Στην αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Η Ελλάδα χάρη στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και την ανάπτυξη της οικονομίας ξεφεύγει από το φάσμα των οικονομιών χαμηλών μισθών και εισοδημάτων και προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα», τονίζει ο Άκης Σκέρτσος.
«Είμαστε ευχαριστημένοι με το επίπεδο των μισθών; Φυσικά και όχι διότι ακόμη δεν έχουν προσεγγίσει τα επίπεδα εκείνα που θε εγγυώνται μια αξιοπρεπή διαβίωση με βάση το κόστος ζωής. Όμως οι προσπάθειες όλων μας φέρνουν αποτέλεσμα και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.
Αναλυτικά, η ανάρτηση στο Facebook του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου:
«4 μισθοί παραπάνω ετησίως από το 2019 - Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου 2024
Η Ελλάδα χάρη στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και την ανάπτυξη της οικονομίας ξεφεύγει από το φάσμα των οικονομιών χαμηλών μισθών και εισοδημάτων και προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Με την 4η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού σωρευτικά κατά 180 ευρώ, από 650 το 2019 σε 830 ευρώ το 2024 (ή σε 968 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που δεν δίνουν δυο μισθούς ως «δώρο»), έχουν προστεθεί 4 επιπλέον καθαροί μισθοί στην τσέπη των εργαζομένων μέσα σε 2 χρόνια.
Το καθαρό όφελος κάθε εργαζομένου από αυτές τις αυξήσεις, μετά από φόρους και εισφορές, υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ ετησίως και υπερκαλύπτει κατά 12 μονάδες την σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού που δοκιμάζει τις αντοχές κάθε νοικοκυριού. Η συνολική αύξηση του κατώτατου αγγίζει το 28% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat ο πληθωρισμός έως το τέλος του 2024 θα έχει αυξηθεί συνολικά από το 2019 κατά 16%.
Είμαστε ευχαριστημένοι με το επίπεδο των μισθών; Φυσικά και όχι διότι ακόμη δεν έχουν προσεγγίσει τα επίπεδα εκείνα που θε εγγυώνται μια αξιοπρεπή διαβίωση με βάση το κόστος ζωής. Όμως οι προσπάθειες όλων μας φέρνουν αποτέλεσμα και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη τόσο κατά της ακρίβειας με περισσότερους πιο στοχευμένους ελέγχους όσο και υπέρ των υψηλότερων και καλύτερων μισθών. Και φυσικά έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την παραγωγικότητα και την διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή την επενδυτική ελκυστικότητά της.
Άλλωστε, οι αυξήσεις αυτές είναι εφικτές εξαιτίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, δηλαδή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στη φορολογία, στην μείωση της γραφειοκρατίας κοκ που έχουν κάνει πιο ελκυστική για επενδύσεις την Ελλάδα».