Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τα στάνταρ και τις πιθανές εκπλήξεις των Ευρωεκλογών

Οι γιορτινές μέρες πέρασαν, τα κόμματα έχουν ανοίξει τον βηματισμό τους και η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές.

Όπως είναι φυσικό, οι δημοσκοπήσεις από δω και πέρα θα δίνουν και θα παίρνουν. Τις τελευταίες 24 ώρες, είχαμε τέσσερις εταιρείες σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης (Μarc, Pulse, Alco και MRB) που έδωσαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, με τα σχετικά ευρήματα να είναι σχεδόν ίδια.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Για να έχουμε μία πλήρη εικόνα που θα μας βοηθήσει να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα για τις τάσεις, καλό είναι να λάβουμε υπόψιν τα αποτελέσματα κάθε δημοσκόπησης.

Ειδικότερα:

  • Στη δημοσκόπηση της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, φαίνεται ότι έχει "καβατζώσει" τη δεύτερη θέση. Σε σχέση με τον Μάρτιο έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ οι εξελίξεις στο θέμα της ακρίβειας θα επηρεάσει περισσότερο το εκλογικό σώμα στη διαμόρφωση της τελικής προτίμησης. Το 65% δεν πιστεύει ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση, ενώ τα ευρήματα δείχνουν πάντως ότι ανεβαίνει το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι οι ευρωεκλογές είναι για εκείνους μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 27%, αυξάνοντας τη δύναμη της κατά 1,4 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,8% και μικρή άνοδο, τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 11% και μικρή πτώση, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 8%, στην πέμπτη το ΚΚΕ με 7,5%, ενώ Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, ΜεΡΑ 25, Δημοκράτες, "Φωνή Λογικής" κινούνται μεταξύ 2%-3%. Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστά 30,5%-34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,5%-17,5%, το ΠΑΣΟΚ 11,5-14,5%, Ελληνική Λύση 9%-11%, ΚΚΕ 8%-10%, Νίκη 2,5%-4,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,3%-4,3%, ΜεΡΑ 25 από 1,5%-3,0%, Νέα Αριστερά 2,2%-3,7%, Δημοκράτες 1,8%-3,3% και "Φωνή Λογικής" 1,7%-3,2%.

  • Η MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ δίνει υψηλότερο ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία από την προηγούμενη μέτρηση, αυξάνοντας τη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση μειώνοντας την απόσταση. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27,8% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 3,3% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,2%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 60,3% απαντά πως θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στη ΝΔ, ενώ το 32,7% απαντά πως θα ψηφίζει γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα.
  • Η Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ δίνει προβάδισμα 15 εκατοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστά 33% και 16% αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,5% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9%, ΚΚΕ 8%, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, Νέα Αριστερά και ΜεΡΑ 25 στο 3% και "Φωνή Λογικής" στο 2,4%. Στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα "αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, τι θα ψηφίζατε" η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 29%, μισή μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 14% (συν 1%), ΠΑΣΟΚ 11%, Ελληνική Λύση 8%, ΚΚΕ 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας 3%, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 με ποσοστό 2,5% και "Φωνή Λογικής" 2,1%.

Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 36% και ακολουθούν ο... Κανένας με 22% και στη συνέχεια οι Στέφανος Κασσελάκης με 12%, Νίκος Ανδρουλάκης 7%, Κυριάκος Βελόπουλος 6%, Δημήτρης Κουτσούμπας 5%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 4%, Αλέξης Χαρίτσης 2%, Δημήτρης Νατσιός 1%. Στην ερώτηση "αν θα πάτε να ψηφίσετε στις ερχόμενες Ευρωεκλογές", το 74% λέει σίγουρα ναι, το 15% μάλλον ναι, το 3% μάλλον όχι και μόλις το 1% λέει σίγουρα όχι. Επιπλέον, το 7% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Στην ίδια ερώτηση ανά πρόθεση ψήφου, το 80% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ δηλώνουν σίγουρα ναι, το 13% μάλλον ναι, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον όχι. Από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το 81% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 12% μάλλον θα πάει, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον δεν θα πάει. Από εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 77% απαντάει σίγουρα ναι, το 16% μάλλον ναι, 4% δεν έχει αποφασίσει και το 3% μάλλον όχι. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ανήκουν στη "γκρίζα ζώνη", το 35% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 30% μάλλον θα πάει, το 9% μάλλον όχι, το 7% σίγουρα όχι και ένα 19% δεν ξέρει, είτε δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

