Ραγδαίες εξελίξεις αργά το βράδυ της Παρασκευής για τον Δημοσιογραφικό Λαμπράκη, μετά την απόφαση των Τραπεζών να απορρίψουν το αίτημα Σαββίδη για "κούρεμα" των χρεών του Οργανισμού κατά 80%!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σταύρος Ψυχάρης μέσα από το άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής" θα προαναγγείλει τον "ξαφνικό θάνατο" για το "Βήμα" και τα "Νέα" στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση για να λυθεί το θέμα με τον Τραπεζικό δανεισμό.

Ετσι εάν δεν υπάρξει άμεσα λύση από τη Δευτέρα ενδέχεται να κλείσουν όλα τα μέσα του ΔΟΛ, δηλαδή, οι  εφημερίδες «Τα Νέα» και το «Βήμα της Κυριακής», ενώ θα υπάρξει και διακοπή της λειτουργιάς όλων των ιστοσελίδων που ανήκουν στον ΔΟΛ και του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα Fm.

Μια πολύ κακή εξέλιξη, και για τον Τύπο και για τους εκατοντάδες εργαζόμενους του ιστορικού συγκροτήματος, την οποία και θα χρεωθεί πολιτικά η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Τσίπρας. 

Για αυτήν την εξέλιξη όμως αλλά και για τα πιθανά σενάρια της "επόμενης μέρας" για τον ΔΟΛ σας είχε ενημερώσει εδώ και δύο βδομάδες πρώτος o Lykavitos.gr.

Δείτε τι γράφαμε την περασμένη Κυριακή:

Οι τράπεζες αρνούνται το κούρεμα των δανείων του ΔΟΛ

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΔΟΛ αφού σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληρόφορίες οι τράπεζες καταθέτουν αίτηση για εκκαθάριση εν λειτουργία.

Μάλιστα, τα τραπεζικά ιδρύματα που στο παρελθόν είχαν δανειοδοτήσει τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, προτείνουν να αναλάβει την εκκαθάριση ως ειδικός διαχειριστής η εταιρεία Grant Thornton.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπαγωγής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη που μεταξύ άλλων εκδίδει τις εφημερίδες «το Βήμα» και «τα Νέα» σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, μπορεί να απαιτηθεί ένα δίμηνο, σε ακραία περίπτωση ακόμη και τρεις μήνες.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το τι μπορεί να γίνει στο μεσοδιάστημα καθώς δεν υπάρχει ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας.

Πηγές των πιστωτριών τραπεζών ανέφεραν ότι προτίθενται να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη από τον νόμο δικαστική διαδικασία σε σχέση με το μέλλον του ΔΟΛ.

Από την ημέρα διορισμού του, ο ειδικός διαχειριστής έχει προθεσμία 12 μηνών για να ολοκληρώσει την εκκαθάριση, ενώ με τον διορισμό του μπορεί να ξεκινήσει πλεοοδοικός διαγωνισμός για τηνπώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης προκειμένου η εταιρεία -εν προκειμένω ο ΔΟΛ- να μην οδηγηθεί σε απαξίωση.

Ασφαλείς πληροφορίες από τις πιστώτριες τράπεζες αναφέρουν ότι δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση για κούρεμα των δανείων που βαραίνουν τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη σε ποσοστό 70-80% προκειμένου να εμπλακεί στην επόμενη ημέρα του ΔΟΛ ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

ΔΟΛ: Πως θα γίνει η (πιθανή) εκκαθάριση εν λειτουργία

Στο Μαξίμου θεωρούν στρατηγικής σημασίας το σχέδιο για την άλωση του ΔΟΛ, αλλά δεν φαίνεται να τους βγαίνει.

Τα λάθη διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές που έχουν επιστρατεύσει ζητούν εγγυήσεις και είναι απρόθυμοι να μπουν σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Η πρώτη επιλογή για στρατηγικό επενδυτή στον ΔΟΛ από το Μαξίμου ήταν ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ βολιδοσκοπήθηκε από δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία τον διαβεβαίωσαν ότι είναι επιθυμία του Πρωθυπουργού να συμμετέχει στο εγχείρημα.

Στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο Ιβάν Σαββίδης απαίτησε να διασφαλιστεί ένα κούρεμα της τάξεως του 70% στα ταμεία του ΔΟΛ από τις πιστώτριες τράπεζες.

Η απάντηση των τραπεζιτών ήταν ακαριαία: Εμείς δεν πρόκειται να πάμε φυλακή γι΄ αυτό θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για εκκαθάριση εν λειτουργία του ΔΟΛ προκειμένου να μην απαξιωθούν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η εκκαθάριση εν λειτουργία σημαίνει ότι μπορεί να πωληθούν τμήματα του συγκροτήματος σε διαφορετικούς ενδιαφερόμενους.

Για παράδειγμα άλλος μπορεί να διεκδικήσει τα πιεστήρια, άλλος το ραδιόφωνο και διαφορετικοί επενδυτές να αγοράσουν τους τίτλους των εφημερίδων «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ».

Η εκκαθάριση εν λειτουργία δεν διασφαλίζει τις τράπεζες ότι θα εισπράξουν περισσότερα ποσά απ΄ ότι αν συμφωνούσαν με έναν επενδυτή για ένα γενναίο κούρεμα.

Διασφαλίζει όμως τα τραπεζικά στελέχη από τον κίνδυνο παραπομπής στη Δικαιοσύνη.

Γιατί η εκκαθάριση εν λειτουργία είναι προβλεπόμενη και νόμιμη διαδικασία για κάθε υπερχρεωμένη επιχείρηση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.