Σε μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική με τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την ενίσχυση της χώρας στο διεθνές status quo.

Σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων και προκλήσεων η ελληνική διπλωματία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ολιστικής αντιμετώπισης θεμάτων που βρίσκονται ψηλά την ατζέντα, θωρακίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα της χώρας και ενισχύοντας τη θέση της και την επιρροή της στους θεσμούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της πρόσφατης ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, όπου πραγματοποιήθηκε ένας ευρύς διάλογος πάνω στα τρέχοντα θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των ανατολικών συνόρων της Ένωσης, ενώ υπήρξε συναντίληψη για την προώθηση κοινών δράσεων που σχετίζονται με τα συμφέροντα της Ε.Ε Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας, ενώ αποτιμά τις διαρκείς προκλήσεις Τούρκων αξιωματούχων προς τη χώρα μας.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται πυρετωδώς με φόντο τις δυσμενείς εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της.

Τόσο η Αθήνα, όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν διαρρήδην το ενδεχόμενο υποδοχής και άλλων προσφύγων από την επίμαχη ζώνη, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι το σκηνικό του 2015 δεν θα επαναληφθεί.

Επιπλέον, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται πυρετωδώς ενόψει του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική όπου θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ σε μια χρονική συγκυρία μεγάλων αλλαγών και νέων συμμαχιών στο παγκόσμιο στερέωμα με την Ευρώπη να αναζητά ένα νέο δρόμο όχι μόνο οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, αλλά πολύ περισσότερο στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό και στο διπλωματικό τομέα.