Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την ειρηνευτική Σύνοδο - Ποιοι ηγέτες θα συναντηθούν στην Αίγυπτο

Η «Σύνοδος Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» πραγματοποιείται στο παρά ένα μίας τέτοιας εξέλιξης με την Μέση Ανατολή να μυρίζει μπαρούτι και το Τελ Αβίβ να εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που προγραμματίζει.

Πολιτική

Την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή θα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Διάσκεψη που συγκαλεί στο Κάιρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Αθήνα δεν κρύβει την ανησυχία της για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την περιφερειακή σταθερότητα από την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πρωθυπουργό να έχει δηλώσει επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής του Ισραήλ που είναι πιθανό να επιφέρει διάχυση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Η «Σύνοδος Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» πραγματοποιείται στο παρά ένα μίας τέτοιας εξέλιξης με την Μέση Ανατολή να μυρίζει μπαρούτι και το Τελ Αβίβ να εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που προγραμματίζει. Η Ελλάδα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σύμφωνα με συνεργάτες του να τονίσει «την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή
Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις, καθώς είναι ένας από τους παίκτες της περιοχής αποτελώντας πυλώνα σταθερότητα και ασφάλειας. Με το Ισραήλ έχει χτίσει μία ισχυρή συμμαχία και αποτελεί έναν από τους αξιόπιστους συμμάχους του, ταυτόχρονα όμως διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες και μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο ενός αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή. Η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην διπλωματική προσπάθεια για αυτοσυγκράτηση από την πλευρά του Ισραήλ προκειμένου να χτυπηθεί η Χαμάς και οι τρομοκρατικοί πυρήνες, χωρίς να υποστεί ασύμμετρα χτυπήματα ο παλαιστινιακός λαός. «Οι συνέπειες από μία ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση τόσο για χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία που θα επωμίζονταν τεράστιο βάρος, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά θα είναι τεράστιο», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση κινείται και εντός Ε.Ε για την σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την Αίγυπτο προκειμένου να υπάρχει συνεργασία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο Σίσι.

Ποιοι θα συμμετέχουν στη Σύνοδο της Αιγύπτου
Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ το παρών θα δώσουν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Κύπρου, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Μ. Βρετανίας, της Νορβηγίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η Ουκρανία θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία

Mήνυμα υπέρ της Ουκρανίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φινλανδία που βρίσκεται για τη Σύνοδο Βορρά-Νότου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει ...

Φόρτωση άρθρων...