Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την ψηφοφορία. Από την πρώτη ημέρα της συζήτησης, πάντως, έκλεισε οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές.

«Αύριο ψηφίζουμε για εκλογικό νόμο, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή της αναποτελεσματικής κυβέρνησης Σύριζα - ΑΝΕΛ» ανέφερε την Τετάρτη στην ομιλία του οΘανάσης Θεοχαρόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως «ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς» και πρόσθεσε ότι «η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας».

Για «μόνιμη πολιτική ασάφεια στη χώρα» έκανε λόγο στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης.

«Κάνατε τα πάντα για να μείνετε στην καρέκλα, σήμερα θέλετε να καταστρέψετε την καρέκλα γιατί δεν μπορείτε να την κρατήσετε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Χάρης Θεοχάρης.

Κλείνει οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται σύμφωνα με το Σύνταγμα ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές. Μετά την δήλωση της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία καθώς «δεν θα γίνουμε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ», όπως είπε ο εκπρόσωπός της, αποσαφηνίζεται το τοπίο.

Έτσι, οι 197 ψήφοι που εικαζόταν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, δυο ανεξάρτητοι βουλευτές και Χ.Α.), μειώνονται στους 179. Την ίδια στιγμή ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι δεν μεταβάλλουν την θέση τους κατηγορώντας την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο που έφερε οδηγώντας την χώρα στην ακυβερνησία.

Έντονες ήταν εξάλλου και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την παράταση κατά μια ημέρα της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου (θα ψηφιστεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου) με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν. Δένδια να δηλώνει ότι είναι ουσιαστικό το θέμα της προσαρμογής του προγράμματος των εργασιών της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κι αυτό «όχι μόνο δεν είναι ορθό και υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου, αλλά μας δημιουργεί και μια αντίληψη καθόλου κατανοητή», όπως είπε.

Αλλά και εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε έναν εκλογικό νόμο που τον εισηγείται ένας υπουργός ο οποίος διαφωνεί με αυτόν, όπως είναι». «Τι είναι η Βουλή; Τσιφλίκι της κυβέρνησης», διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης έκανε λόγο για «υποκρισία στον τύπο και την ουσία», ενώ ο εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπ. Δανέλλης υπογράμμισε ότι «η νοοτροπία που υπαγόρευσε αυτή την μεθοδολογία δεν συνάδει με την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κουλτούρας συνεννόησης».

Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης είπε ότι «αυτό που συζητάμε είναι όλο κι όλο δυο αριθμοί: η ηλικία από 18 σε 17 και η κατάργηση των 50 εδρών που γίνεται μηδέν». «Από όσα αποτελούν μεγάλα σημεία συζήτησης (κατάτμηση περιφερειών, ψήφος ομογενών, χρηματοδότηση κομμάτων, λειτουργία κομμάτων κλπ.) η κυβέρνηση επέλεξε μόνο αυτό, ενώ είχε την δυνατότητα, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης είχε θέσει στον πρωθυπουργό την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού και την κατάτμηση των περιφερειών για συγκλίσεις, ώστε αυτό να μην είναι σήμερα μια διχαστική διαδικασία».

Όπως είπε, όμως, ο κ. Τσίπρας «επέλεξε αυτή την ευκαιρία να την πετάξει». Διερωτήθηκε δε αν «κυβερνιέται η χώρα με αυτό το εκλογικό σύστημα;». Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατηγορηματική: Όχι! Επικαλέστηκε μάλιστα το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2015 βάσει του οποίου αν υπήρχε απλή αναλογική θα είχαμε ή κυβέρνηση των δυο πρώτων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) ή κυβέρνηση 4 μικροτέρων κομμάτων.

«Η Αριστερά θέλει ταυτότητα στην διακυβέρνησή  της. Πώς θα την επιτύχετε αυτή την ταυτότητα με 4 κόμματα; Είναι προφανές το πού οδηγούμαστε», υπογράμμισε αναφερθείς στην ακυβερνησία, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «τώρα που η ΝΔ προελαύνει και ο Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός θυμηθήκατε ότι τώρα πρέπει να εισάγετε αυτή την ρύθμιση». Επανέλαβε δε ότι «δεν θα εφαρμοστεί ποτέ ο εκλογικός νόμος διότι θα καταργηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Από την Χρυσή Αυγή ο Ι. Λαγός είπε ότι «θέμα ακυβερνησίας δεν υπάρχει διότι και οι μεν και οι δε είστε μαριονέτες της Μέρκελ». «Ό,τι εκλογικό νόμο και να φέρετε η Χ.Α. γιγαντώνει και αυξάνει τα ποσοστά της», ανέφερε δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα πάρει μέρος στην συζήτηση αλλά θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία διότι η Χ.Α. «δεν θα γίνει ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ», όπως είπε.

Αποσαφηνίζοντας την θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι «δεν θα αλλάξει με απλή αναλογική και ακυβερνησία η χώρα, αλλά μέσα από μια νέα εθνική στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά». Σημειώνεται, ότι η ΔΗ.ΣΥ. προσανατολίζεται να καταψηφίσει επί της αρχής ενώ επί των άρθρων αναμένεται να επιλέξει το «παρών».

Όσον αφορά το Ποτάμι ο Κ. Μπαργιώτας διερωτήθηκε «πού σταματάει η δημοκρατικότητα και πού αρχίζει ο μικροκομματισμός;», σημειώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος «πρέπει να εξασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα και την δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα ειδικά σε μια κρίσιμη φάση σαν αυτή που βρίσκεται».

Το Ποτάμι, αναμένεται να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά και επί των άρθρων (υπήρξε και η ιδέα να δηλώσει «παρών» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους καθώς δεν συμφωνεί ούτε με την κατάργησή του ούτε όμως και με την διατήρησή του ως έχει και προτείνει αναλογικό μπόνους εδρών).

Απαντώντας στις επικρίσεις ο υφυπουργός Ι. Μπαλάφας είπε ότι «ανασύρεται ο μπαμπούλας της ακυβερνησίας και της αστάθειας». «Έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας και καμία ακυβερνησία», σημείωσε αναφερόμενος στο «πείραμα» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων, ενώ έστεψε τα βέλη του ιδιαίτερα προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως όταν ακούς τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος «είναι να κουμπώνεσαι».

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης; Ότι θα είναι πρώτη δύναμη και δεν θα βρίσκει συνεργάτες; Δεν χρειάζεται να φοβάται διότι και πάλι θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.