Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Πιερρακάκης: «Στα τέλη του 2025 σχεδόν όλη η εξυπηρέτηση του πολίτη από το Δημόσιο θα γίνεται ψηφιακά»

«Θα μπορούμε να πούμε ότι όλη ή σχεδόν όλη η εξυπηρέτηση του πολίτη από το δημόσιο θα μπορεί να γίνεται ψηφιακά στα τέλη του 2025».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Σχετικά με τις «έξυπνες πόλεις», ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε: «Ανακοινώσαμε πριν από λίγο ένα πρόγραμμα 320 εκατομμυρίων ευρώ. Τι είναι αυτό το πρόγραμμα, ένα κομμάτι είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα 90 εκατομμύρια, αυτό αφορά τους πιο μεγάλους δήμους πάνω από 100 χιλιάδες, αυτοί είναι 16 δήμοι εκεί προσθέτουμε τα Τρίκαλα που είναι ο 17ος γιατί τα Τρίκαλα έχουν ξεχωρίσει είναι μια πολύ έξυπνη πόλη και αρκεί κανείς να επισκεφτεί τα Τρίκαλα για να το βιώσει. Άρα έχουμε ένα κομμάτι που αφορά αυτούς τους δήμους και το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και αφορά όλους τους υπόλοιπους».

«Κάθε δήμος της χώρας θα έχει ένα budget δεδομένο ανάλογα με τον πληθυσμό. Εδώ είχαμε ένα δίλημμα, το ένα δίλημμα θα ήταν να πάμε σε μια φιλοσοφία, το είχαν προσπαθήσει άλλοι στο παρελθόν απέτυχε, να πάρουμε μόνο κεντρικές πλατφόρμες.

Αυτό θα αποτύγχανε εδώ στην Ελλάδα γιατί έχεις τα Τρίκαλα που έχουν κάνει το άλφα , έχεις έναν άλλο δήμο που έχει κάνει το βήτα, στην άλλη άκρη όμως ούτε μπορείς να τ΄αφήσεις τελείως ελεύθερο και να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Πρέπει να κάνεις λοιπόν ένα μενού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Ο κ. Λιβάνιος είναι ο ‘’αρχιτέκτονας’’ του προγράμματος, διαμορφώνουμε ένα μενού συγκεκριμένων τεχνολογικών επιλογών. Ένα παράδειγμα τεχνολογίες για το έξυπνο parking, άλλο παράδειγμα στους παιδικούς σταθμούς στους δήμους συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία επιτρέπουν στους γονείς να βλέπουν την πρόοδο του παιδιού τους. Κυβερνοασφάλεια... Εμείς θα δώσουμε ένα μενού πολλαπλών δυνατοτήτων και θέλουμε να δώσουμε μενού γιατί ο καθένας έχει κάνει άλλα πράγματα και δεν θέλουμε να πάμε να μπλοκάρουμε, να σταματήσουμε κάτι καλό που γίνεται. Θέλουμε να δώσουμε νέες δυνατότητες στους δημάρχους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όσον αφορά στις πολεοδομίες, διευκρίνισε: «Οι πολεοδομίες ανήκουν στους δήμους, είναι ένα μεγάλο κομμάτι γραφειοκρατίας είναι προβληματικό γιατί το χαρτί δεν έχει ψηφιοποιηθεί, το χαρτί δεν έχει γίνει πληροφορίες. Αυτό ισχύει στις πολεοδομίες, στα υποθηκοφυλακεία, στα νοσοκομεία, στα δικαστήρια σε πολλά σημεία της χώρας. Προβλέψαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια για να μετατραπεί το χαρτί σε πληροφορία. Άρα ειδικά για τις πολεοδομίες εκεί θα υπάρξει ένα κεντρικό έργο όσοι δεν έχουν πάρει κονδύλια από το Τρίτσης για να ψηφιοποιήσουν την πολεοδομία τους θα τους το κάνουμε εμείς, θα το κανει το ΤΕΕ. Άρα η ιδέα είναι να έρθουν οι δήμαρχοι, δια της ΚΕΔΕ πρότεινα, να μας πουν διαδικασίες που αλληλεπιδρούν με τους δημότες».

ΔΗΜ: Βλέπω ένα gov.gr αλλά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης

«Tο οποίο όμως πρέπει να είναι κομμάτι του κεντρικού gov.gr γιατί τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει το όνομα του κάθε υπουργού, του κάθε δημάρχου, την ΑΑΔΕ, το ΕΦΚΑ ο κόσμος ξέρει το κράτος και όταν έχει ένα γεγονός της ζωής του από το να ανανεώνει το δίπλωμα οδήγησης μέχρι να γράψει το παιδί του σε έναν παιδικό σταθμό θέλει να το κάνει μια φορά σε ένα σημείο», σημείωσε επεξηγηματικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΔΗΜ: Αυτά σε πόσο διάστημα μπορούν να γίνουν;

«Αυτά ήδη έχουν ξεκινήσει , ο ισχυρισμός μου είναι ότι ότι είναι καινούργιο το βλέπετε να τρέχει μέρα με την ημέρα», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνσησης.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις, απάντησε: «Η πρόσκληση για τους ‘’έξυπνους δήμους’’ είναι το πρώτο τρίμηνο του ’22».

ΔΗΜ: Πότε θα ξέρει ο κάθε δήμος πόσα λεφτά θα έχει να διαχειριστεί για αυτή τη δουλειά;

«Άμεσα θα το δει στην πρόσκληση αλλά ήδη αυτά τα πράγματα τα είπαμε, είπαμε ότι το ελάχιστο ποσό πχ που θα πάρει ο μικρότερος δήμος της χώρας είναι 100 χιλιάδες ευρώ», επισήμανε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜ: Θα είναι όμως ελεγχόμενα τα χρήματα που θα πάρει ο κάθε δήμος

«Ακριβώς είναι από το ‘’μενού’’ που θα διαμορφώσουμε εμείς, θα μας κάνει μια αίτηση και θα τα λαμβάνει», τόνισε.

ΔΗΜ: Και τα περισσότερα;

«Τα περισσότερα θα είναι ανάλογα με τον πληθυσμό η Αθήνα αλλά εκκρεμεί να δούμε το τελικό ποσό εκεί ποιο θα είναι», πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ερωτηθείς για τα ψηφιακά δημοτολόγια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης απάντησε: «Το μητρώο πολιτών γενικά είναι ένα από τα βασικά μητρώα της χώρας. Η χώρα έχει τέσσερα βασικά μητρώα, είναι το μητρώο πολιτών, είναι το μητρώο της εφορίας, το μητρώο του ΑΜΚΑ και το μητρώο της ταυτότητας. Στο μητρώο πολιτών στο οποίο βασιζόμαστε για όλη τη δουλειά που κάνουμε πρέπει να ψηφιοποιηθεί όλη η πληροφορία των δημοτολογίων και εκεί έχουμε προβλέψει άλλο κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΔΗΜ.: Αυτό είναι κεντρικό κονδύλι δεν θα το χειρίζονται οι δήμοι

«Το χειρίζονται και οι δήμοι αλλά κάποια πράγματα πρέπει να τα συντονίσουμε με ταχύτητα κεντρικά, αυτό ας πούμε είναι κάτι κοινό θα το κάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο», διευκρίνισε.

ΔΗΜ: Για να ψηφιοποιηθεί το μητρώο και τα δημοτολόγια πόσος χρόνος χρειάζεται;

«Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, δεν είναι μη ψηφιοποιημένα τα δημοτολόγια, κάποια έχουν πρόβλημα ψηφιοποίησης. Το έχουμε ήδη δρομολογήσει δηλαδή το να ψηφιοποιούνται», εξήγησε.

«Θα μπορούμε να πούμε ότι όλη ή σχεδόν όλη η εξυπηρέτηση του πολίτη από το δημόσιο θα μπορεί να γίνεται ψηφιακά στα τέλη του 2025. Γιατί απαιτείται να δημοπρατηθούν μεγάλα έργα και ένα μεγάλο κομμάτι θα φτάσει στο τέλος άλλα ήδη ένα μεγάλο κομμάτι έχει γίνει», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Επειδή μέχρι τέλη του ΄25 μεσολαβούν εκλογές είναι έτσι τα πράγματα που ασχέτως του ποιος υπουργός ή ποια κυβέρνηση θα είναι στα πράγματα θα πρέπει να το συνεχίσει αυτό ή μπορεί να φρεναριστεί αυτός ο σχεδιασμός; Τα λεφτά που θα δεσμευτούν θα είναι μόνο για τις έξυπνες πόλεις;

«Ακριβώς. Τα έργα δρομολογούνται από τώρα και επιτρέψτε μου να πω ότι το θεωρώ και στοίχημα γιατί οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που αντέχουν στο χρόνο και ο στόχος είναι να αντέχουν και όταν αλλάζουν οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις. Μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο τα περισσότερα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν δημοπρατηθεί. Μιλάμε για περίπου 6 δισεκατομμύρια συνολικά στην ψηφιακή διακυβέρνηση, αυτά είναι πολλαπλά έργα που ακουμπούν όλους τους τομείς της οικονομίας και του κράτος άρα θα τα δείτε να δημοπρατούνται από τώρα οπότε εκτιμώ ότι γενικά υπάρχει ένα πεδίο δυνητικής συναίνεσης εδώ. Όλοι θέλουμε να απλουστεύσουμε τη γραφειοκρατία, το θέμα είναι ποιος έχει την πολιτική βούληση να το κάνει», διαμήνυσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς να θα καταφέρουμε να κερδίσουμε την πρόκληση της υλοποίησης, ανέφερε: «Αυτό είναι το μεγάλο θέμα συζήτησης και με τους θεσμούς γιατί είναι πάρα πολλά τα έργα που πρέπει να δημοπρατηθούν. Οπότε αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είναι μεγάλη πρόκληση και το δεύτερο είναι ότι έχουμε ένα θεμέλιο αξιοπιστίας από ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για να πούμε ότι θα ανταποκριθούμε και σε αυτή την πρόκληση».

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ανανέωση των διαβατηρίων, δήλωσε: «Μιλούσα με τον κ. Θεοδωρικάκο για τα θέματα που αφορούν τις ταυτότητες και τα διαβατήρια για το πώς θα δρομολογήσουμε το σύνολο των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ακόμη δεν είμαστε σε θέση να πούμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα είναι όμως γενικά πολύ κοντά το πότε θα μπορέσει να γίνει αυτό. Έχω πει ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων –μηνών».

Αναφορικά με την ηλεκτρονική ταυτότητα, ο υπουργός είπε: «Ξεκινήσαμε από την ταυτότητα των πανεπιστημίων, θα κάνουμε ψηφιακά και τα διπλώματα αυτοκινήτου τα πάντα θα γίνονται βήμα –βήμα. Αυτός είναι ένα μεγάλος διαγωνισμός ταυτότητες - διαβατήρια σύντομα θα εχει τελεσφορήσει και σύντομα θα έχουμε ανάδοχο σε αυτό το έργο.

Μετά αφού υπογραφεί η σύμβαση θα πάρει ενάμιση χρόνο από την ημέρα της υπογραφής. Είμαστε κοντά...»

«Η ταυτότητα η οποία έχουμε είναι προϊόν περασμένων δεκαετιών και ακριβώς για αυτό το λόγο χρειάζεται να περάσουμε σε μια πιο σύγχρονη ταυτότητα. Η ταυτότητα πρέπει να γίνει το κινητό μας τηλέφωνο», ανέφερε ο υπουργός.

Για τον ενιαίο αριθμό, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε: «Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι επίσης δρομολογημένο. Τα συστήματα λειτουργούν τώρα με βάση τον ΑΜΚΑ στο εμβόλιο οπότε εκ των πραγμάτων δεν θέλαμε γιατί απαιτεί η μετάβαση σε έναν αριθμό να κάνεις ένα «χειρουργείο» στα συστήματα του κράτους, ενώ έτρεχε ο εμβολιασμός αυτό το χειρουργείο το αφήσαμε λιγάκι πίσω ώστε να περιμένουμε και τις νέες ταυτότητες για να τα κάνουμε με ένα τρόπο όλα μαζί».

Σχετικά με το δορυφορικό internet, ο υπουργός επισήμανε: «Ο κ.Λιβάνιος και ο κ. Ταγαράς υπέγραψαν μια κοινή υπουργική απόφαση η οποία επιτρέπει σε εταιρείες που δίνουν internet δορυφορικά όπως είναι η Starlink του Elon Musk, να εκπέμψουν και στη χώρα μας. Αυτό θα ξεκινήσει να γίνεται πριν το τέλος του έτους. Ανοίγει ο χώρος των τηλεπικοινωνιών την Ελλάδα κι άλλο και πλέον θα μπορεί κανείς να έχει internet πολύ υψηλών ταχυτήτων με έναν τρόπο πολύ μεγαλύτερης κλίμακας και μέσω αυτών των υπηρεσιών και στη χώρα μας».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η Ουκρανία θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία

Mήνυμα υπέρ της Ουκρανίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φινλανδία που βρίσκεται για τη Σύνοδο Βορρά-Νότου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει ...

Φόρτωση άρθρων...