Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Τα ραντεβού του Βαλιολάχ Σεΐφ στην Αθήνα και η Saderat Bank

Πολιτική

Μια ανάσα δρόμο από την Τράπεζα της Ελλάδος, στη στοά που συνδέει την οδό Πανεπιστημίου με την οδό Κοραή και τη Σταδίου, βρίσκεται εδώ και χρόνια η είσοδος για το υποκατάστημα της Bank Saderat Iran.

Ενα από τα 21 υποκαταστήματα που διατηρεί στο εξωτερικό το μεγαλύτερο ιρανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1977, αλλά από το 2010 τα περιουσιακά του στοιχεία «πάγωσαν», όπως και όλων των διεθνών assets της Τεχεράνης, στο πλαίσιο σειράς κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την διεθνή κοινότητα στο Ιράν. Τώρα, το υποκατάστημα αυτό γίνεται αφορμή για να «χρεωθεί» στην Ελλάδα ένα βέτο κόντρα στις ΗΠΑ. Ενα βέτο που φαίνεται πως προέβαλε η χώρα με σκοπό να «ξεπαγώσουν» οι λογαριασμοί του και να προχωρήσουν, ασαφείς ακόμα, business με την Τεχεράνη.

Με τις καταθέσεις του υποκαταστήματος «παγωμένες» από το 2010 φέρονται να έμειναν «κλειδωμένα» στην Ελλάδα περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. Παρά το «πάγωμα» όμως, αυτές αυξήθηκαν στα 340 εκατ. στα μέσα του 2015 και πάνω από 370 εκατ. πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μηνιαίες συνοπτικές καταστάσεις της τράπεζας. Ετσι, όταν στα τέλη του φετινού καλοκαιριού βρέθηκε στην Αθήνα ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ, όσοι στην αγορά γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα είχαν λιγοστές μόνο απορίες για τον σκοπό της επίσκεψής του.

Ο Σεΐφ φαίνεται ότι ήρθε για να διασφαλίσει προσωπικά πως στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα λήξης των κυρώσεων κατά της τράπεζας μετά και το ελληνικό βέτο στην ευρωπαϊκή παράτασή τους, θα πραγματοποιείτο ομαλά η επανένταξή της στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και θα συνδεόταν εκ νέου με το σύστημα SWIFT και το TARGET2. Ο Σεΐφ, που έμεινε δύο μέρες στην Αθήνα και συναντήθηκε τόσο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, όπως και με τον διοικητή της ΤτΕ και άλλους Ελληνες τραπεζίτες, ήθελε ίσως να αποκαταστήσει το σύστημα συναλλαγών, ώστε να μπορέσει το Ιράν: α) να αρχίσει να εισπράττει ευκολότερα τα έσοδα από τις ελληνικές εισαγωγές αργού πετρελαίου αλλά και β) τις δόσεις για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών των ΕΛΠΕ. Εταξε όμως, λέγεται, πολλά... Ο τραπεζίτης επανέλαβε στον κ. Δραγασάκη πως «η έναρξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα αποτελεί τη βάση όλων των μελλοντικών οικονομικών συνεργασιών».

Πράγματι, στις 24 Οκτωβρίου οι κυρώσεις ήρθησαν. Την ίδια μέρα το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε πως η Bank Saderat Iran αφαιρέθηκε από τη λίστα των κυρώσεων. Ομως «το φίδι από την τρύπα» κλήθηκε να το βγάλει η Ελλάδα.

Η Τεχεράνη ένα χρόνο νωρίτερα, και πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί, ξεκαθάριζε προς κάθε κατεύθυνση πως οιαδήποτε οικονομική συνεργασία θα περνούσε πρώτα από την αποκατάσταση των διατραπεζικών συναλλαγών. Οσοι έχουν καλή μνήμη θυμίζουν μάλιστα πως στις 30 Νοεμβρίου του 2015, όταν επισκεπτόταν την Τεχεράνη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε πως το ιρανικό Tadbir Energy Development Group ενδιαφέρεται ακόμα και για την εξαγορά συμμετοχών σε ελληνικά διυλιστήρια...

Οι business με το Ιράν μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) αντιμετωπίστηκαν διεθνώς ως χρυσή, αλλά με ρίσκα, ευκαιρία. Χωρίς ομαλή ένταξη των ιρανικών τραπεζών στο διεθνές σύστημα λίγα μπορούν να προχωρήσουν. Μεταξύ αυτών και οι εισαγωγές φθηνού ιρανικού πετρελαίου. Δεν αποτελεί έτσι απορίας άξιον γιατί η Αθήνα εξυπηρέτησε τον κ. Σεΐφ.

Η Αθήνα εμφανίστηκε όμως διεθνώς ως επισπεύδουσα του «ξεπαγώματος» των λογαριασμών της Saderat. Της «χρεώθηκε» έτσι, μεταξύ άλλων και από τη Wall Street Journal, το βέτο στην παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που ζήτησαν αρκετές πλευρές, μεταξύ των οποίων τα διεθνή ΜΜΕ συγκαταλέγουν και την Ουάσιγκτον. Επίσης, την παράταση των κυρώσεων λέγεται πως δεν ήθελαν ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία, που επίσης εισάγουν ιρανικό αργό, οι οποίες όμως επέλεξαν «να μη βγουν μπροστά» στην περίπτωση της Saderat, αναφέρουν διπλωματικοί παρατηρητές.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρηστίδης: Ο προϋπολογισμός της ΝΔ είναι άδικος και αυξάνει τις ανισότητες

«Όσα θα βάλει το ΠΑΣΟΚ στην ατζέντα του προϋπολογισμού θα είναι απολύτως κοστολογημένα και τεκμηριωμένα», υπογράμμισε ο Παύλος Χρηστίδης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, σε ραδ...

Μητσοτάκης: Το κράτος οφείλει να στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που δέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε μήνυμά του στα social media ότι «το κράτος οφείλει να στέκεται δίπλα σε κάθε γ...

Στο Μαξίμου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε – Ουκρανικό και Μέση Ανατολή στην ατζέντα

Μια στάση με έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον κάνει σήμερα στην Αθήνα ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έχει εσχάτως αναλάβει τα ηνία της Συμμαχίας και καλείται...

Φόρτωση άρθρων...