Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος.
Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει με τις διαδοχικές αυξήσεις στα 83 δισεκατομμύρια ευρώ που οδηγούν με μαθητική ακρίβεια σε νέα χρεοκοπία και μνημόνια, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δείχνει προς μια κατεύθυνση: «ολοταχώς πίσω» και στηρίζεται σε μία γενική αρχή: όχι σε όλα και ναι στο τίποτα για να υπογραμμίσει πως μετρήθηκαν 30 καταργήσεις νόμων που συνέβαλαν να καλυτερέψει η ζωή των πολιτών. «Καμία προσπάθεια να κρύψουν την ένδεια και τη διγλωσσία τους», τόνισε ο υπουργός.
«Μετρήσαμε επιπλέον 80 εξαγγελίες που απλά υπόσχονται πολιτικές που είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση», πρόσθεσε και σημείωσε ότι κατέγραψε 18 δεσμεύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έγιναν. «Γιατί να τους πιστέψουμε;» διερωτήθηκε.
«Τάζει λαγούς με πετραχήλια» και προβαίνει σε «ασύστολα ψεύδη», είπε παραθέτοντας το κάτωθι πίνακα για το τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι ισχύει:
Εν συνεχεία παρουσίασε επιγραμματικά τα επιτεύγματα της Νέας Δημοκρατίας στην οικονομία, βάλλοντας τόσο κατά της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα όσα υποστηρίζει στην κριτική του κατά της πολιτικής της κυβέρνησης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα αυτής:
Σχολιάζοντας τις προσπάθειες για κυβέρνησης συνεργασίας και αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι κρατάει αμφίσημη στάση, ενώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε «τα παιδία παίζει».
Ερωτηθείς για το προσκλητήριο Τσίπρα, είπε ότι τα αριστερά κόμματα «τσακώνονται» για τα προγράμματά τους που δείχνει ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν για κυβέρνηση συνεργασίας.
Επισήμανε ότι είναι άτοπη η κατηγορία κατά της κυβέρνησης πως αμέλησε να αντιδράσει απέναντι στο κόμμα Κασιδιάρη, παραθέτοντας την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία. Στο σημείο αυτό στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, διευκρινίζοντας πως ευτυχώς δεν τους ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Για την έκθεση του ΟΟΣΑ που αφορά τους μισθούς στην Ελλάδα, σημείωσε ότι βασίζεται σε εκτιμήσεις για μια μεμονωμένη χρονιά που χρονικά έχουν ξεπεραστεί, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν αυξήσεις.
«Ο ΟΟΣΑ δεν λαμβάνει υπόψη τα επιδόματα και τα μέτρα στήριξης στους πολίτες, ούτε την αύξηση του κατώτατου μισθού» τόνισε. Την τετραετία ο πληθωρισμός αυξήθηκε 15% και οι μισθοί 20%, πρόσθεσε για να υπενθυμίσει ότι παραμένει στόχος της επόμενης 4ετίας οι αυξήσεις στους μισθούς.
Ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί εντός του Συντάγματος, όταν λάβει τη διερευνητική εντολή, ξεκαθάρισε, σε σχετική ερώτηση, ενώ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είπε πως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει 20 μέτρα - συστάσεις της ΕΕ και έλαβε επιπλέον μέτρα για την ενίσχυσή του.
«Πως γίνεται αυταρχικά καθεστώτα να σημειώνουν καλύτερη αξιολόγηση από μια δημοκρατική χώρα» απάντησε, σχολιάζοντας ως προς τη μεθοδολογία για την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα. «Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου», υπογράμμισε.
Απαντώντας στην κατηγορία της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το κρατικό αεροσκάφος για τις προεκλογικές του περιοδείες ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε πως παραμένει πρωθυπουργός και μπορεί να κάνει χρήση όλων των κρατικών μέσων, ενώ σε άλλη ερώτηση διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα για συναντήσεις στελεχών της ΝΔ με ακροδεξιούς.
Ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέτρα του κοστολογημένου προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη ημέρα, παραθέτοντας τους βασικούς στόχους για να γίνει η Ελλάδα πιο ισχυρή, να αναπτυχθεί η οικονομία και να ενισχυθεί η κοινωνία.
«Πρέπει το κράτος να αλλάξει πλήρως» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι την επόμενη τετραετία θα ψηφιοποιηθεί ακόμα περισσότερο το κράτος.
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου
«Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για μια Ελλάδα με περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανόδου για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και ειδικά τους νεότερους συμπολίτες μας. Κάθε πτυχή του προγράμματος μας για την Ελλάδα του 2027 και του 2030, δηλαδή για την παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και φυσικά για την ισχυρή Ελλάδα, υπηρετεί αυτό το στόχο: η τάξη του καθενός μας, ο τόπος καταγωγής και η οικονομική κατάσταση του να μην λειτουργούν σαν μοίρα.
Θέλουμε κάθε νέος Έλληνας και νέα Ελληνίδα να μπορεί να ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές στη χώρα μας, μένοντας και δημιουργώντας στην Ελλάδα όχι από ανάγκη αλλά από επιλογή και περηφάνια.
Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για να μην υπάρχουν όρια στα όνειρα των νέων ανθρώπων.
Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε η Ελλάδα και το ελληνικό δημόσιο, το σύστημα υγείας, το σύστημα εκπαίδευσης, να μας κάνει περήφανους και να μην μας πληγώνει ούτε να μας προσβάλει.
Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική, πιο φιλική στις επενδύσεις, με καλύτερες θέσεις εργασίας, ψηλότερους μισθούς, ηλεκτρονικές πληρωμές, φορολογική συμμόρφωση αλλά και φορολογική δικαιοσύνη για όλους.
Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε έως το 2027 και το 2030 με βάση το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία, που είναι πλήρως κοστολογημένο στα 9 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2027, η χώρα μας να συνεχίσει να σημειώνει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη της τάξης του 3% ετησίως, αύξηση μισθών κατά 25%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του Α.Ε.Π., διπλασιασμό δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και μείωση πληθωρισμού στο 2% ώστε στο τέλος κάθε μήνα να μένει και κάτι στην άκρη ως αποταμίευση για τα παιδιά μας.
Όλα αυτά θα επιταχυνθούν με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 που αποτελεί μείζονα εθνικό και οικονομικό στόχο. Ένας στόχος που συνδέεται ευθέως με την συγκρότηση μιας σταθερής, δημοσιονομικά υπεύθυνης και φιλο-επενδυτικής Κυβέρνησης όπως η σημερινή αμέσως μετά τις εκλογές.
'Αλλωστε οι οίκοι αξιολόγησης συνδέουν ευθέως στις εκθέσεις τους την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής μετά τις εκλογές, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μας το λένε ότι χωρίς πολιτική και οικονομική σταθερότητα τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Και ταλαιπωρηθήκαμε πολύ τα προηγούμενα 12 χρόνια για να ξαναμπούμε σε νέες περιπέτειες.
Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. με το σχέδιο που παρουσιάσαμε και εξειδικεύσαμε την περασμένη Τρίτη. Χάρη στα 1,5 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση της υγείας των πολιτών:
-80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας θα αποκτήσουν σύγχρονες δομές,
-10.000 πρόσθετοι νοσηλευτές και γιατροί θα προσληφθούν ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς,
-δωρεάν προληπτικές και δωρεάν προσωπικός γιατρός θα προσφερθούν σε όλους τους πολίτες,
-η αξιολόγηση και η στοχοθεσία θα γίνουν μέρος της καθημερινής λειτουργίας των διοικήσεων των νοσοκομείων,
-οι διοικητές θα επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια επαγγελματικής εμπειρίας και γνώσης του αντικειμένου,
-ενώ οι χρόνοι αναμονής στις διακομιδές του ΕΚΑΒ, στα επείγοντα και στα χειρουργεία θα μειωθούν κατά 70%.
Στόχος μας είναι το Ε.Σ.Υ. να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, να βελτιώσουμε τόσο το προσδόκιμο όσο και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων, και επιπρόσθετα και εξίσου σημαντικά να μειώσουμε τα κόστη που επιβαρύνουν το ελληνικό νοικοκυριό για δαπάνες υγείας με στόχο να εξαφανίσουμε το περίφημο «φακελάκι». Και φυσικά ούτε η οικονομία ούτε η υγεία των Ελλήνων δεν θα βελτιωθούν αν δεν αλλάξουμε το Κράτος μας πλήρως.
Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε η δουλειά μας για την πλήρη ψηφιοποίηση του Κράτους να μη μείνει στη μέση. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των πολιτών με 1500 ψηφιακές εφαρμογές και δεσμευόμαστε ότι έως το 2027 όλο το Κράτος θα βρίσκεται στο κινητό μας. Το είπαμε και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε .Με γρήγορες ταχύτητες και δίκτυα οπτικών ινών παντού σε όλη τη χώρα.
Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για την ενδυνάμωση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να αμείβονται καλύτερα για αυτήν όταν είναι πιο παραγωγικοί.
Δεσμευόμαστε για αυστηρή επιλογή διοικήσεων στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς με αυστηρά επαγγελματικά και όχι κομματικά κριτήρια. Ώστε να παρέχουν καλές υπηρεσίες ειδικά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από καλά δημόσια αγαθά.
Δεσμευόμαστε για το μετρό στη Θεσσαλονίκη που επιτέλους ξεκόλλησε την τελευταία τετραετία και παραδίδεται σε λειτουργία σε λιγότερο από 12 μήνες, αλλά και για την επέκταση του μετρό στην Αθήνα με περισσότερα από 9 χλμ νέων γραμμών, καθώς και για συνολικά 2.000 λεωφορεία (650 εκ των οποίων ηλεκτρικά) για να έχουμε πυκνότερες και καλύτερες αστικές συγκοινωνίες πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ως κυβέρνηση που υπό το βάρος του δικού μας καλά μελετημένου και πλήρως κοστολογημένου προγράμματος για την επόμενη τετραετία, αναγκάστηκαν τα άλλα κόμματα να αρχίσουν να εμφανίζουν επιτέλους τις δικές τους προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να μπορέσουν οι πολίτες να συγκρίνουν, να κρίνουν και να εγκρίνουν στην κάλπη πλέον ποια πολιτική δύναμη τελικά μπορεί να πάει την Ελλάδα με ασφάλεια, σταθερά και τολμηρά μπροστά.
Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου: Αν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά, αν θα κάνει τα απαιτούμενα άλματα για να γίνει Ευρώπη σε όλα τα πεδία ή θα επιστρέψει σε πειραματισμούς που αποδείχθηκαν καταστροφικοί και κόστισαν πολύ στην κοινωνία, σε πειραματισμούς που μας κράτησαν συνολικά ατομικά και συλλογικά πίσω.
Δυστυχώς, απέναντι σε αυτό τη θετική πρόταση για το μέλλον των πολιτών και της χώρας, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει προς μια κατεύθυνση: Πίσω ολοταχώς! Και στηρίζεται σε μια γενική αρχή: όχι σε όλα και ναι στο τίποτα.
Μετρήσαμε τουλάχιστον 30 καταργήσεις νόμων που αποδεδειγμένα έχουν κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών τα τελευταία 4 χρόνια.
Μας μίλησαν για κατάργηση του νέου ΕΦΚΑ που δίνει πλέον συντάξεις σε 2 μήνες αντί για 2 χρόνια.
Κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, των αγγλικών από το νηπιαγωγείο, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, των ειδικών προσλήψεων που έγιναν για ειδικά μαθήματα και ψυχολόγους.
Μας μίλησαν για κατάργηση των νέων γονικών αδειών στους εργαζόμενους γονείς, της ψηφιακής κάρτας εργασίας, της ανεξάρτητης επιθεώρησης εργασίας.
