Το όραμά του για την Ελλάδα του μέλλοντος και τις προτεραιότητες που θέτει για το προσεχές διάστημα περιέγραψε ο πρωθυπουργός χθες από το Λονδίνο μιλώντας σε επενδυτές και καλώντας τους να εμπιστευτούν τη χώρας μας για τις επενδύσεις τους. Μεταξύ αυτών η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν πρόσθετα έσοδα με στόχο την επιπλέον μείωση φόρων αλλά και πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, όπως η ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα στις 12:45 ώρα Ελλάδος να περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στρίτ για να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων με δύο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία και με τις μεγάλες δυνάμεις – Γερμανία και Γαλλία- να κλυδωνίζονται πολιτικά.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν όλα αυτές τις εξελίξεις σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ στην ατζέντα Μητσοτάκη – Στάρμερ αναμένεται να βρεθούν: το μεταναστευτικό, με την Ελλάδα να αναγνωρίζεται από τη Μεγάλη Βρετανία ως επιτυχημένο παράδειγμα, ιδιαίτερα στη φύλαξη και προστασία των συνόρων αλλά και οι ευρω-βρετανικές σχέσεις.

Μιλώντας χθες στο CNN o πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ευρώπη λέγοντας: «θα έπρεπε να έχουμε ακούσει το ξυπνητήρι πολύ πριν τις αμερικανικές εκλογές», ενώ εκτίμησε πως η έκθεση Ντράγκι αναδεικνύει κρίσιμα ζητήματα για την στρατηγική αυτονομία. Η αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να είναι ένα εφαλτήριο για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που επιλέξαμε να αγνοήσουμε σημείωσε και πρόσθεσε: «Η κρίση ήταν εδώ και απλά πολλοί δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Οι τιμές της ενέργειας, η αδυναμία να διαμορφώσουμε ένα οικοσύστημα τεχνολογίας». Σχολιάζοντας την κρίση σε Γαλλία και Γερμανία απάντησε: «εκπροσωπώ μια χώρα που έχει πετύχει ένα αξιοθαύματο comeback. Σε πολλές χώρες υπάρχουν ζητήματα με τους προϋπολογισμούς. Η Ελλάδα έχει πλεονάσματα, άλλες χώρες αυξάνουν φόρους, ενώ εμείς μειώνουμε. Εμείς προσερχόμαστε στο τραπέζι, έχοντας βάλει τα του οίκου μας σε τάξη».

Με τη συζήτηση της κυβέρνησης με το βρετανικό μουσείο να παραμένει ενεργή για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Στάρμερ, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει να προβάλλει δυναμικά τη διαχρονική μας διεκδίκηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χθες πως υπήρξε ιδιωτική συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους του Βρετανικού Μουσείου για το θέμα. Ωστόσο, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ ο Guardian αναφέρει ότι οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι «πολύ προχωρημένες». Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, κινούνται προς μια «συμφωνία επί της αρχής» για την επανένωση των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.