  • Προβάδισμα με υπερδιπλάσια διαφορά δίνει στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η Marc στη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Στην πρόθεση και στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 30,7% και 33,8% αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ 13% και 15,2% το ΠΑΣΟΚ 10,4% και 12,2%, η Ελληνική Λύση 7,2% και 8,3%, το ΚΚΕ 7% και 8%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,7% και 4,5%, η Νίκη 2,5% και 3,2%, η Νέα Αριστερά 2,6% και 3%, το ΜεΡΑ 25 ποσοστά 2,6% και 3%, η "Φωνή Λογικής" 2,4% και 2,8% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου 2% και 2,5%. Αξιοσημείωτα ευρήματα της δημοσκόπησης αποτελούν η μετακίνηση των ψηφοφόρων των "Σπαρτιατών" κυρίως προς Ελληνική Λύση και "Φωνή Λογικής". αλλά και το γεγονός ότι το 40,1% των πολιτών αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά την αξιολόγηση.

Με βάση τα παραπάνω που αποτελούν "φωτογραφία" της στιγμής, προκύπτουν μια σειρά από συμπεράσματα, τα οποία έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και τη δική τους αξία.

Κατ΄ αρχάς, όλες οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να ενισχύουν την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί κοντά στο ποσοστό των Ευρωεκλογών του 2019, πετυχαίνοντας "διπλό σκορ" έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ έρθει τρίτο, τότε ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει... μπελάδες την επόμενη μέρα.

Από την άλλη πλευρά, η κατάκτηση της τέταρτης θέσης από την Ελληνική Λύση θεωρείται σχεδόν σίγουρη, ενώ η υποχώρηση του ΚΚΕ στην πέμπτη, μπορεί να μην δημιουργήσει γκρίνιες στο... σοβιέτ του Περισσού, ωστόσο, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα, καθώς θα έχει συνοδευτεί από την απώλεια της τέταρτης θέσης από ένα κόμμα που εντάσσεται στον ακροδεξιό χώρο. Βέβαια, εκεί που θα γίνει ο κακός χαμός είναι στο ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελληνική Λύση στην τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη! Για τις θέσεις 6-11 θα γίνει ο... κακός χαμός, με το προβάδισμα να ανήκει κατά σειρά σε Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, "Φωνή Λογικής", ΜεΡΑ 25 και Δημοκράτες.

Σύμφωνα με όσα απαντούν οι πολίτες στα γκάλοπ, οι Ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, από τη στιγμή μάλιστα που δεν απειλείται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Άρα, εκ του ασφαλούς ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος πιστεύει ότι είναι μια... καλή ευκαιρία να ψηφίσει άλλα κόμματα, όμως κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στην Ευρωβουλή μπορεί να μπουν περισσότερα πρόσωπα, τα οποία δεν θα συμβάλλουν στην προώθηση των συμφερόντων της χώρας.

Ρυθμιστικοί παράγοντες για τη διάθεση του εκλογικού σώματος σε 23 μέρες από σήμερα θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας και φυσικά ο... καιρός. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που γνωρίζουμε από τον περυσινό δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών και των περιφερειακών-δημοτικών. Η υπερβολική σιγουριά από ένα μέρος του εκλογικού σώματος για τις τελικές θέσεις που θα καταλάβουν τα κόμματα, μπορεί να οδηγήσει στην αποχή και σε ανατροπές στα τελικά ποσοστά σχεδόν για όλους. Είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη, θέλει 148 «ναι» για να περάσει

Για να περάσει η πρόταση μομφής θα πρέπει να πάρει 148 «ναι» (επί των 295 μελών). Είναι άγνωστο προς το παρόν το πώς θα γίνει η ψηφοφορία με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ομιλία το...

Φόρτωση άρθρων...