Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 ο Μητσοτάκης – Η ανησυχία για το μεταναστευτικό

Πολιτική

Η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της MED9 σήμερα (11.10.2024) στην Πάφο.

Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών που μετέχουν στο σχήμα της MED9 θα συζητήσουν τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις για όλη τη διεθνή κοινότητα, και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επίσης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.

Παρόντες, πέραν του οικοδεσπότη Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Μαλτέζος Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Σλοβένος Ρόμπερτ Γκολόμπ. Το «παρών» θα δώσει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αμπντάλα, με δεδομένο ότι θα συζητηθούν και οι σχέσει Ε.Ε.-Ιορδανίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία του Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, μίας χώρας που είναι εναρμονισμένη με τη Δύση και έχει βοηθήσει το Ισραήλ με κατάρρευση πυραύλων από το Ιράν. Βρίσκεται γεωγραφικά μεταξύ του Ισραήλ και των… εχθρικών χωρών και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ταραγμένη αυτή περιοχή, καθιστώντας κομβικό τον ρόλο της στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β’.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Φον Ντερ Λάιεν

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9 στην Πάφο, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου, με έμφαση στα ζητήματα του μεταναστευτικού και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συντονισμός εν όψει της Συνόδου Κορυφής των «27»

Η Σύνοδος της MED9, είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής ηγετών της Ε.Ε. λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, και σήμερα στην Πάφο θα γίνει μία πρώτη συζήτηση της ατζέντας των «27», όπου το Μεσανατολικό και ο κίνδυνος για νέο «τσουνάμι» μεταναστών προς την Ευρώπη θα είναι στο επίκεντρο, με φόντο και την κατάργηση της Συνθήκης της Σένγκεν από τη Γερμανία, με ελέγχους στα σύνορα της.

Οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα ισχυρό μέτωπο ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη (17.10.2024), σε μια στιγμή που συντεταγμένα οι «27» δεν έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν κοινή θέση και αδυνατούν να παρέμβουν ουσιαστικά με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του αναμένεται να τονίσει ότι χρειάζεται άμεσα συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος

Η διάρκεια του πολέμου – συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς – και η επέκταση του μετώπου στον Λίβανο, με εμπλοκή τώρα και του Ιράν, σκορπά «μαύρα σύννεφα» πάνω από την Ευρώπη, με την Ελλάδα και την Κύπρο, που βρίσκονται πιο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη και αποτελούν χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών, να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Η Αθήνα έχει υπολογίσει ότι σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να αντέξει παραπάνω από περίπου 3.000 άτομα, ενώ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκ των πραγμάτων οι όποιες τυχόν νέες ροές θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς οι νησιωτικές βρίσκονται ήδη στο όριο των αντοχών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβανο, που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και πλέον βυθίζεται στο χάος του πολέμου, έως σήμερα έχουν καταφύγει περίπου 2.5 εκατομμύρια πρόσφυγες – κατά κύριο λόγο Παλαιστίνιοι και Σύριοι, αλλά και Ιρακινοί – με τις δομές φιλοξενίας να ελέγχονται σε απόλυτο βαθμό τη Χεζμπολάχ.

Είναι λοιπόν διάχυτη η ανησυχία ότι αν οι χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών και της Χεζμπολάχ ξεφύγουν από τον έλεγχο, θα καταρρεύσει ο ελεγκτικός μηχανισμός αυτών των προσφυγικών καταυλισμών, προκαλώντας ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Π. Μαρινάκης: Η ΝΔ ως κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να είναι στην πλευρά των μη τοξικών κομμάτων

“Νομίζω ότι τα πάντα στη ζωή είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Σίγουρα η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει πολλά θετικά για έναν πολιτικό και ειδικά έναν νέο, σχετικά, πολιτικό, ...

Φόρτωση άρθρων...