Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό του νέου εμφυλίου και οι «87» που ακονίζουν... μαχαίρια

Με συλλογή υπογραφών σε ψηφιακή πλατφόρμα ως ένδειξη στήριξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη αντέδρασαν υποστηρικτές του στην πρωτοβουλία 7 βουλευτών και 80 στελεχών του κόμματος, να θέσουν σε ένα κοινό κείμενο όλη την ατζέντα της εσωκομματικής συζήτησης, ενόψει των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων.

Μολονότι «δεν είναι επιστολή ρήξης», όπως διευκρίνισε χθες στο Attica TV η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, συμπληρώνοντας ότι «όμως τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας έχουν περίπου έξι μήνες να συνεδριάσουν», το κείμενο των «87» πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση της πλευράς Κασσελάκη, καθώς υποστηρικτές του εντός και εκτός διαδικτύου έκαναν λόγο για «πραξικόπημα».

Σχολιάζοντας τα περί συλλογής υπογραφών υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη παρατήρησε πως «θα προστατεύσουν, ας πούμε, τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Προφανώς δεν είναι πολύ φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη, αυτοί, οι οποίοι το κάνουν. Διότι ο Στέφανος Κασσελάκης δε φοβάται το διάλογο, ο ίδιος το λέει, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απειλείται από κάποιον και δεν αμφισβητείται και δεν καταλαβαίνω ποιος σκέφτηκε ότι πρέπει να τον προστατεύσει από κάτι». «Νομίζω ότι υποτιμούν τον πρόεδρο, δεν νομίζω ότι του κάνουν καλό» παρατήρησε επιπλέον η πρώην Υπουργός. Ακόμη, έθεσε ως επείγοντα προς συζήτηση θέματα «ήθους και διαφάνειας», όπως είπε, με φόντο τα περί «μαύρων ταμείων», ενώ ξεκαθάρισε πως «στην πολιτική ούτε υπάρχουν μπαμπάδες και μαμάδες, ούτε κανείς διεκδικεί τέτοιο ρόλο. Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δε διεκδικεί τέτοιο ρόλο, αλλά ούτε και κανένας άλλος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι εγώ μπορώ να κάνω σε κάποιον άλλο, επειδή είναι νεότερος, την καθοδήγηση ή την μαμά».

«Κανείς δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη σαν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ «με τα αποτελέσματα που έχουν φέρει δεν μπορούν να αποτελέσουν τον εναλλακτικό πόλο της χώρας» τόνισε στο ΟΝΕ ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος πρωτοστάτησε στο κείμενο των «87», συμπληρώνοντας πως «δεν φεύγει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ», για τους επτά βουλευτές που συντάσσονται με το κείμενο, καθώς σε περίπτωση απώλειας πέντε βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χάνει αυτόματα την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το παρασκήνιο

Σε κάθε περίπτωση, την απόφαση των «87» να συνυπογράψουν τη χθεσινή παρέμβαση πυροδότησαν τόσο η ανάρτηση- μανιφέστο του Στέφανου Κασσελάκη από την Αμερική, όσο και οι απολύσεις στελεχών, το λουκέτο της «Αυγής», αλλά και οι διαδοχικές αναφορές στα «μαύρα ταμεία». ««Βεβαίως πρέπει να γίνει ανανέωση, βεβαίως πρέπει να γίνουν βήματα, θέτει προτάσεις ο Πρόεδρος, σε πολλές από αυτές συμφωνώ, όπως για το ψηφιακό κόμμα, όπως για νέα πρόσωπα που πρέπει να περάσουν μπροστά, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι άνθρωποι που πορεύτηκαν με ανιδιοτέλεια σε αυτό το χώρο για πολλά χρόνια, μπορούν να προσβάλλονται. Δεν μπορώ να το δεχθώ», όπως είπε η κ. Γεροβασίλη.

Περισσότεροι από «87»

Πάντως, οι «87» δεν ήταν οι μόνοι εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που συντάσσονται με το περιεχόμενο του κειμένου, καθώς πληροφορίες θέλουν και πολλά άλλα στελέχη να συναινούν με το περιεχόμενό του, αλλά επιλέχθηκε να προστατευθούν πρόσωπα που έχουν επαγγελματική σχέση με το κόμμα, ή άλλα που έχουν τεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο επιθέσεων ανώνυμων λογαριασμών στο διαδίκτυο, προς αποφυγή περαιτέρω στοχοποίησής τους.

Σε επίπεδο συσχετισμών, μάλιστα, το κείμενο των «87» υπογράφουν και αρκετά στελέχη της «Ομάδας Παππά», πρόσωπα που στήριξαν εξαρχής τον κ. Κασσελάκη στην κούρσα της ηγεσίας, όπως η Ελένη Αυλωνίτου, αλλά και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές και Περιφερειάρχες, με ορατές τις πρώτες ρωγμές στο μπλοκ της πλειοψηφίας.

Από την άλλη, σε μια πρώτη αντίδραση πηγές της Κουμουνδούρου μετέδιδαν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, «δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο». Προσέθεταν δε, ότι «όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα» και κατέληγαν σημειώνοντας ότι είναι γνωστό πως την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και την Κυριακή 7 Ιουλίου η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ταυτόχρονα, το τρολ Πεν Νταλαούρα εξέφρασε τη στήριξή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, δημοσίευσε και μια σελίδα με υπογραφές υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, ως «απάντηση»- όπως το χαρακτηρίζει- στους 87 βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή είναι η ''απάντηση'' μας» σχολιάζει. Εως χθες στις 10 το βράδυ στην πλατφόρμα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.800 υπογραφές, όπου η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Οικογενειακές ιστορίες

Και μπορεί μεταξύ των «87» υπογραφών να συγκαταλέγονται η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, Ζανέτ, όπως και ο ξάδελφός τους, Γιώργος Τσίπρας, στην άλλη όχθη, ωστόσο, θέση στην εσωτερική διαμάχη έλαβε ο αδελφός του Στέφανου Κασσελάκη, Στέλιος, χαρακτηρίζοντας με σκληρές εκφράσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας ανάρτηση του στιχουργού και ένθερμου υποστηρικτή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μωραΐτη που κατηγορούσε τους 87 για πραξικόπημα, την σκυτάλη έλαβε ο Στέλιος Κασσελάκης.

Η ανάρτηση Μωραϊτη:

«Το «πραξικόπημα του Συνεδρίου» απέτυχε.

Τώρα έχουμε το «πραξικόπημα των με 87».

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι ο Κασσελάκης πάλευε μόνος του στις Ευρωεκλογές, με καμιά δεκαριά ανθρώπους. Οι άλλοι απλώς περίμεναν ένα κακό αποτέλεσμα για να βάλουν την υπογραφή τους».

Ο Στέλιος Κασσελάκης συνέχισε, υπερασπιζόμενος τις επιλογές του αδελφού του:

Στέφανος: Θέλω Διαφάνεια και κανένα συμφέρον στην επιβίωση του κόμματος, έτσι ώστε να υπηρετούμαι το συμφέρον της βάσης και όχι των λίγων

«87»: Θέλουμε συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα. Έτσι άλλωστε κάνουν όλα τα μεγάλα κόμματα άρα και το σωστό.

Σημειωτέον ότι το κείμενο των «87» συνυπογράφει σύμπασα η «προεδρική φρουρά», δηλαδή στελέχη με ευθεία αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, όπως οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Βασιλειάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης κά, αλλά και οι Ζανέτ και Γιώργος Τσίπρας αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη βαρύτητα, ωστόσο, ενέχουν στο κείμενο οι επτά υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των:

· Όλγας Γεροβασίλη

· Χρήστου Γιαννούλη

· Μίλτου Ζαμπάρα

· Διονύση Καλαματιανού

· Ανδρέα Παναγιωτόπουλου

· Αθηνάς Λινού

· Κατερίνας Νοτοπούλου

Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε άλλο παρά τυχαίος θεωρείται, καθώς σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει πέντε βουλευτές από την σημερινή κοινοβουλευτική του δύναμη, αυτό αυτομάτως σηματοδοτεί την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιορίζοντας δραματικά τους πολιτικούς χειρισμούς του κ. Κασσελάκη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Ποια θέματα πρόκειται να συζητηθούν

Το πρωί της Δευτέρας, στις 11, πρόκειται να συνεδριάσει για τελευταία φορά, για το 2024, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνεδρίασ...

Μητσοτάκης: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος στο μεταναστευτικό, όπως η προστασία των συνόρων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε μετά την ο...

Φόρτωση άρθρων...