Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι θα συζητήσει με τον Πούτιν

Πολιτική

Τη Μόσχα θα επισκεφθεί στις 8 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεµλίνο προγραµµατιζόταν εδώ και πολύ καιρό, αλλά πρώτα έπρεπε να λήξουν τα αυστηρά µέτρα για τον περιορισµό της πανδηµίας του κορωνοϊού και έπειτα να βρεθεί µια ηµεροµηνία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Κοινή επιθυµία ήταν να γίνει εντός του 2021 και να µην υπάρξει άλλη αναβολή, καθώς είναι η χρονιά που έχει ανακηρυχθεί «Έτος Ιστορίας Ελλάδος - Ρωσίας», αλλά και που γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, µε τη σηµαντική συµβολή της Ρωσίας στην τελική επιτυχία της.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη, η ενίσχυση των οικονοµικών και εµπορικών δεσµών των δύο χωρών, αλλά και οι τιµές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναµένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. 

Το 45,85%, εξάλλου, του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία, όπως και το 9,5% του αργού πετρελαίου, δύο δεδοµένα που αποκτούν άλλη βαρύτητα στον δύσκολο, από πλευράς κόστους ενέργειας, χειµώνα για τη χώρα µας.

Πάντως, βασική επιδίωξη είναι η ουσιαστική βελτίωση και αναθέρµανση των ελληνορωσικών σχέσεων, που είχαν φτάσει σε ιδιαίτερα χαµηλό επίπεδο πριν από µερικά χρόνια αλλά και η διατήρηση «διαύλων» επικοινωνίας µεταξύ του Μαξίµου και του Κρεµλίνου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει βέβαια την επαναβεβαίωση της σταθερής θέσης της Ρωσίας για µια λύση του Κυπριακού βασισµένη σε ένα ενιαίο, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος, χωρίς ξένα στρατεύµατα και χωρίς εγγυήσεις ξένων κρατών, και, φυσικά, της θέσης της για την εφαρµογή του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Επιθυµεί επίσης τη στήριξη της Μόσχας στο αίτηµα που έχει καταθέσει επισήµως για θέση του µη µόνιµου µέλους του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026.

Το περίγραµµα των γεωστρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών το είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίµου την παραµονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου µε τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, τον οποίο αναµένεται να συναντήσει εκ νέου στη Μόσχα.

Πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα θα γίνει η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, στις 29 και 30 Νοεµβρίου, στη ρωσική πρωτεύουσα, µε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, 
Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να συµµετέχει από ελληνικής πλευράς και παράλληλα να έχει διµερείς επαφές µε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρουσκό.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Ανδρουλάκης προτείνει ανοιχτό debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Πρόταση για τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού debate, χωρίς παράλληλους μονολόγους, μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Πιστεύω ότι φτιάξαμε ένα ...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τις χώρες της Ευρώπης που επλήγησαν από σοβαρές πλημμύρες

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Μολδαβία που επλήγησαν από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών, εξέφρασε ο Κυριάκος Μ...

Μητσοτάκης: Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την στήριξη της Aυτοδιοίκησης

Στα βήματα που έχουν γίνει από την Kυβέρνηση όσον αφορά στην οικονομική και θεσμική στήριξη της Aυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με το προεδρε...

Φόρτωση άρθρων...