Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αναμένεται να είναι έντονη και γεμάτη αντιπαραθέσεις, καθώς οι εσωκομματικές συγκρούσεις έρχονται στο προσκήνιο. Η ομάδα των «100», η οποία αποτελείται από στελέχη που αντιδρούν στη στρατηγική της νέας ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, αναμένεται να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους υποστηρικτές του τέως προέδρου.

Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί κρίσιμο σταθμό για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εσωτερική διαμάχη για τον προσανατολισμό και τη στρατηγική του κόμματος συνεχίζεται, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις σχετικά με το μέλλον της ηγεσίας και των οργανωτικών διαδικασιών.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την εισήγηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, αλλά η ένταση θα κορυφωθεί με την επαναφορά της πρότασης του Δημήτρη Χατζησωκράτη από την πλευρά των «100». Η πρόταση αυτή ζητά την αποσύνδεση της εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από την ημερομηνία εκλογής του προέδρου, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει έντονες διαφωνίες.

Σύμφωνα με την πρόταση Χατζησωκράτη:

«Το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. γίνεται μετά τη μομφή της Κεντρικής Επιτροπής προς τον πρώην, πλέον, πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Αυτό είναι υποχρεωτικό εκ του καταστατικού. Δεν υπάρχει καμία μομφή προς την Κεντρική Επιτροπή άρα η Κεντρική Επιτροπή που έχει εκλεγεί με τριετή θητεία τον Μάιο του 2022 μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μέχρι την εκπνοή της εντολής της.

(…) Από τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε την εκλογή για τη νέα Κεντρική Επιτροπή στις 19 Ιανουαρίου του 2025. Να έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε με νηφαλιότητα πώς ακριβώς θα εκλέξουμε τα μέλη της κεντρικής επιτροπής…

Οι "100" θα ζητήσουν να μπει σε ψηφοφορία η τροπολογία τους και το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η πλευρά του τέως προέδρου, η οποία θεωρεί την πρόταση που έχει κατατεθεί ως την απόλυτη προσπάθεια «πολιτικής ομηρίας» του Στέφανου Κασσελάκη, σε περίπτωση επανεκλογής του. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ προ δύο εβδομάδων, τα στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, είχαν αποχωρήσει, μετά τις πρώτες ψηφοφορίες καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Σφοδρή η κόντρα για το βίντεο Κασσελάκη

Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να δηλώσει παρών στην εκλογική "κούρσα" χωρίς ωστόσο να τονίσει με σαφήνεια την παραδοσιακή φράση "είμαι υποψήφιος για την ηγεσία…" έχει πυροδοτήσει σφοδρή εσωκομματική αντιπαράθεση η οποία θα συνεχιστεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Για μισή έως …καμία υποψηφιότητα από την πλευρά του έως τώρα κάνουν λόγο οι “100”, σαφώς και πρόκειται για υποψηφιότητα την οποία και είχε προαναγγείλει, δηλώνει το στρατόπεδο του τέως προέδρου.

Έμπειρα στελέχη, εκτιμούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιδίωξε με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του έκπτωτο γι΄ αυτό και απέφυγε "να υπογράψει" το βίντεο ως υποψήφιος πρόεδρος. Σύμφωνα με άλλους, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του ενόψει συνεδρίου, στο οποίο οι υποστηρικτές του, παρότι όπως λένε δεν θα εγείρουν ζήτημα για την πορεία προς την κάλπη- έχουν σκοπό, να θέσουν προς αμφισβήτηση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την καθαίρεσή του, με στόχο την ανατροπή της.

Ερωτηματικό αποτελεί πώς ακριβώς θα επιδιώξει η πλευρά Κασσελάκη «να πλασάρει» στο συνέδριο την προσπάθεια αμφισβήτησης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής: εάν δηλαδη θα κατατεθεί ευθέως σχετικό αίτημα προς το προεδρείο για ψηφοφορία, αν θα κατατεθεί σχετικό κείμενο που θα συνοδεύεται από υπογραφές συνέδρων ή ακολουθώντας διαφορετικό «μονοπάτι». Είναι προφανές ωστόσο, ότι αυτός είναι ο λόγος που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ελέγξουν την πλειοψηφία των συνέδρων.

Αντιπαράθεση και για τα περί «αποκλεισμού υποψηφιοτήτων»

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι εκρηκτική, με την κόντρα μεταξύ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη και των στελεχών της ομάδας των «100» στο προσκήνιο. Η πρόσφατη δήλωση του Κασσελάκη, ότι «είμαι εδώ» για να διασφαλίσει ότι δεν θα αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα, ερμηνεύεται από την πλευρά των «100» είτε ως μια προσπάθεια να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη είτε ως προετοιμασία για μελλοντικές κινήσεις ενόψει του συνεδρίου. Ορισμένα στελέχη μάλιστα δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο «ηρωικής εξόδου» από τον Κασσελάκη.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του τέως προέδρου θεωρούν ότι η ομάδα των «100» θα επιχειρήσει να βάλει εμπόδια στην υποψηφιότητά του, χρησιμοποιώντας κάθε πιθανή στρατηγική. Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία, όπου η πλειοψηφία ανήκει στους «100», έχει ξεκαθαρίσει ότι όλες οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν έως τις 24 Οκτωβρίου, με τη στήριξη τουλάχιστον 30 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ή βουλευτών, και συνοδευόμενες από το «πόθεν έσχες» των υποψηφίων, θα προωθηθούν στο έκτακτο συνέδριο για επικύρωση.

Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για το μέλλον του κόμματος, με τις εσωτερικές διαμάχες να αναμένεται να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς το συνέδριο και την εκλογή ηγεσίας.