Για να περάσει η πρόταση μομφής θα πρέπει να πάρει 148 «ναι» (επί των 295 μελών).

Είναι άγνωστο προς το παρόν το πώς θα γίνει η ψηφοφορία με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ομιλία του να δείχνει προς φανερή ψηφοφορία. Είναι λογικό η πλευρά των υποστηρικτών του προέδρου να επιθυμεί φανερή ψηφοφορία και η άλλη πλευρά της εσωτερικής αντιπολίτευσης να επιθυμεί μυστική ψηφοφορία. Για το θέμα αυτό αναμένεται μεγάλη σύγκρουση των δύο «στρατοπέδων», λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, όταν και θα αποφασιστεί ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Αν περάσει η πρόταση μομφής από την Κεντρική Επιτροπή τότε το καταστατικό προβλέπει ότι συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο όπου εκεί θα ληφθούν οι περαιτέρω αποφάσεις.

Η ομιλία Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του, ήταν κάλεσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές. «Πλήρη τηρήση της νομιμότητας. Καταθέσετε πρόταση μομφής όπως προβλέπει το καταστατικό. Όχι κρυφά, κοιτώντας τον κόσμο στα ματιά», σημείωσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσο ελκυστικό κι αν είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρον είναι κάποιες φορές να μην το κάνεις», ενώ τόνισε ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει συνολική απογοήτευση» και διαμηνύει «δεν μπορώ να σας εμπιστευτώ, όσο τρώγεστε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ζητήσει από τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής αν το επιθυμούν, ανέφερε πως κάποιοι τις τελευταίες εβδομάδες «μετρούσαν κουκιά» και όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει άλλαξαν σενάριο και ζήτησαν εκλογές.

«Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Τραγική ειρωνεία να λένε ότι είμαι κολλημένος στην καρέκλα, σε ένα κόμμα που όποιος φεύγει παίρνει την καρέκλα του μαζί και όποιος δεν θέλει αλλαγές χαϊδεύει τις καρέκλες», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι η ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο κόμμα, της σύγχρονης αριστεράς, στο οποίο θα μιλάει και θα ακούγεται η βάση και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει «με κάθε κόστος» και «με όλο το βρώμικο σύστημα απέναντί» του.

Κατέθεσαν πρόταση μομφής οι 87

Οι 87 από την πλευρά τους κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη. Την πρόταση μομφής υπογράφουν 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε κείμενο που κατέθεσαν, ανέφεραν πως «ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Τόνιζαν επίσης πως: «Είναι ιστορικό μας καθήκον να ανακοπεί αυτή η καθοδική πορεία. Το οφείλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, τον κόσμο από την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, το σοσιαλιστικό χώρο, την οικολογία, το προοδευτικό κέντρο. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και στους αγώνες που δώσαμε για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ένα μικρό κόμμα, κυβέρνηση του τόπου και αξιωματική αντιπολίτευση. Να μην αφήσουμε να γκρεμιστεί σε λίγους μήνες ό,τι χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κόπο».

Δεν κάνεις Στέφανε, θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, είπε ο Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης από την πλευρά του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα ηγεσίας, ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να οδηγήσει μόνος του το κόμμα σε εκλογές, κατάθεσε ο ίδιος υποψηφιότητα για πρόεδρος και είπε ότι και να χάσει θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πίστεψα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον στήριξα. Επεσα έξω, δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Καταθέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος. Αν δεν περάσει η πρόταση μομφής παραμένω στο κόμμα και αν χάσω τις εκλογές και πάλι παραμένω και δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμη κόμμα σαν της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οδήγησε μόνος σου το κόμμα σε εκλογές», φέρεται να είπε ο Παύλος Πολάκης.

Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης δεν κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση μομφής και θα στηρίξει αυτή των «87».

Η ομιλία Κασσελάκη

Ιδιαίτερα αιχμηρός προς όλους ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του άφησε αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα. Δήλωσε πως εξελέγη με ποσοστό 56% και ότι θα φέρει εις πέρας το «στόχο», δηλαδή να «διαλύσει κάθε φράξια, κάθε φρουρά, κάθε μαγαζί και κάθε παραμάγαζο», ενώ υπογράμμισε πως δεν έχει ανάγκη την καρέκλα του προέδρου» και όπως είπε δεν είναι καν «άνετη» από τα «μαχαίρια» στην πλάτη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «αντί η εκλεγμένη αξιωματική αντιπολίτευση να φωνάζει στη ΝΔ "φύγετε", κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό τους "φύγε"», ενώ εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει είναι ότι «το παλιό αρνείται ότι ξεπεράστηκε και εμποδίζει το νέο να γεννηθεί».

Αναφερθείς στον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε ότι οι «φατρίες» δεν τον άφησαν να αλλάξει το κόμμα, ενώ κατάφερε να αλλάξει τη χώρα» και σημείωσε πως υπάρχει ένα «σύστημα» που έχει φτιαχτεί ακριβώς για να μην αλλάξει τίποτα και να είναι όλοι ικανοποιημένοι. «Βαφτίζομαι διχαστικός από αυτούς που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής και ξεσκίζουν τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Εξάλλου, δήλωσε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και «γι' αυτό τράβηξε το χαλί». «Δεν μιλάω μόνο για αυτά που με συμφέρουν, μιλάω για τα δύσκολα, μιλάω για όλα», σημείωσε και αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που έχουν ανακύψει σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, από τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι την «υπερέκθεση» στα κοινωνικά δίκτυα.

Για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως τον σέβεται και ότι αυτός τον έβαλε στην πολιτική, ωστόσο διαφώνησε μαζί του γιατί δεν τον στήριξε ως εκλεγμένο πρόεδρο.

Για τα κομματικά μέσα, τόνισε πως αρνείται να του «φορτώσουν» τον «μουτζούρη των αποφάσεων που δεν πήρατε για να κρύβετε κάτω από το χαλί».

Αναφέρθηκε επίσης στον Παύλο Πολάκη τονίζοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να παραδεχτεί ότι έκανε «λάθος» για τη διαγραφή του, ωστόσο, για τις κατηγορίες του περί «lifestyle μασκαριλίκια», διερωτήθηκε αν οι δικές του αναρτήσεις με την οικογένειά του ανήκουν σε ένα «αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής» και ανέφερε πως «δεν ντρέπεται» για τη δική του ζωή και ότι η αριστερά θα έπρεπε να «γιορτάζει τη μοναδικότητα του καθενός»

Γεροβασίλη: Το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται

«Λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται» είπε η Όλγα Γεροβασίλη από την ομιλία της στην ΚΕ.

«Ακούμε για ενότητα, σύνθεση, υπευθυνότητα κλπ. αλλά τα εννοούμε όλα αυτά;» συνέχισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον Πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές», είπε και πρόσθεσε πως «Δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς. Το νέο δεν είναι ηλικιακό. Είναι ιδεολογικό».

«Χωρίς τις ίδιες αξίες και χωρίς σεβασμό τίποτα δεν μπορεί να είναι νέο. 800 "εγώ" είχε η ομιλία του προέδρου και ελάχιστα "εμείς"» συνέχισε η Όλγα Γεροβασίλη.

⁠«Αμετροέπεια να λέει ο πρόεδρος ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες γι αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση» τόνισε.

Και κατέληξε: «Μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου».

Νίκος Παππάς: Δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν εκλογές

Ο Νίκος Παππάς ζήτησε να μην αλλάξει το όνομα του κόμματος και πρόσθεσε:

«Απέναντι στα σενάρια των διασπάσεων, να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις.

»Το κείμενο της πρότασης μομφής καταδικάζει προτάσεις διαγραφών, όμως στελέχη που το υπογράφουν ζητούσαν καθολική διαγραφή Πολάκη.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί δεν βλέπω εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Δεν καταγράφεται πουθενά».

Σωκράτης Φάμελλος: Να πάμε σε εκλογές από τη βάση

Για «έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ασκώντας κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη ο κ. Φάμελλος είπε πως «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να αναλάβει πρωτοβουλία «για να αποφύγουμε την πρόταση μομφής και να πάμε σε εκλογές από τη βάση».

Θεοχαρόπουλος: Για να φύγει ο Μητσοτάκης όμως, χρειάζεται να αλλάξει η ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ

«Για να φύγει ο Μητσοτάκης όμως, χρειάζεται να αλλάξει η ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι η προϋπόθεση γιατί ο σημερινός πρόεδρος ρευστοποιεί το κόμμα. Το δίλημμα δεν είναι αυτό που είπε ο πρόεδρος. Το δίλημμα είναι "ή αλλάζει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η αλλιώς βουλιάζει". Μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης για αδυσώπητη γραφειοκρατία και μετά είπε δεν πάει στην βάση αλλά παλεύει να κρυφτεί πίσω από γραφειοκρατίες. Μόνος του τα λέει, μόνος του αλλάζει αμέσως ότι λέει και πανηγυρίζει κιόλας[…]. Φοβάται τη βάση και κρύβεται. Απειλεί με διαγραφές και προγραφές», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στην ΚΕ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.