Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Θοδωρής Σκυλακάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία μίλησε στα «Παραπολιτικά 90,1» και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Ερωτηθείς για το οικονομικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν κάνει κοστολόγηση του προγράμματός τους.
«Οι πολίτες θυμούνται τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκλεισε τις τράπεζες, έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δεν θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη:
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα και επειδή οι πολίτες θυμούνται ακριβώς τι συνέβαινε όταν κυβέρνησε τη χώρα όταν κόπηκε το ΕΚΑΣ, όταν κόπηκαν οι συντάξεις, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, όταν ζητούσαν στους ελεύθερους επαγγελματίες να δίνουν όχι το εισόδημα που είχαν αλλά και εισόδημα που δεν είχαν όλα αυτά είναι γνωστά και δεδομένα συνεπώς το που ακριβώς βρισκόμαστε οι πολίτες θα το κρίνουν. Τα κόμματα όταν ισχυρίζονται υπερβολικά πράγματα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απομακρύνουν τον εαυτό τους από τους πολίτες παρά να τους πείσουν ότι το υπερβολικό είναι αληθές.
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κάνει λεπτομερή κοστολόγηση του προγράμματός του αν το δείτε δεν υπάρχει πουθενά να λεει «τόσο κοστίζει» συνεπώς μπορεί να λεει ότι θα αυξήσω τις δαπάνες υγείας και παιδείας στο Χ% του ΑΕΠ -αλλά δεν το έχει γραμμένο στο πρόγραμμα- και στο πίσω μέρος του μυαλού του να λεει ότι αυτό θα γίνει την Τρίτη Παρουσία. Εμείς κάναμε μια κοστολόγηση με βάση αυτά που έχει γράψει, αν έχει άλλα στο μυαλό του ας τα πει και ας κάνει και κοστολόγηση.
Αναφορικά με την κοστολόγηση από τη ΝΔ του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Έχουμε καθίσει κάτω με μολύβι και χαρτί και το έχουμε κάνει πολλαπλώς γιατί στην προηγούμενη φάση πριν πει αυτά για δαπάνες παιδεία και υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στα 46 δις από την ώρα που λεει για δαπάνες υγείας και παιδείας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυτά είναι τεράστια ποσά. Βεβαίως μπορεί να εννοεί ότι δεν θα γίνει αυτό την τελευταία τετραετία ή ότι θα γίνει την τελευταία μέρα αυτής της τετραετίας ας μας πει τι εννοεί. Εμείς έχουμε κάνει ένα εξαντλητικό πρόγραμμα με 9 δις, τα 5,5 δις τον χρόνο δεν υπάρχουν αυτά, σημαίνουν αλλαγή οικονομικής πολιτικής το οποίο οδηγεί ευθέως σε εκτροχιασμό. Αλλά δεν έχει πει 5,5 δις το χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση αυτά που έχει πει είναι πάνω από 40 δις.
Για τον ΟΟΣΑ
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Καταρχήν ο ΟΟΣΑ δεν έχει μετρήσει τίποτε, έχει κάνει μια εκτίμηση. Ο ΟΟΣΑ έχει ένα μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο λεει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν το ’22 1,5%, ξέρουμε εμείς από την Στατιστική Υπηρεσία που έχει μετρήσει ότι αυτό είναι 4,5% συνεπώς δεν μπορώ να ασχοληθώ με μια εκτίμηση. Η έκθεση αυτή του ΟΟΣΑ ήταν για την φορολογική πολιτική δεν αφορούσε τους μισθούς, δευτερογενώς προέκυψε σε κάποιο σημείο αυτό. Η έκθεση αφορά προγενέστερα στοιχεία, δεν έχουν προλάβει να βάλουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα νεότερα. Στηρίζεται σε προγενέστερες εκτιμήσεις δεν στηρίζεται σε απολογιστικά στοιχεία.
Ερωτηθείς αν θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα στην περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση γιατί αυτά που λένε για τα δημοσιονομικά είναι τελείως εξωπραγματικά και de facto θα έπρεπε να βάλουν τεράστιες φορολογίες για να κάνουν έστω ένα μικρό μέρος από αυτά, οι φορολογίες θα διέλυαν την επενδυτική άνθηση η οποία έχει ξεκινήσει και θα έριχναν την ανάπτυξη και όλα αυτά θα οδηγούσαν ταχύτατα στην άρνηση των αγορών να βοηθήσουν και θα είχαμε μια επανάληψη του ’15. Επενδυτική βαθμίδα και επανάληψη του ’15 δεν υπάρχει, είναι έννοιες ασύμβατες.
Με αφορμή το πρόγραμμα «Δήμητρα» του κ. Βαρουφάκη
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Μάλλον για την Λατινική Αμερική πηγαίνει αυτό το σχέδιο, για την περιοχή του ευρώ είναι μόνο αν θέλεις να μετακινηθείς εκτός ευρώ.
Ερωτηθείς πόσο κοστίζει το πρόγραμμα της ΝΔ σε ετήσια βάση
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Είναι 9 δις την τετραετία δεν είναι ομοιόμορφο σε ετήσια βάση.
ΔΗΜ: Μόνο 9 δις; Όταν υπόσχεστε 25% αύξηση στους μισθούς πως βγαίνουν;
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το 25% αύξηση στους μισθούς δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει δημοσιονομικό όφελος διότι τους μισθούς δεν τους πληρώνει το κράτος τις πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Στους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε υποσχεθεί 700 εκατομμύρια σε ετήσια βάση το οποίο υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή.
Για τα 22 δις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Με τα 22 δις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως υπάρχει πρόβλημα εκτροχιασμού. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πάρει επενδυτική βαθμίδα, εμείς έχουμε πετύχει 12 αξιολογήσεις πετυχημένες και άλλες τόσες αναβαθμίσεις διότι κάναμε μια συγκεκριμένη πολιτική μεταρρυθμίσεων, μείωση φορολογίας και φιλο-επιχειρηματικού κλίματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα εντελώς αντίθετα. Εκφράζει την αύξηση της φορολογίας, εκφράζει την βαθύτατη αντιπάθειά του, στο όριο του μίσους, για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση η οποία μπορεί να κάνει τα συστήματα πιο αποτελεσματικά και εκφράζει και μια αντιπάθεια προς οτιδήποτε επιχειρηματικό αυτά έχουν επιπτώσεις στην οικονομική πολιτική διότι όταν οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια κυβέρνηση που αντιπαθεί τους επενδυτές λένε «άντε γεια».
Για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η Κύπρος είπε ότι θα κάνει το μηδενισμό του ΦΠΑ μέχρι τον Οκτώβριο μετά θα τον επαναφέρει. Δηλαδή αν το κάναμε αυτό στην Ελλάδα θα λέγαμε «τώρα που έρθουν οι τουρίστες θα έχουμε πιο φθηνά τρόφιμα και μόλις φύγουνε θα τα ακριβύνουμε». Εμεις λέμε ότι με το λίγο δημοσιονομικό χώρο που έχουμε δώσαμε χθες 200 εκ. κατευθείαν στα νοικοκυριά. Εμείς προτιμάμε να πηγαίνουν τα χρήματα απευθείας στις τσέπες των ανθρώπων.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το ερώτημα αυτό θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν αρνούμαστε την έννοια της συνεργασίας αλλά οποιαδήποτε συνεργασία προϋποθέτει μια σταθερή κυβερνηση. Τα νούμερα της απλής αναλογικής που σε όλα τα σενάρια δεν βγάζουν πάνω από 151-152 βουλευτές αν υπάρξει κυβέρνηση. Δηλαδή είτε είναι κυβέρνηση το 1ου και του 3ου, είτε κυβέρνηση του 2ου του 3ου και κάποιου μικρού κόμματος θα είναι κυβερνήσεις πολυκομματικές με ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν θα μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα γιατί θα είναι ασταθείς. Θα είναι μεγάλη ζημιά για την οικονομία.