Έκτακτο συνέδριο χωρίς χαρακτήρα καταστατικού και όχι διαρκές αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ουσία πέρασε η πρόταση των «87», ενώ απερρίφθη η πρόταση για διαρκές συνέδριο όπως ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη.

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών για την εκλογή προέδρου.

Η Πολιτική Γραμματεία θα προτείνει επίσης στην Κεντρική Επιτροπή να γίνει το έκτακτο συνέδριο από 1 μέχρι 3 Νοεμβρίου, με συνέδρους που θα εκλεγούν στις 20 Οκτωβρίου. Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη.

Η πλευρά των 100 -η ομάδα των «87» που διευρύνθηκε και κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελακη - έβαλε το ζήτημα των πολιτικών προϋποθέσεων για τις υποψηφιότητες. Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να καταθέσουν το πόθεν έσχες τους στο κόμμα
  • Να μην έχουν οφειλές προς το Δημόσιο
  • Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο
  • Να αποδέχονται το καταστατικό και να αποδέχονται και να τηρούν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

Επίσης, κατά πληροφορίες, πέρασε η άποψη των «100» για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου χωρίς καταστατικό χαρακτήρα και όχι διαρκές, όπως ζητά ο Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη, εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη.

Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί. Ήταν έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 1-3 Νοεμβρίου και εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση στις 24 Νοεμβρίου. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διατυπώθηκε κριτική προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για τη δημιουργία «εμπρηστικού κλίματος».