Στις βασικές προτάσεις του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταθάκης.
Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για φόρο 10%-15% σε μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ και κρατικοποιήσεις, προκαλώντας αίσθηση, καθώς αναγνωρίζεται ως ένα από τα μετριοπαθή στελέχη της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης, προσγειωμένο στην οικονομική πραγματικότητα.
Μιλώντας στο podcast ΒΑΒΕΛ του ot.gr, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Σταθάκης μίλησε για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα, χαρακτηρίζοντάς τες βασικές προτάσεις στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.
«Η θέση μας για τις τράπεζες είναι πολύ απλή. Πρέπει να γίνουμε κανονικοί μέτοχοι. Και όχι μέτοχοι μειωμένων δικαιωμάτων. Αυτό έχει τελειώσει. Άρα οι μετοχές αυτές θα αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματα, όπως και των ιδιωτών μετόχων και θα έχουν το λόγο που τους αναλογεί ως μέτοχοι».
Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ως «θα θέλαμε έναν κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αν τον έχουμε έτοιμο νομίζω ότι δε θα τον κλωτσήσουμε, θα το κρατήσουμε».
Αναφερόμενος στην ΔΕΗ, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας δημόσιος πυλώνας ενέργειας και ξεδίπλωσε το σκεπτικό της επανακρατικοποίησης λέγοντας ότι «ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό να γίνει με σταδιακή απόκτηση ποσοστών μέσω εταιρειών που το δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών όπως ο ΑΔΜΗΕ». Τόνισε ακόμα την ανάγκη «όλες οι υποδομές ενέργειας να περάσουν στα κρατικά χέρια».
Για την φορολογία των επιχειρήσεων, σημείωσε ότι «εμείς έχουμε δεσμευτεί μόνο για ένα πράγμα. Εξαιρούμε τους μικρομετόχους και λέμε, τα μερίσματα άνω των 50 χιλιάδων ευρώ θα έχουν υψηλότερη φορολογία. 10% - 15%, δεν ξέρω. Αυτή είναι η βασική μας πρόταση».
Ειδικά για τις ενεργειακές εταιρείες, με έμφαση στις πετρελαϊκές, πρότεινε «ένα ανεκτό περιθώριο κέρδους που δεν πρέπει να ξεπερνά το 5%», επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα της Βρετανίας μέσα στην ενεργειακή κρίση.
Απαντώντας στο ερώτημα για την υπερφορολόγηση της μεσαίες τάξης επί διακυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε, ότι αυτό «ισχύει διότι, όπως μου το είπαν πάρα πολύ φίλοι μου, περιμέναμε να γίνεις υπουργός για να αυξηθεί η φορολογία μας» για να προσθέσει ότι τελικά του ανέφεραν «αλλά χαλάλι σας, διότι βοηθήσατε τους πολύ φτωχούς».
Επανέλαβε την προεκλογική υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο κατά 50%, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πως θα καλυφθούν οι απώλειες μελλοντικών δημοσίων εσόδων, ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα το ίδιο ποσοστό «κουρέματος» πρότεινε και για τα «κόκκινα δάνεια», διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχει ρύθμιση που θα λάβει υπόψη του και την τιμή κτήσης αυτών των δανείων από τα funds και «εφόσον είναι κάτω από το 50% που προτείνουμε για πολλές κατηγορίες δανείων και εφόσον όλα τα στοιχεία συνηγορούν για αυτό θα προχωράμε σε κουρέματα αυτής της τάξης χωρίς ζημιά του επενδυτή».
Στο ποια θα είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «η μείωση ενός φόρου μόνο δεν αρκεί. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πάμε από το 13% στο 6% για τα πολύ βασικά αγαθά που πρέπει να έχει ένα νοικοκυριό»
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εάν δεν υπάρχει μηχανισμός επιτήρησης για το αν μια επιχείρηση εφάρμοσε ή δεν εφάρμοσε τη μείωση, «τότε θα πρέπει να βγαίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και να λέει ότι τη μείωση του φόρου την πραγματοποίησαν 10 εταιρείες και άλλες 10 δεν την πραγματοποίησαν».
«Αν θέλει κάποιος μπορεί να επιβάλει δεσμευτικότητα, αν δεν θέλει δεσμευτικότητα θα παράγει διαφήμιση και δυσφήμιση για τις εταιρείες που το εφάρμοσαν ή όχι», συμπλήρωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σπυρόπουλος: «Δημιουργούν το φάντασμα μιας τρικομματικής κυβέρνησης που θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ»
Μηνύσεις Γεραπετρίτη σε Εμφιετζόγλου και Ακρίτα μετά τους υπαινιγμούς για τη 12χρονη από τον Κολωνό
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις