Μέσα στο βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται από τη διαρκώς επιδεινούμενη πανδημική κρίση η Βουλή καλείται να συζητήσει επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λεγόμενες λίστες Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις.

Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το πρωί και αναμένεται να εκτινάξει το κλίμα πόλωσης στα ύψη με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητεί τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και τη συμπολίτευση να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να δραπετεύσει από τις ευθύνες του κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του καθώς δεν αποδέχθηκε να συμπεριλάβει στην πρότασή του διατύπωση για χρονική επέκταση της έρευνας από το 2015, όπως ζήτησε η ΝΔ, προκειμένου να στηρίξει το συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας να συστήσει εξεταστική επιτροπή με 120 ψήφους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε διαμηνύσει ότι ο μόνος λογικός τρόπος είναι να συμφωνήσουμε σε μία κοινή πρόταση να τη φέρουμε στη Βουλή να συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή εφόσον όλα τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν και να πάμε έτσι.

Κάτι άλλωστε που είχε προτείνει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα προτρέποντάς τον να συμφωνήσουμε σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθούν η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 ως το 2021.

Ήταν τότε που ο Τσίπρας με ένα νεύμα του φάνηκε να αποδέχεται ή τουλάχιστον να μη φοβάται αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να επαναδιατυπώσει την πρότασή του.

Αν και η αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώθησε την πλειοψηφία να σκεφτεί να καταθέσει δική της αυτοτελή πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την περίοδο 2015-2019 ωστόσο πρυτάνευσαν τελικά άλλες σκέψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ δεν αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση για διάφορους νομικο-πολιτικούς λόγους μεταξύ των οποίων είναι και το επιχείρημα ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι καπελώνει το δικαίωμα της μειοψηφίας κάτι που η ίδια είχε προτείνει στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ωστόσο κατά τη συζήτηση αναμένεται να τεθεί μετ' επιτάσεως το ζήτημα της χρονικής διεύρυνσης της έρευνας το οποίο ούτως ή άλλως θα τεθεί στην εξεταστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί όπου η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία ενώ και τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναμένεται να αποδεχθούν.