο, αλλά σύντομα το πρόβλημα θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Γιατί προσεγγίζουν το ΠΑΣΟΚ
Στο Μαξίμου κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν τη συμμαχία με τον Καμμένο αναγκαστική, μέχρι τον Οκτώβριο.
Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Γερμανία αλλά και στη λεγόμενη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σε περίπτωση κατά την οποία κερδίσει τις εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς, τότε η συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θεωρείται μονόδρομος.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει να θυσιάσει τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να διαμορφώσει μια νέα συμμαχία που θα του εξασφαλίσει προνομιακή σχέση με το Βερολίνο.
Μέχρι το Φθινόπωρο θα έχει συγκροτηθεί σε ενιαία παράταξη και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί και σε επίπεδο βουλευτών.
Γι΄ αυτό οι αποφάσεις στο ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών, μετατίθενται για τον Οκτώβριο.
Η έξωση των ΑΝ.ΕΛ.
Η έξωση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι πρακτικές του Καμμένου δεν έχουν σχέση με αυτές του Λαφαζάνη και της ομάδας του, που τους "καθάρισε' με συνοπτικές διαδικασίες ο Τσίπρας.
Γι΄ αυτό στο Μαξίμου είναι προσεκτικοί. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι δηλώσεις Τζανακόπουλου, που επιχείρησε να κλείσει το ζήτημα των συνεργασιών που άνοιξε ο Νίκος Φίλης, για να μην σημειωθεί κανένα…. ατύχημα.
Άλλωστε σύντομα ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, για τα πρόσθετα μέτρα που ζητάει η τρόικα.
To θέμα όμως δεν έκλεισε. Αντιθέτως μόλις άνοιξε...