Με τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό να είναι ραγδαίες και τον παγκόσμιο χάρτη να αλλάζει ή να επιχειρείται να αλλάξει δια της βίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο για μια συνάντηση μεγάλης σημασίας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Φατάχ Αλ Σίσι, και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Πρόκειται για την 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο οι ανακατατάξεις είναι ραγδαίες στη Μέση Ανατολή, ένα δωδεκαήμερο μας χωρίζει από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και με την Τουρκία με τα γνωστά της παιχνίδια να προσπαθεί να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κάιρο θα διαρκέσει λίγες ώρες όμως από εκεί μαζί με τους προέδρους Κύπρου και Αιγύπτου θα στείλουν μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον pρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, και στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν εκτός από την κατάσταση στη Συρία και τα ενεργειακά.
Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο με την ενεργειακή ασφάλεια να είναι ζητούμενο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, το έργο GREGY, προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Όσον αφορά στη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Και βεβαίως θα στείλει μήνυμα στην Τουρκία η οποία επιμένει μέσω αναλυτών αλλά και υπουργών ότι η Ανατολική Μεσόγειος της ανήκει.
Στο «τραπέζι» και το Μεταναστευτικό
Την Σύνοδο αναμένεται να απασχολήσει και το μεταναστευτικό, καθώς η Αίγυπτος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη συγκράτηση των ροών από την Αφρική προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης πρωτοστάτησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ- Αιγύπτου, που έγινε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ευρωπαίους ηγέτες στο Κάιρο.
Ποια μηνύματα θα στείλει ο Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου
Μαρινάκης: Kλιμάκωση των ποινών για τους οδηγούς που κάνουν συχνά παραβάσεις
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις