Τετάρτη
18 Σεπτεμβρίου 2024

Τα μηνύματα του γκάλοπ της GPO για κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με πολλές εκπλήξεις

Παρασκήνιο

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού STAR είναι εξόχως ενδιαφέροντα για το πολιτικό σκηνικό και κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται σε διαδικασία εκλογής προέδρου.

Κατ΄ αρχάς με βάση την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 27,2% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,8%, διαμορφώνοντας μια τεράστια διαφορά 15,4 εκατοστιαίων μονάδων. Στην τρίτη θέση έχει υποχωρήσει ο λαβωμένος ΣΥΡΙΖΑ με 9,3% και σε  κοντινή απόσταση βρίσκεται το ΚΚΕ με 8,3%. Σε απόσταση... αναπνοής από το κόμμα του Περισσού ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 8,1%, ενώ στη συνέχεια κάνει την έκπληξη η Φωνή Λογικής με 4,1% και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νίκη με 2,7% και η Νέα Αριστερά με 2%.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης 

Τα ποσοστά των κομμάτων είναι χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ από τα επιμέρους ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης προκύπτουν εξαιρετικής σημασίας συμπεράσματα.

Ειδικότερα:

  • Το κυβερνών κόμμα με το 27,2% και μάλιστα χωρίς αναγωγή κινείται κοντά στο ποσοστό των Ευρωεκλογών, ενώ οι εξαγγελίες Μητσοτάκη φαίνεται ότι συσπείρωσαν τους ψηφοφόρους, ανεβάζοντας τις θετικές κρίσεις.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, το ποσοστό που θεωρεί ότι τα 12 μέτρα αύξησης των εισοδημάτων και τα 12 μέτρα μείωσης των φόρων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διαμορφώνεται στο 33,3%, που μάλλον πρέπει να αφήνει... ικανοποιημένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η θετική απήχηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς το 39,2% τα αποτιμά θετικά και μάλλον θετικά.

Από την άλλη, η δημοσκόπηση δείχνει και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, προσαρμόζοντας αναλόγως την πολιτική της, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το 61,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το πρώτο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 43,2% η βελτίωση του συστήματος υγείας, ενώ το 78,7% των ερωτηθέντων ζητεί πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Στα υπέρ της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η θετικότατη απήχηση για την απαγόρευση της χρήσης κινητών στα σχολεία (ο νόμος υπάρχει από το 2006 επί υπουργίας της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου...) με ποσοστό 83,6%!

  • Πιο... πικάντικη είναι η δημοσκόπηση σε σχέση με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μεταξύ των ψηφοφόρων του στις τελευταίες εκλογές του 2023, επικρατεί διχασμός.

Το 57,4% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί το 40%. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης στέλνουν ακόμη πιο... γαργαλιστικά μηνύματα, καθώς από αυτούς που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 42,8% θεωρεί ως καταλληλότερο αρχηγό τον Τσίπρα, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Κασσελάκης με 17,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Φάμελλος με 13,7%, στην τέταρτη ο Πολάκης με 7,4%, στην πέμπτη η Γεροβασίλη με 4,7%, στην έκτη ο Φαραντούρης με 2,3% και στην έβδομη ο Γκλέτσος με 1,2%!

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης τίθεται δύο καίρια ερωτήματα. Θα διεκδικήσει ο Τσίπρας την αρχηγία; Αν δεν κατέβει ο Τσίπρας τι θα πράξει το ποσοστό που σήμερα τον θεωρεί ως "καταλληλότερο" για αρχηγό; Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα της δημοσκόπησης εκθέτουν τον Κασσελάκη, ο οποίος ένα χρόνο μετά την επικράτηση του και την αποχώρηση όσων συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, "κατάφερε" να τα κάνει... μπάχαλο. Πέτυχε να βάλει στο περιθώριο των εξελίξεων τον Τσίπρα, αλλά τώρα φαίνεται ότι η μισή βάση του κόμματος, επιθυμεί την επιστροφή του... άχαστου!

Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας, τότε θα μιλάμε για... φαρσοκωμωδία, ενώ αν επανεκλεγεί ο Κασσελάκης θα έχουμε συνέχιση της... κωμωδίας! Βεβαίως, υπάρχουν και τα... χειρότερα, καθώς αν έχουμε εκλογή Φάμελλου τότε θα μιλάμε για δράμα και στην περίπτωση της μεγάλης έκπληξης που ακούει στο όνομα Παύλος Πολάκης, για... τραγωδία! Αν εκλεγεί ο... Γκλέτσος (τρόπος το λέγειν...), θα μιλάμε για... φαρσκοκωμωδοτραγωδία! Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα-παρωδία που δεν έχει ούτε το ειδικό βάρος, ούτε το πρόσωπο για να υπερασπιστεί τη δεύτερη θέση των εκλογών του 2023! Βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να απειλήσει τον Μητσοτάκη!

  • Εξόχως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Το 35,2% αυτών που δήλωσαν ότι είναι ψηφοφόροι του κόμματος, θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να επανεκλεγεί πρόεδρος, ενώ το 59% προτιμά την εκλογή άλλου προσώπου.

Τα πράγματα μάλλον είναι δυσάρεστα για τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, καθώς αν βρεθεί αντιμέτωπος με τον Δούκα, δείχνει να είναι χαμένος από χέρι. Βέβαια, είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για... κερδισμένους και χαμένους. Το μόνο σίγουρο είναι με τον Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το 12%-13%, ενώ με τον Δούκα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το 16%-17%, αλλά θα μπορεί να προσδοκά σε σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Ειρήσθω εν παρόδω δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει την επιλογή πολλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, η... εξαφάνιση του Χάρη Δούκα από τον Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα, οι πρόσφατες πλημμύρες σε διάφορες περιοχές του Δήμου, δεν του δίνουν πόντους, αλλά δεν τον ρίχνουν και μέσα στα... φρεάτια!

Έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα, ο Ανδρουλάκης δεν... τραβάει, ο Δούκας ούτε στα... όνειρα του δεν μπορεί να απειλήσει τον Μητσοτάκη, παρά μόνο αν συγκροτήσει ενιαίο και αδιαίρετο μέτωπο με τον νικητή των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ. Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος πάνε καλά και εφόσον εκλεγεί ένας από τους δύο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν να... έδιωχνε κάποιος προς τα... αριστερά, αλλά να τραβούσε αρκετούς από τα... δεξιά, καθώς πολλοί κεντρώοι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι τοποθετημένοι στη Νέα Δημοκρατία ή τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις.

Η μάχη της 6ης Οκτωβρίου θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σίγουρα αν στον δεύτερο γύρο επιβεβαιωθούν οι στοιχηματικές εταιρείες και δούμε δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα, θα πέσει πολύ... κλάμα. Αν χάσει ο Δούκας θα επιστρέψει στα καθήκοντα του στον Δήμο και θα περιμένει την επόμενη... στραβή του Ανδρουλάκη το μακρινό 2027 για να επανέλθει. Αν κερδίσει ο Δούκας, τότε μάλλον θα είναι δύσκολο να συνυπάρξει το σημερινό σύστημα της Χαριλάου Τρικούπη με το νέο που θέλει να στήσει ο... ΠΑΣΟΚοσυριζαίος Δήμαρχος Αθηναίων. Ας έχουμε δε υπόψιν, ότι ο Δούκας ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα βλέπει τη Βουλή με τα... κιάλια, περιμένοντας σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να δει... φως και να μπει μέσα!

  • Στα μικρότερα κόμματα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση έχουν... αράξει στα κυβικά τους, αλλά την ίδια στιγμή το κόμμα της Λατινοπούλου ("Φωνή Λογικής") κάνει αισθητή την παρουσία του, "αρμέγοντας" ψηφοφόρους κυρίως από τη Νίκη και σε μικρότερο βαθμό από την Ελληνική Λύση. Εννοείται ότι η δημοσκοπική απήχηση της Λατινοπούλου στηρίζεται κυρίως σε απογοητευμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που μετακινήθηκαν προς το κόμμα της, ενώ μπορεί να πετάξει και εκτός Βουλής τη Νίκη, αν συνεχίσει να διατηρεί τη σημερινή δυναμική. Από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, η Πλεύση Ελευθερίας κινείται στα... κυβικά της, ενώ η Νέα Αριστερά παραμένει καθηλωμένη στο 2% και τα στελέχη της περιμένουν τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να... στρογγυλοκαθίσουν στα έδρανα της επόμενης Βουλής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διαμαντοπούλου: Οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ γίνονται για να εκλεγεί ο επόμενος πρωθυπουργός

Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, βρέθηκε χθες σε προεκλογική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Ξενία» στον Βόλο. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίε...

Φόρτωση άρθρων...