Κατάργηση του ατομικού κουμπαρά νέων που εξασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις στους νέους εργαζόμενους έως 70%.
Κατάργηση του νόμου για τη διαχείριση πορειών ώστε να παραλύει το κέντρο των πόλεων με την παραμικρή διαδήλωση.
Μετρήσαμε 80 εξαγγελίες που απλά υπόσχονται πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση. Πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην υποκρισία του, καταψήφισε τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλοντάς τες. Καμιά δημιουργικότητα καμία προσπάθεια να κρύψουν την ένδεια δικών τους ιδεών αλλά και τη διγλωσσία τους.
Ενδεικτικά ρυθμίσεις χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, που έχουν γίνει -αναγνώριση εργαζομένων σε πλατφόρμες, που έχουν γίνει- ολοκλήρωση χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα που έχει δρομολογηθεί, νέο gov.gr, που έχει γίνει- χρηματοδότηση ΜμΕ από κοινοτικά κονδύλια, ψηφιακό φάκελο ασθενούς, πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, τρέχει ήδη, για προσωπικό βοηθό ΑμεΑ και πολλά άλλα. Είναι θετικό ότι δεσμεύονται για αυτονόητες πολιτικές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Το ερώτημα είναι μπορούν να τις υλοποιήσουν; Η μειωμένη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα τους δίνει την απάντηση.
Μετρήσαμε 18 δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί το 2015-2019 αλλά δεν έγιναν ποτέ. Η ίδια ομάδα πολιτικών στελεχών υπό τον κ. Τσίπρα, με τις ίδιες ικανότητες και ιδέες έρχονται και μας λένε σήμερα, 4 χρόνια μετά ότι θα υλοποιήσουν όσα ξέχασαν ή δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν όταν κυβερνούσαν.
Γιατί να τους πιστέψουμε ότι θα επαναφέρουν τη 13η σύνταξη και από που θα χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες; Γιατί δεν έδωσαν καμία αύξηση στους υγειονομικούς την περίοδο Διακυβέρνησης τους και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το περίφημο «μαξιλάρι» και η άγρια υπερφορολόγηση; Γιατί δεν έτρεξαν με ταχείς ρυθμούς οι ΑΠΕ στα 4 χρόνια Διακυβέρνησης τους αντιθέτως ήταν κολλημένες, γιατί δεν έγινε τίποτα στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων;
'Αφησα για το τέλος σαν κερασάκι στην τούρτα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αλλά απλά δεν γίνονται πολύ απλά διότι δεν το επιτρέπει ούτε η οικονομική, ούτε η μαθηματική ούτε και καμία άλλη λογική. Το οικονομικό του πρόγραμμα κοστίζει τελικά μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις προς τα πάνω -σε διαδοχικές ομιλίες του κ. Τσίπρα- 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, περίπου 20-21 δισ. ευρώ ετησίως που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα χρεοκοπία, εποπτεία, φτώχεια και διεθνή αναξιοπιστία. Έχουμε έναν κατάλογο με τουλάχιστον 10 εμβληματικά ανέφικτες υποσχέσεις που απλά επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κακό του εαυτό που τάζει λαγούς με πετραχήλια αλλά στο τέλος κάνει τα αντίθετα.
Μας χαροποιεί περισσότερο όμως το γεγονός ότι από την ανακοίνωση των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκύπτει περίτρανα ποιος έχει υλοποιήσιμο πρόγραμμα εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Εμείς είναι η απάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύει τις φαραωνικές υποσχέσεις του και με ασύστολα ψεύδη που ενώ καταρρίπτονται εύκολα από τους αριθμούς, συνεχίζουν τόσο ο κύριος Τσίπρας όσο και στελέχη του να περιφέρουν δημοσίως.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια
Τι ισχύει;
Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που μπήκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου από την οποία την έβγαλε η ΝΔ μετά από 11 συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις της ΕΕ, τον Αύγουστο 2022.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Οτι ο είχε καταφέρει να ρυθμίσει το χρέος.
Τι ισχύει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 180% το 2015 και το παρέδωσε στο 186% το 2019, ενώ το 2022 το ελληνικό δημόσιο χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση στην ΕΕ -και στον υπόλοιπο κόσμο- κατά 36 μονάδες και βρίσκεται στο 171% με εκτίμηση ότι το 2023 θα μειωθεί περαιτέρω στο 162% και το 2024 στο 150%.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ότι κατάφερε να αφήσει 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Τι ισχύει;
Τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ως αποθεματικό ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν μιας άγριας υπερφορολόγησης επιχειρήσεων και εργαζομένων (+7 δισ. ευρώ φόροι) με απαίτηση των δανειστών να γίνει αυτό το «μαξιλάρι» λόγω της δημοσιονομικής του αναξιοπιστίας. Τα δημόσια αποθεματικά σήμερα είναι στα 39 δις ευρώ παρά τη μείωση 50 φόρων ύψους 7 δισ. ευρώ και την τεράστια δημοσιονομική στήριξη που δόθηκε στα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, συνολικά δόθηκαν θυμίζω ύψους 58 δις ευρώ.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετύχει 8 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
Τι ισχύει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού βύθισε τη χώρα σε ύφεση το 2015-2016 και capital controls μετά «κρατούσε ομπρέλα» όσο η Ε.Ε. βίωνε έναν δυναμικό κύκλο οικονομικής ανάπτυξης σημειώνοντας υποτετραπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με μέσο όρο Ε.Ε.. Κοινώς γίναμε φτωχότεροι επί ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως η Ελλάδα σημειώνει σήμερα διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από Ε.Ε..
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Λέει ότι το μόνο που είχε μείνει στον κ. Μητσοτάκη να υποσχεθεί ήταν η επενδυτική βαθμίδα. Την υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του 2019, την υποσχόταν καθόλη τη διάρκεια της θητείας του…
Τι ισχύει;
Η Ελλάδα παρά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, πέτυχε 12 συνεχείς αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης τα τελευταία 4 χρόνια και βρίσκεται σήμερα μισό σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν υπήρχε η πολιτική αβεβαιότητα με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα την είχε κατακτήσει ήδη.
Σε κάθε περίπτωση είναι εύλογο ότι λόγω του φρένου που έβαλε για σχεδόν δυο χρόνια στην παγκόσμια οικονομία αλλά και την ελληνική η πανδημία, καθυστέρησε και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ότι αντί για επενδυτική βαθμίδα, η κυβέρνηση αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δισ. ευρώ.
Τι ισχύει;
Όλοι οι οικονομολόγοι παγκοσμίως όταν μιλούν για χρέος μετρούν το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης που είναι 356 δισ., όχι Κεντρικής Κυβέρνησης που είναι 406! Μιλάμε για παιδαριώδη λάθη δηλαδή. Πέρα από τη σημαντικά καλύτερη εικόνα του δημόσιου χρέους στη χώρα μας το 2022 σε σχέση με το 2019, το ιδιωτικό χρέος επίσης εμφανίζει σημαντική ποσοτική και ποιοτική βελτίωση.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ότι το ιδιωτικό χρέος είναι δήθεν μεγαλύτερο κατά 40 δισ. ευρώ. Και εδώ λέει τη μισή αλήθεια.
Τι ισχύει;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα πράσινα εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί από 102 δις σε 149 δισ. ευρώ, ενώ τα κόκκινα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από 110 δις ευρώ σε 83 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ένωση εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν γίνει 700.000 διμερείς ρυθμίσεις δανείων ενώ ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός παρουσιάζει διπλάσιο ρυθμό διαγραφών χρεών σε σχέση με εξωδικαστικό ΣΥΡΙΖΑ. Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών χάρη στον «Ηρακλή» μειώθηκαν από 44% του χαρτοφυλακίου τους σε μονοψήφιο αριθμό. Συνολικά το τραπεζικό σύστημα έχει καταφέρει να δανείσει την πραγματική οικονομία κατά 20 πρόσθετα δις ευρώ έως το 2022, χάρη στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας και των τραπεζών.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ότι έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Τι ισχύει;
Ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών 49% του Α.Ε.Π. της (έναντι 40% το 2019) ενώ το διευρυμένο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες διεθνείς τιμές φυσικού αερίου το 2022 που στοίχισαν στη χώρα μας περίπου +6,5 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τις πάγιες δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ που διαχρονικά καταβάλαμε προ της ενεργειακής κρίσης για εισαγωγές φυσικού αερίου. Οι τιμές αυτές πλέον χάρη και στην ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο αποκλιμακώνονται σημαντικά από τα τέλη του 2022 και μαζί τους μειώνονται και οι δαπάνες για αγορά εισαγόμενου φυσικού αερίου. 'Αρα έτσι πιστεύουμε οτι θα μειωθεί περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα.
Εν τω μεταξύ από τους δυνάμει εταίρους του κ. Τσίπρα σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας -που ακόμη βεβαίως ψάχνουν τι είδους θα είναι- το μεν ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να θέτει σκληρές κόκκινες γραμμές ως προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού που θα κυβερνήσει τη χώρα μετά τις εκλογές, αποκλείοντας τους αρχηγούς και των δυο κομμάτων.
Ακούσαμε τον κ. Ανδρουλάκη χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη να εμμένει στη θέση αυτή, αλλά και να κρύβεται πίσω από αοριστίες τύπου «αντισυστημικός ρεαλισμός». Ενώ ο κ. Βαρουφάκης διαλαλεί ότι θέλει να ξαναπαίξει την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια, να εφαρμόσει στις πλάτες μας τη θεωρία των παιγνίων στην οποία ειδικεύεται. Κοινώς τα παιδία παίζει δηλαδή.
Κλείνοντας την αρχική μου εισήγηση θα ήθελα να θίξω δυο ακόμη θέματα: Τη μάχη που δώσαμε και κερδίσαμε για να μείνουν εκτός Βουλής εγκληματικές οργανώσεις που περιβάλλονται με πολιτικό μανδύα και την έκθεση ΟΟΣΑ για τους μισθούς.
Ως προς το κόμμα Κασιδιάρη να θυμίσω σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για σκόπιμη καθυστέρηση στην ψήφιση των αναγκαίων διατάξεων, ότι η κυβέρνηση ήδη από το 2021 είχε φέρει στη Βουλή διατάξεις που υπερψηφίστηκαν τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, πρόκειται για τα άρθρα 92-96 του νόμου 4804/2021, σύμφωνα με τις οποίες «Πολίτης που έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση ακόμη και πρωτόδικα δεν μπορεί να ηγείται πολιτικού κόμματος διότι έτσι δεν υπηρετείται η ελεύθερη λειτουργία του Πολιτεύματος».
Συνεπώς είναι άτοπη η κατηγορία ότι αμελήσαμε να σταθούμε απέναντι στις προσπάθειες του κόμματος Κασιδιάρη και κινούμαστε με καθυστέρηση και μικροκομματικό συμφέρον. Αντιθέτως ήμασταν τελικά η μόνη πολιτική δύναμη που παρακολουθούσαμε από κοντά τις αλλαγές τακτικής του κόμματος αυτού κατά το 2022 , αλλαγές που μετακίνησαν από το προσκήνιο της ηγεσίας του κόμματος τον Η. Κασιδιάρη φέρνοντας τον στο παρασκήνιο ως σκιώδη αρχηγό.
Σε αυτό το στρατήγημα δώσαμε απάντηση με περαιτέρω θωράκιση της αρχικής διάταξης, από την οποία δυστυχώς απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το μερα25, ευτυχώς όμως όχι και το ΠΑΣΟΚ. Βελτιώσεις που δικαιώθηκαν τελικά ως συνταγματικές από τον 'Αρειο πάγο με ψήφους 9-1.
