Εντείνονται οι εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το «μανιφέστο» του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, τα έμμεσα πυρά στον Αλέξη Τσίπρα, τις αναφορές σε «μαύρο χρήμα» και την αναστολή της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας «Αυγή».
Οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι συνεχείς και είναι βέβαιο ότι αναμένεται συνέχεια, την ώρα που ευρύτερα η Κεντροαριστερά φαίνεται πως έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανακατατάξεων, στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Ηδη από χθες, στελέχη με ιστορική διαδρομή στην Κουμουνδούρου εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για την πρωτοβουλία της ηγεσίας να «κλείσει» την καθημερινή «Αυγή» (ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη διατήρηση της ιστοσελίδας και του κυριακάτικου φύλλου), ενώ για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, με τους εργαζόμενους της έντυπης και της ηλεκτρονικής «Αυγής» να έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.
Εσωκομματικές αντιδράσεις και 24ωρη απεργία των εργαζομένων για την «Αυγή»
Για το θέμα της «Αυγής» θέση πήραν προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «η απόφαση πάρθηκε χωρίς να συζητηθεί στα όργανα» και σχολίασε ότι «δυστυχώς τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεδριάζουν», σε ένα πλαίσιο «υπολειτουργίας» των θεσμών του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ «τρομερά δυσάρεστη εξέλιξη το κλείσιμο της “Αυγής”», επισημαίνοντας ότι ναι μεν «υπάρχει οικονομική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «αυτό δεν δικαιολογεί την απόφαση» πριν συζητηθεί το θέμα στα όργανα του κόμματος.
Ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στο OPEN, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος σχολιάζοντας πως η «Αυγή» έχει «ένα ιστορικό βάρος για τον ευρύτερο χώρο, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία βρίσκεται στο προεδρικό περιβάλλον, εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις για την αναστολή του ημερήσιου φύλλου είναι υπερβολικές και πως «οι ιστορικοί παραλληλισμοί με τις αποφάσεις της χούντας (σ.σ. η μόνη περίοδος κατά την οποία είχε κλείσει η εφημερίδα) και τις αποφάσεις του κ. Κασσελάκη είναι άδικοι».
Ενδιαφέρον πάντως έχει η παρέμβαση της Ελενας Ακρίτα –επίσης προσώπου που έχει υποστηρίξει σε κρίσιμες καμπές τον κ. Κασσελάκη–, η οποία σχολίασε ότι η ενημέρωση «πέφτει ακόμα πιο χαμηλά, μέχρι να πιάσει πάτο», αναρτώντας ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» από την Πρωτομαγιά του 1953.
Η παραίτηση των «3» και ο πόλεμος για τα «μαύρα ταμεία»
Ταυτόχρονα, ενώ τα σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου είχαν ήδη πυκνώσει για το θέμα της «Αυγής», σήμερα το πρωί ήρθε και η παραίτηση των Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα από τα όργανα του κόμματος.
Οι «τρεις», οι οποίοι είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα υπέρ του διαλόγου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς, στην επιστολή αποχώρησής τους έκαναν λόγο για «μετάλλαξη» του κόμματος και για «διολίσθηση σε έναν άνευ όρων “εξουσιοδοτισμό”», εξαπολύοντας κριτική στο «μανιφέστο» Κασσελάκη για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας ότι παραμένουν στρατευμένοι στην προσπάθεια «η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση».
Για την αποχώρηση των «τριών», η βουλευτής του κόμματος –και στέλεχος που θεωρείται ότι βρίσκεται διαχρονικά κοντά στον Αλέξη Τσίπρα– Ολγα Γεροβασίλη υποστήριξε πως πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη. Σημειώνεται ότι εξέφρασε επίσης προβληματισμό για τη λειτουργία των οργάνων, αλλά και για τις αναφορές περί «μαύρου χρήματος» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα ακόμη εσωτερικό μέτωπο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή αναφορά του Ευάγγελου Αποστολάκη, συνεργάτη του κ. Κασσελάκη, περί «μαύρων χρημάτων» σε όλα τα κόμματα πυροδότησε εσωτερικές αντιδράσεις και δυσαρέσκεια.
Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αναμένει εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, καλώντας όποιον έχει στοιχεία, να πάει στον εισαγγελέα», ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι «δεν έχει βρεθεί κανείς να πει ότι ο Τσίπρας έκανε απατεωνιές» και ότι «και οι πιο σκληροί αντίπαλοι του Τσίπρα δεν αμφισβήτησαν την εντιμότητά του». Ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι «εάν (σ.σ. Κασσελάκης και Αποστολάκης) έχουν στοιχεία για μαύρα ταμεία (…) οφείλουν να πάνε στον εισαγγελέα».
Επιπλέον, ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά fm, εκτίμησε ότι «αν υπήρχαν μαύρα χρήματα (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ), δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική μέγκενη».
Επιμένει στη «γραμμή» του ο Κασσελάκης
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά το κείμενο «μανιφέστο» του οποίου σημεία ερμηνεύθηκαν ως αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα (βλ. τις φράσεις «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα» και «Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ»), επανήλθε σήμερα, Τετάρτη τι πρωί στέλνοντας επί της ουσίας το μήνυμα ότι, αν κάποιοι θέλουν «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, να εκλέξουν άλλον πρόεδρο, χαράσσοντας και μια γραμμή «άμυνας» απέναντι στην αντιδράσεις για την «Αυγή».
«“Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ” σημαίνει ότι, αν οι ψηφοφόροι ή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν μαύρο χρήμα προκειμένου να αποφευχθούν επίπονες αλλά αναγκαίες οικονομικά αποφάσεις, θα πρέπει να εκλέξουν άλλο πρόεδρο», έγραψε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθέσουν σε εταιρεία ορκωτών λογιστών να ελέγξει τα οικονομικά τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος δεκαετίας.