Τετάρτη
09 Οκτωβρίου 2024

Τέλος του δρόμου για Κασσελάκη, δείχνουν την έξοδο στον Στέφανο «σκέτο» – Το παρασκήνιο της νέας σύγκρουσης

Παρασκήνιο

Έναν χρόνο και κάτι μετά την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη και την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο έκπτωτος εδώ και ένα μήνα πρόεδρος, οδεύει ολοταχώς προς τη διαγραφή του από το κόμμα, μετά την αποστολή εξωδίκου στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή για διαρροή του Πόθεν Έσχες που κατέθεσε στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του.

Κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή γεγονότα» τα στελέχη της νέας πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ κατέφθασαν σε βαρύ κλίμα στην Κουμουνδούρου για την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κεραυνοβολημένα από τις γραμμές του εξωδίκου του κ. Κασσελάκη, στο οποίο ζητούσε την παραίτηση της Γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου προειδοποιώντας παράλληλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη με εισαγγελική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, στο εξώδικο ο κ. Κασσελάκης που υπέγραψε ατομικά και με την ιδιότητα «του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ» καίτοι έκπτωτος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση πόθεν έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Το χρονικό της ρήξης

Αφορμή για την αποστολή του εξώδικου αποτέλεσε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες» στο Πόθεν Έσχες του κ. Κασσελάκη, επικαλούμενο πληροφορίες από το φάκελο της υποψηφιότητάς του, που κατέθεσε το περασμένο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή εξ’ ονόματός του, η Θεοδώρα Τζάκρη. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης δεν απέστειλε την εξώδικη δήλωση κατά του μέσου, αλλά των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε την «έκρηξή» τους στη διάρκεια της προγραμματισμένης χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Πολύ περισσότερο, όταν η συνεδρίαση είχε ορισθεί, για να ανοίξουν οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων που είχαν κατατεθεί το περασμένο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή των κυρίων Στέφανου Κασσελάκη, Απόστολου Γκλέτσου και Νικόλα Φαραντούρη.

Το παρασκήνιο

Η κοινοποίηση του εξώδικου, ωστόσο, ανέτρεψε άρδην το εσωκομματικό σκηνικό, καθώς αναδείχθηκε σε θρυαλλίδα των εξελίξεων, μεταβάλλοντας ραγδαία το εσωκομματικό τοπίο, ακόμη και για πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως η Όλγα Γεροβασίλη. Και αυτό, γιατί η Αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας νωρίς χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει καμία διάθεση να αποκλειστεί ο κ. Κασσελάκης απάντησε «απολύτως καμία», χωρίς, ωστόσο, κανείς εκ των κορυφαίων στελεχών να γνωρίζει το τι θα επακολουθούσε.

Ομοίως και ο Κώστας Ζαχαριάδης, που σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα χθες το πρωί δήλωνε πως «το ζήτημα είναι να ερωτηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης εάν κερδίσεις… θέλεις να συμπορευτείς με τους άλλους ή θέλεις να τους διώξεις», εννοώντας ότι ο πρώην πρόεδρος θα ήταν εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Όταν, όμως, τα κορυφαία στελέχη πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του εξώδικου, η κλεψύδρα για τη διαγράφη του κ. Κασσελάκη γύρισε ανάποδα. «Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή» φέρεται να είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη σε συνομιλητές της, για να σηκώσει στην συνέχεια το βάρος της εισήγησης της παραπομπής του κ. Κασσελάκη προς διαγραφή, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Επιπλέον, η κυρία Γεροβασίλη πρότεινε να συγκληθεί εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καθώς η Πολιτική Γραμματεία είναι το εκτελεστικό όργανο και όχι ανώτερο, με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος.

Το αίτημα παραπομπής του κ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας διατύπωσαν στην ίδια συνεδρίαση και οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ υπεραμυνόμενη της πλευράς Κασσελάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου λειτούργησε ως «κομματάρχης» ζητώντας την παραίτησή της. Είναι άλλο η ταυτόχρονη ανάρτηση των Πόθεν Έσχες όλων των υποψηφίων στο σάιτ του κόμματος και «άλλο πράγμα η επιλεκτική διαρροή των προσωπικών δεδομένων του κυρίου Κασσελάκη», όπως σχολίασε.

Πορεία προς διαγραφή

Κατόπιν αυτών, μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες συνεδρίαζαν χθες με τηλεδιάσκεψη οι «87», ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους με ορίζοντα την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το προσεχές Σάββατο. Κοινός τόπος της πλειοψηφίας είναι πως η συμβίωση με τον Στέφανο Κασσελάκη έχει καταστεί πλέον «αβίωτη», ενώ αναπόφευκτος θεωρείται και ο αποκλεισμός της υποψηφιότητάς του από την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Αναφορικά με τη διαγραφή του κ. Κασσελάκη, στον απόηχο και της εισήγησης της κυρίας Γεροβασίλη στην Πολιτική Γραμματεία, αυτή θα αποτελέσει το βασικό ζητούμενο της νέας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι η σύμπλευση της Επιτροπής Δεοντολογίας με τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά αν η Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή το πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ, κληθεί να εξετάσει το αίτημα διαγραφής του πρώην προέδρου του από το κόμμα, με δεδομένο ότι την άνετη πλειοψηφία στην Επιτροπή εξακολουθεί να διαθέτει στο πειθαρχικό του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Νίκος τα γκέμια, θα δούμε για τα… κτένια

Το ΠΑΣΟΚ μπήκε στην τελική ευθεία. Ανδρουλάκης Vs Δούκας θα δώσουν την τελική μάχη, με τον νυν Πρόεδρο να έχει σαφές προβάδισμα, όμως ο δήμαρχος Αθηναίων έχει το γούρι του Οκτωβρίο...

Φόρτωση άρθρων...