Να επαναλάβω τέλος κάποιες παρατηρήσεις για την περίφημη έκθεση ΟΟΣΑ για τους μισθούς στην Ελλάδα το 2022 που χρησιμοποιείται ως σημαία ευκαιρίας από την αντιπολίτευση αυτές τις μέρες.
(1) Η έκθεση του ΟΟΣΑ βασίζεται σε μία προκαταρκτική παλαιότερη μακροοικονομική *εκτίμηση* του οργανισμού, επαναλαμβάνω «εκτίμηση» του Νοεμβρίου του 2022 για αύξηση των ακαθάριστων αμοιβών ανά εργαζόμενο κατά μόλις 1,5% το 2022. Επαναλαμβάνω η έκθεση βασίζεται σε εκτιμήσεις για τους μισθούς στην Ελλάδα το 2022 και όχι σε πραγματικά στοιχεία. Επίσης αναφέρεται σε μια μεμονωμένη χρονιά και όχι συνολικά στην 4ετία.
(2) Ωστόσο σήμερα πλέον έχουμε τα πραγματικά στοιχεία. Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ όπου οι εργοδότες δηλώνουν τους μισθούς που κατέβαλαν το 2022 δείχνουν αύξηση των ονομαστικών μισθών κατά 5,2%. Αντίστοιχα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δηλαδή της EUROSTAT, σε δυο διαφορετικές σειρές στατιστικής ανάλυσης, όπως τα έχει δημοσιεύσει τον Μάρτιο του 2023, δείχνουν απολογιστικά για το 2022:
(α) αύξηση στον δείκτη μισθών 4,5% το 2022 και
(β) αύξηση συνολικών αμοιβών εξαρτημένης εργασίας 5,6% το 2022.
(3) Τέλος το μισθολογικό κόστος που μετρά ο ΟΟΣΑ προφανώς, δεν λαμβάνει υπόψη τις ενισχύσεις για την ενεργειακή κρίση και τα κάθε μορφής επιδόματα που έδωσε για τη στήριξη των εισοδημάτων τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση. Και προφανώς δεν έχει συμπεριληφθεί η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε τον Απρίλιο του 2023, οδηγώντας σε σωρευτική αύξηση 20% τους κατώτατους μισθούς συγκριτικά με το 2019 έναντι σωρευτικού πληθωρισμού 15% στην τετραετία 2019-2023.
Συνοψίζοντας: Η απάντηση είναι πως έχουμε 3 τουλάχιστον πηγές που μας λένε πλέον με πραγματικά στοιχεία και όχι εκτιμήσεις, ότι η αύξηση των μισθών το 2022 είναι της τάξης του 5% και όχι 1,5% όπως λένε οι «εκτιμήσεις» του ΟΟΣΑ. Σωρευτικά ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στη χώρα μας κατά 20% στην τετραετία και ο πληθωρισμός κατά 15%. 'Αρα η αύξηση μισθών υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού.
Και τέλος η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι «προκαταρκτική» και βασίζεται σε παλαιές εκτιμήσεις των μισθών, όπως αναφέρει η ίδια η έκθεση στη σελ. 36. Συμβαίνει συχνά και στατιστικές υπηρεσίες και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους όταν διατίθενται νεότερα πραγματικά στοιχεία και θεωρούμε ότι και ο ΟΟΣΑ θα πράξει το ίδιο σε επόμενη έκθεση, όταν θα επικαιροποιήσει τα στοιχεία του με βάση τα τελικά αποτελέσματα του 2022 για τον οποίο και θα τον ενημερώσουμε αναλυτικά.
Θυμίζω τέλος ότι κεντρικός μας στόχος για την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση κατώτατου και μέσου μισθού κατά 25% και η μείωση/σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% ώστε τα εισοδήματα στη χώρα μας να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα.