Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά και την άρση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του έκπτωτου πλέον προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, καλείται να αποφασίσει, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Ο κ. Κασσελάκης θα είναι απών από τη συνεδρίαση και αναμένει το αποτέλεσμα, ενώ οι Κασσελίστας προσέρχονται έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, χωρίς να επιμείνουν σε περαιτέρω κριτήρια συμμετοχής των υποψηφίων Προέδρων στην προεκλογική κούρσα. Πάντως, η πλευρά του έκπτωτου προέδρου φέρεται ότι συμφωνεί με τη θέση του υποψήφιου προέδρου Παύλου Πολάκη για πιο γρήγορες διαδικασίες.

Ζήτημα αποτελεί και το θέμα των συνέδρων, καθώς ο Παύλος Πολάκης ζητά την να εκλεγούν εξαρχής, κάτι που ζητούν οι 87 αλλά και ο πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς.

Διαβουλεύσεις υπάρχουν και στην πτέρυγα των 87 που συνεδρίασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, για να καταλήξουν στη στάση που θα κρατήσει στην Κεντρική Επιτροπή και στο ζήτημα της υποψηφιότητας του Σωκράτη Φάμελλου, με ένα μέρος της φρουράς Τσίπρα να εγείρει ενστάσεις.

Ράνια Σβίγκου: Όλοι και όλες μας, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί

Την ανάγκη να αλλάξει επειγόντως ρότα ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στην παρέμβασή της η Ράνια Σβίγκου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε καθημερινή φθορά. Η ακρίβεια, η κερδοσκοπία αλλά και η απογοήτευση αυξάνονται ραγδαία. Δεν προτείνει ούτε ένα μέτρο ανακούφισης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, όπως αποδείχτηκε και στη ΔΕΘ, ανεφερε. 

Βασικά σημεία της ομιλίας της: 

· Αντί να δίνουμε με πειστικότητα τις δικές μας απαντήσεις, αντί να μεταφέρουμε στην κοινωνία τις εφικτές και κοινωνικά δίκαιες λύσεις που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ για το ιδιωτικό χρέος, την καλπάζουσα στεγαστική κρίση, αποδειχτήκαμε κατώτεροι των αναγκών της κοινωνίας. Αντί να οδηγούμε τις πολιτικές εξελίξεις, καταλήξαμε στο σημείο η αξιοπιστία μας να έχει λαβωθεί.

· Επειγόντως, πρέπει να αλλάξουμε ροτα.

· Όλοι και όλες μας, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Πρέπει να κλείσουμε τη ρωγμή που ανοίχθηκε μεταξύ του κόμματος και του προοδευτικού κόσμου.

-Το οφείλουμε στον προοδευτικό κόσμο 

Σε αυτό τον κόσμο που μας ανέθεσε τη βαριά ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις

Και που παρά την εικόνα μας, παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, παρά την ατέρμονη εσωστρέφειά μας, περιμένει ακόμα πολλά από εμάς

· Γνωρίζετε τη θέση μου που εξεφρασα επί του διαδικαστικού, στην τελευταια συνεδριαση. Ήταν όμως μια απόφαση δημοκρατική, απολύτως σύμφωνη με τις Καταστατικές μας διατάξεις. Το αποτέλεσμά της ήταν ξεκάθαρο, και οι επιπτώσεις της αυτονόητες.

· Να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα, αλλά και το μέγιστο συλλογικό πνεύμα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Καταστατικό μας. Να προχωρήσουμε σε έκτακτο συνέδριο και εκλογές για πρόεδρο και ΚΕ., με συντεταγμένο τρόπο, με δημοκρατία και με συλλογικές αποφάσεις. Τιμώντας τον ρόλο μας, και με σεβασμό στις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. Με ενότητα και συντροφικότητα.

· Εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της. Οι προσωπικές επιθέσεις, οι χαρακτηρισμοί, δεν ανήκουν στην κουλτούρα του αριστερού, προοδευτικού χώρου.

-Πρέπει η συζήτηση να επιστρέψει στην πολιτική.

· Να δοθεί χρόνος στις οργανώσεις μας, σε κάθε μέλος του κόμματος, να σκεφτεί, να συζητήσει, να πάρει θέση με βάση τα ερωτήματα και το επίδικο της σημερινής συγκυρίας.

· Να καταθέσουμε τις απόψεις μας, με πρωτους τους υποψηφιους προεδρους, για το πολιτικό πλαίσιο, για την επόμενη μέρα, για τους στόχους μας, για το πρόγραμμά μας.

· Μπορούμε και πρέπει, να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, σε αυτό της ανασυγκρότησης και ανανέωσης του κόμματος, αλλά και στο πεδίο της αντιπολίτευσης Να εκπληρώσουμε την εντολή που πήραμε για μαχητική, αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και να αγωνιζόμαστε, μέσα κι έξω από τη βουλή, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς, της συντήρησης, της διαπλοκής, που νοιάζεται μόνο για τους λίγους αλλά ισχυρούς

· Να βάλουμε τα θεμέλια για έναν σύγχρονο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρωταγωνιστή των εξελίξεων, στην πρώτη γραμμή της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών.

· Πρέπει να σταθούμε ξανά, όπως το κάναμε σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για την κοινωνία και τον τόπο, στο ύψος των περιστάσεων

 

Θεοχαρόπουλος: Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο

Κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λέγοντας ότι μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, «η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο».

«Στην προηγούμενη συνεδρίαση υπερψηφισθηκε η πρότασή μομφής και συνεπώς είναι συλλογική μας απόφαση ότι ο Στέφανος Κασσελακης εξέπεσε για όλα όσα έχει πει για τα «μαύρα ταμεία», για τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής. Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας.», ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο. Κουκουλοφόροι, εκτροπή, πραξικοπηματίες, στοχοποίηση στελεχών και νέες δολοφονίες χαρακτήρων», τόνισε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει ότι προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές» κ.ά. καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, μόνο η πλευρά Κασσελάκη έχει ζητήσει αύξηση υπογραφών που πρέπει να μαζέψει ο κάθε υποψήφιος σε 50.

«Πρόταση μομφής έγινε γιατί δεν αποδέχθηκε ο Κασσελάκης να πάει στην βάση. Πέρασε η μομφή, τώρα θα πάμε στην βάση.

Ο στόχος οφείλει να είναι να γίνει ξανά ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη για την κοινωνία κυβέρνηση του Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ραγκούσης: Πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου

Την ανάγκη να γίνει πολιτικό συνέδριο πριν την εκλογή προέδρου επεσήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του, προειδοποιώντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί».

Παράλληλα ανέφερε ότι υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή και πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ. «Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται», είπε.

Την ίδια ώρα τόνισε, η ρητορική περί Πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν.

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη πολιτικού συνεδρίου πριν την εκλογή προέδρου, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από 2,5 χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση.

Επειδή όμως, όποιος κι αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι, είναι απαραίτητο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου Προέδρου.

Σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί.

Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή Προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου.

Νίκος Παππάς: Οι ηγεσίες στην Αριστερά δεν έχουν λευκή επιταγή

«Οι ηγεσίες στην Αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν, αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις, όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Νίκος Παππάς.

Μιλώντας για τον δρόμο μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες, ζήτησε από την ΚΕ να επιλέξει «ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες».

Παράλληλα, απέρριψε τα περί χούντας και πραξικοπήματος, απαντώντας στις επικρίσεις για την έκπτωση Κασσελάκη από την προεδρία.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Νίκου Παππά στην ΚΕ

- Να επιλέξουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες.

- Τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση.

- Και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό. Οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές.

- Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση.

- Στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις. Εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της αʼ κατοικίας και των δανειοληπτών. Θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο.

- Οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη.

Έκτακτο συνέδριο στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου προτείνει η Τζάκρη

Πιο σύντομες διαδικασίες με εκλογές νέου προέδρου στις 3 Νοεμβρίου πρότεινε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρουσιάζοντας τις θέσεις της πλευράς Κασσελάκη.

Η κυρία Τζάκρη πρότεινε το εξής χρονοδιάγραμμα

  • 5-6 Οκτωβρίου Έκτακτο Συνέδριο Πολιτικών Θέσεων και Ανακήρυξης Υποψηφιοτήτων
  • 3 Νοεμβρίου Εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
  • 9 Νοεμβρίου, δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, εάν χρειαστεί.

Το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η Πολιτική Γραμματεία

Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου πρότεινε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο που θα διεξαχθεί στο διάστημα από την 1η μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος γύρος αναμένεται να γίνει την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου.

Οι υπογραφές για τις υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ μπορούν να υπογράψουν για πάνω από έναν υποψηφίους.

Η «ντρίπλα» της Πολιτικής Γραμματείας για την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζει το εξής σημείο στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας «Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων».

Κάποιοι λένε ότι αυτή η διατύπωση «κλειδώνει» την μελλοντική στάση Κασσελάκη. Δηλαδή, ότι εφόσον αποδέχεται τις αποφάσεις και θέτει υποψηφιότητα, δεν μπορει να ισχυριστεί ποτέ, ότι δεν αναγνωριζονται οι αποφάσεις των οργάνων κι εκείνος παραμένει στην προεδρία έως την κάλπη.

Στην Άρτα ο Κασσελάκης

Στην Άρτα βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, την ώρα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. 

Ο κ. Κασσελάκης, που επέστρεψε από την Ευρώπη, μιλάει με κόσμο στην πλατεία της πόλης. Η επιλογή της πόλης δεν θεωρείται καθόλου τυχαία, καθώς είναι η πόλη της κυρίας Γεροβασίλη, η οποία χθες έδειξε στον κ. Κασσελάκη την έξοδο από το κόμμα. Πολλοί εκτιμούν ότι ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να της στείλει το μήνυμα ότι δεν τη φοβάται. Παρέμβαση από τη μεγαλύτερη Νομαρχιακή Επιτροπή

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Νομαρχιακή Επιτροπή της Βόρειας Αθήνας, δημοσιοποίησε ψήφισμα και ζητά την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του και εκλογές για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής, κατηγορώντας την υφιστάμενη για προφανή δυσαρμονία με τη βάση του κόμματος.

Δείτε φωτογραφίες από την Κ.Ε.