Σας είχαμε αποκαλύψει εγκαίρως το μοντέλο που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες για τα υπερχρεωμένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα και κανάλια θα είναι σκληρό και τιμωρητικό.
Η πρακτική της εκκαθάρισης που ακολούθησαν οι πιστώτριες τράπεζες για το ΔΟΛ, θα είναι πιλότος και για άλλα συγκροτήματα.
Σύμφωνα με κορυφαία τραπεζικά στελέχη τα οποία έχουν πρόσβαση στους φακέλους των δανείων των Μέσων Ενημέρωσης, πολύ σύντομα θα κληθούν ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων, να τακτοποιήσουν εκκρεμείς υποθέσεις, γιατί τα περισσότερα δάνεια είναι στον αέρα και δεν καλύπτονται από επαρκείς εγγυήσεις.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, ότι ένα ακόμα δημοσιογραφικό συγκρότημα θα έχει την τύχη του ΔΟΛ, γιατί ο δανεισμός του έχει φτάσει σε επίπεδα των διακόσιων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι αμφίβολο αν μπορούν να αποπληρωθούν.
Η διάσωση του συγκεκριμένου συγκροτήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο, αν ο ιδιοκτήτης βάλει το χέρι στην τσέπη του και πληρώσει ένα μεγάλο μέρος των δανείων.
Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται απίθανη με δεδομένο, ότι ο εν λόγω συγκροτηματάρχης προτιμάει να βάλει λουκέτο, παρά να διαθέσει το τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα ποσό, το οποίο απαιτούν οι τράπεζες.
Αλλαγή σκηνικού
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα λεγόμενα παλιά (δημοσιογραφικά) "μαγαζιά" είναι τραγική.
Οι οφειλές στις τράπεζες και τα τοξικά χρέη σε δημόσιο και ταμεία καθιστούν προβληματική τη συνέχιση της λειτουργίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των παλιών Μέσων Ενημέρωσης.
Ένα κανάλι ή ένα συγκρότημα που χρωστάει περισσότερα από εκατό εκατομμύρια ευρώ, καθίσταται μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τα Μέσα Ενημέρωσης, που κάνουν την εμφάνισή τους στην μετά Μνημόνιο εποχή, τα οποία αφενός δεν έχουν χρέη στις τράπεζες αφού τα δάνεια έχουν κοπεί και αφετέρου έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
Αυτό σημαίνει, ότι νομοτελειακά όλες οι υπερχρεωμένες εφημερίδες και τα κανάλια θα κλείσουν και οι τράπεζες θα φορτωθούν το μεγαλύτερο μέρος από τα δάνεια των οκτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν, ότι μέσα σε ένα χρόνο το σκηνικό στον Τύπο θα είναι εντελώς διαφορετικό.
Γι΄ αυτό αποφεύγουν να κάνουν ρυθμίσεις των παλιών δανείων, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι παλιές εκδοτικές επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες και οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσής τους, διαιωνίζει τα τοξικά δάνεια, τα οποία απειλούν να μολύνουν τις ίδιες τις τράπεζες.