Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Θετική ανταπόκριση για την ελληνική πρόταση για την ενεργειακή κρίση

Θετική ήταν η ανταπόκριση που βρήκε η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών στη Γαλλία.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται τις επόμενες εβδομάδες να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, εκτός από την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε ήδη προχθές. 

Σε αυτό το πακέτο των έκτακτων μέτρων, υπόψιν θα ληφθεί και η πρόταση έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με βασικά σημεία το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν στηρίξει μέχρι τώρα το Βέλγιο και η Ισπανία.

Το θέμα πιθανότατα θα συζητηθεί και στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου η πίεση για κάποιες αποφάσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για την πορεία των εργασιών της Συνόδου Κορυφής μετά τις 16:00 κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει.

Το «Σχέδιο Έξι Σημείων» του Κυριάκου Μητσοτάκη

  1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση
  2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%
  3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
  4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
  5. Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
  6. Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.
     

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος στο μεταναστευτικό, όπως η προστασία των συνόρων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε μετά την ο...

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Ποια θέματα πρόκειται να συζητηθούν

Το πρωί της Δευτέρας, στις 11, πρόκειται να συνεδριάσει για τελευταία φορά, για το 2024, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνεδρίασ...

Φόρτωση άρθρων...