Αν και ιδιαίτερα προσεκτικός χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον οδικό χάρτη των νέων μέτρων, προεκλογικά ή μετεκλογικά, εντούτοις ουσιαστικά έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχής Μαρτίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέγεθος της παρέμβασης για νέα μέτρα, το οποίο θα καθορίσει το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί. Μάλιστα εκτός από έκτακτα μέτρα ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και μόνιμα. Όπως σημείωσε εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείξει υπέρβαση των στόχων από μόνιμες πηγές, τότε μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.
Σε μία αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ίσως ληφθεί και κάποιο μέτρο από αυτά που περιλαμβάνονται στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάποιο μέτρο ίσως έκπληξη.
Παράλληλα ανέφερε ότι το πρόγραμμα για την 4ετία 2023 – 2027 θα παρουσιαστεί αργότερα αν και ανέφερε ότι μεταξύ αυτών θα είναι η εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση έμμεσων φόρων, όπως επίσης και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι όποια μέτρα ληφθούν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.
«Δεδομένη η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου»
Με βάση τα όσα ειπώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργός, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου είναι δεδομένη και απομένει να δούμε το μέγεθος αυτού. Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία, η κυβέρνηση συζητά τα μέτρα που του νέου – προεκλογικού – κύκλου παροχών ο οποίος ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει μια πρόσθετη μείωση ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του έτους με προοπτική μονιμοποίησης στη συνέχεια.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το Φεβρουάριο όταν το οικονομικό επιτελείο όπως είπε ο πρωθυπουργός θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. «Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι όταν ξεπερνούμε τους στόχους μας, όταν δεν διακινδυνεύει η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη εν προκειμένω πρωτογενών πλεονασμάτων προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα εκτός εάν η βελτίωση στην απόδοση του προϋπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Στο τραπέζι υπάρχουν αρκετά σενάρια μιας και θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι θα υπάρξει προεκλογικό πακέτο παροχών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται περιλαμβάνουν:
-την καταβολή ενός νέου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες πριν από το Πάσχα,
-την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού μέχρι και το τέλος του 2023 αλλά και
-επέκταση του Μarket Pass για άλλους τρεις μήνες.
Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο να ξεκινήσει η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.
Σε ότι αφορά το πακέτο των μόνιμων φοροελαφρύνσεων στις κυβερνητικές προθέσεις είναι:
-η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων,
-η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και
-αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς, επαγγελματίες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
Συγκεκριμένα τα σενάρια για τις φοροελαφρύνσεις που εξετάζονται με ορίζοντα 4ετίας προβλέπουν:
Μείωση έμμεσων φόρων. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, μεταφορές κλπ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού συντελεστή ΦΠΑ ή μετάταξης αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Νέα φορολογική μεταρρύθμιση με παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος. Στο τραπέζι βρίσκονται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και «λίφτινγκ» στην φορολογική κλίμακα για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την ενεργοποίηση του νέου Περιουσιολογίου.
-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους που ανέρχεται σήμερα στο 55% καθώς και για τις επιχειρήσεις που υπολογίζεται σε 80%.
-Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
Τέλος οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί το 2024. Στον σχεδιασμό προβλέπονται αλλαγές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600.000 -700.000 υπαλλήλους. Έμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια και στις θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, κ.λπ.). Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους.