Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 8 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Γραμματεία, μεταθέτοντας την ημερομηνία που είχε οριστεί για μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η απόφαση αυτή δεν έτυχε ομόφωνης αποδοχής, καθώς η Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπος του Στέφανου Κασσελάκη στο Όργανο, εξέφρασε τη διαφωνία της.

Οι εγγραφές νέων μελών του κόμματος θα ολοκληρωθούν στις 25 Οκτωβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους να συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση της ΚΕ

Με τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε εξέλιξη το ενδιαφέρον των περισσότερων στελεχών εστιάζεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τις στρατηγικές του κόμματος.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν αδιάφορα απέναντι στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και συνεργασίες ενόψει των πολιτικών εξελίξεων. Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να είναι καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις του κόμματος.

Παρά τις πέντε υποψηφιότητες για την προεδρία του, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αντιμετωπίζει αποθαρρυντικά αποτελέσματα από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η καθοδική πορεία του κόμματος δεν φαίνεται να ανακόπτεται, ακόμη και με την έναρξη των εσωκομματικών εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατατάσσεται τρίτος στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 9,5%. Αντίστοιχα, στην έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, το κόμμα καταγράφει ποσοστό 8,4%, καταλαμβάνοντας μόλις την πέμπτη θέση.

Αυτά τα αποτελέσματα θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και την ικανότητά του να αναστρέψει την τάση αυτή, ειδικά ενόψει των εκλογών και των εσωκομματικών διαδικασιών.

Οι ...87 και η ενότητα

Μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε οι «87» της «φρουράς Τσίπρα» φαίνεται να προσανατολίζονται στο να στηρίξουν υποψήφιους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος και να βρουν διέξοδο από την παρατεταμένη εσωστρέφεια.

Μια τέτοια κίνηση υποδηλώνει ότι ένα από τα μεγαλύτερα εσωκομματικά μπλοκ προκρίνει τη δημιουργία «μετώπου» για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αντί να επιλέξει έναν μόνο υποψήφιο. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην απελευθέρωση ευρύτερων κομματικών δυνάμεων και στην εξασφάλιση της παρουσίας ενός από τους εκλεκτούς τους στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία του κόμματος.

Στο μεταξύ, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο, κυρίως μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης προς τους υποστηρικτές του να εγγραφούν νέα μέλη μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Αυτό το κάλεσμα αποσκοπεί στη συγκέντρωση δυνάμεων ενόψει του Συνεδρίου. Οι «Κασσελίστας» δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα φέρουν στο προσκήνιο τις προθέσεις τους, περιλαμβάνοντας ακόμη και την πιθανότητα απομάκρυνσης του κ. Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς όμως να μπορούν να προδικάσουν τις εσωκομματικές εξελίξεις που θα προκύψουν.

Σήμερα, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να συζητήσει «συμπεριφορές» κομματικών στελεχών που έχουν απασχολήσει τη δημόσια σφαίρα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις δηλώσεις του Βαγγέλη Αντώναρου σχετικά με «χουντικές αντιλήψεις». Η συνεδρίαση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να διαχειριστούν τυχόν παρεκκλίσεις εντός του κόμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα και η καλή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να τεθεί το θέμα της εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και οργανωτικά ζητήματα, δεδομένου ότι τη Δευτέρα ξεκινά επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος του κόμματος. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να είναι κρίσιμη για την κατεύθυνση και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον, καθώς οι συμμετοχές και οι τοποθετήσεις των στελεχών θα κρίνουν την πορεία του κόμματος ενόψει των εκλογών.

Ντιμπέιντ ζητά ο Π. Πολάκης

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλος Πολάκης, έχει προτείνει τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Ο κ. Πολάκης είναι ο πρώτος από τους συνυποψηφίους του που έχει υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης, 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής και δήλωσης του Πόθεν Έσχες.

Στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Πολάκης τόνισε: «Άντε να μετρηθούμε σε θέσεις και πρόγραμμα, όχι σε βιντεάκια!», αναφερόμενος σαφώς στην πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και διάλογο, αντί για επιφανειακή επικοινωνία μέσω βίντεο. Η πρόταση του Πολάκη για τηλεμαχία δείχνει τη διάθεση των υποψηφίων να εστιάσουν στις πολιτικές τους θέσεις και προτάσεις, καθώς η εσωκομματική διαδικασία προχωράει.