Τρίτη
24 Σεπτεμβρίου 2024

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Κυπριακό και μεταναστευτικό στο τραπέζι

Αφήνοντας στο «ράφι» το καυτό και δύσκολο ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην έκτη συνάντησή τους σε έναν χρόνο (18:40 ώρα Ελλάδος), θα επιδιώξουν να στείλουν και πάλι το μήνυμα συνέχισης του ήπιου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια περίοδο πάντως που τα σύννεφα στον διεθνή περίγυρο εχουν πυκνώσει επικίνδυνα και είναι εμφανή τα σημάδια «κόπωσης» στην διαδικασία προσέγγισης.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για «ιστορική ευκαιρία» στα ελληνοτουρκικά, δεν φαίνεται να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την έναρξη έστω και σε διερευνητικό στάδιο των συνομιλιών για το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που προφανώς αποτελεί το κρίσιμο βήμα για την ουσιαστική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις δυσκολίες προσέγγισης με την Τουρκία» επισημαίνοντας ότι «ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η “Γαλάζια Πατρίδα” παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» και αυτό ακριβως απoτελεί την «βασική δυσκολία για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Η εμπειρία των τελευταίων μηνών και μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών (Δεκέμβριος 2023) εκτός των θετικών αποτελεσμάτων (βίζες για επισκέψεις σε ελληνικά νησιά και εν μέρει περιορισμός των μεταναστευτικών ροών) έδειξε ότι η διατήρηση του αναθεωρητισμού στην τουρκική εξωτερική πολιτική και η επιμονή στην ατζέντα των διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας θα αποτελεί διαρκώς κινούμενη άμμο στη διαδικασία προσέγγισης.

Η έγερση και με επίσημο τρόπο θέματος διευρυμένων μάλιστα «γκρίζων ζωνών» με αφορμή την ανακοίνωση εκ μέρους της Ελλάδας της πρόθεσης για δημιουργία Θαλάσσιων πάρκων, το επεισόδιο της Κάσου με αφορμή τις έρευνες για πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου, οι διαρκείς ανακοινώσεις περί δήθεν υποχρέωσης αποστρατικοποίησης των νησιών, η διαρκής έγερση θέματος «τουρκικής μειονότητας» αλλά και αυτή η συμπερίληψη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία, προσγειώνουν στην σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών. Συγχρόνως, όμως, δείχνουν πόσο «ευάλωτη» είναι και η διαδικασία προσέγγισης με δεδομένο ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται με τον δικό της τρόπο την διατήρηση του ήπιου κλίματος θεωρώντας ότι αυτό συνεπάγεται και την αποχή της Ελλάδας από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της που εκ των πραγμάτων αμφισβητούν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στην Αθήνα είναι σαφές ότι εάν επιχειρηθεί να ξεκινήσουν συζητήσεις για την οριοθέτηση με τα σημερινά δεδομένα, αυτές θα καταλήξουν πρόωρα σε αδιέξοδο και αυτό θα προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στην όλη διαδικασία προσέγγισης απειλώντας και τη διατήρηση του ήπιου κλίματος.

Το μεταναστευτικό

Κρίσιμο θέμα που απασχολεί και τις δύο χώρες, για διαφορετικούς αλλά πολύ ουσιαστικούς λόγους που αλληλοσυνδέονται, είναι το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα θέλει να περιορίσει τις ροές από τα τουρκικά παράλια και να αποφευχθούν μαζικές αφίξεις μεταναστών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μίας μεταναστευτικής κρίσης λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η Τουρκία, από την άλλη, χρειάζεται και ζητά ευρωπαϊκούς πόρους για να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφος της ή να αρχίσει να δέχεται επιστροφές μεταναστών. Παρότι, στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την συνεργασία με την Τουρκία σημειώνουν ότι «όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους τόσο εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία».

Το Κυπριακό

Το Κυπριακό επίσης παραμένει ένα από τα δύσκολα θέματα στην ατζέντα των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καλέσει σε χωριστές συναντήσεις στην Νέα Υόρκη τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ώστε να βρεθεί «κοινο έδαφος» για το επόμενο βημα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ εργάζεται για μια συνάντηση Χριστοδουλίδη -Ταταρ εντός του Οκτωβρίου από την οποια θα εξαρτηθεί εάν θα αποφασισθεί κατόπιν η σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης που θα σημάνει την έναρξη μιας νέας διαδικασίας για το Κυπριακό. Οι δηλώσεις τοσο του ίδιου του Ταταρ οσο και όλης της τουρκικής ηγεσίας που Απαιτούν έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών, είναι αρνητικές, καθώς κινούνται εντελώς εκτός πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την Λευκωσία απορρίπτεται, όμως, και η προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να πετύχει με έμμεσο τρόπο τον στόχο του ζητώντας ως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο, απευθείας επαφές» (τα τρία D όπως τα ονομάζει ο Ταταρ) που ουσιαστικά οδηγούν σε αναγνώριση της κατοχικής οντότητας.

Το κλίμα στην Κύπρο έχει επιβαρυνθεί όχι μόνο με τις ευθείες κατηγορίες από την Άγκυρα και τον Τατάρ ότι η Κύπρος εμπλέκεται στρατιωτικά με την υποστήριξη του Ισραήλ στον Πόλεμο της Γάζας αλλά και με συνεχείς παραβιάσεις του καθεστώτος στην Πράσινη Γραμμή, τις οποίες κατήγγειλε με επιστολή στον ΟΗΕ η Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νοτοπούλου: Δειλός ο Κασσελάκης - Είχε σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε σε έναν βαθμό

Τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε η Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στον ANT1. «Πρέπει να σταματήσει εδώ η συζήτησ...

Διεγράφη και από μέλος της Ν.Δ. ο Μάριος Σαλμάς, μετά την αποπομπή του από την Κ.Ο.

Και από τη Νέα Δημοκρατία διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος νωρίτερα αποπέμφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. «Με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επ...

«Αποκεφαλισμός» Μάριου Σαλμά και στο κόμμα

Και επίσημα διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο Μάριος Σαλμάς, έπειτα από την ερώτηση των «11» για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών, όσο και άλλων δημόσιων τοποθετήσεών του, στι...

Φόρτωση άρθρων...