Τετάρτη
01 Ιανουαρίου 2025

Τι διεκδικούμε-γιατί και πως- από την Τουρκία

Πολιτική
Ως Έλληνες ποντιακής καταγωγής, σε ότι μας αφορά, αλλά και ως πολιτισμένος κόσμος μετά την ολοκλήρωση το 1923 και της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εδώ και εκατό χρόνια παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική και επεκτατική πολιτική των εκάστοτε Τουρκικών κυβερνήσεων κεμαλιστών, σοσιαλιστών, στρατιωτικών-χουντικών και σήμερα των φιλοϊσλαμιστών, να συνεχίζουν την ίδια, προκλητική όσο και καταδικαστέα από τους Διεθνείς οργανισμούς, τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική των εθνοκαθάρσεων και της Γενοκτονίας.

Τεκμηριωμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, καταθέτει ο ιστορικός συγγραφέας Στέφανος Τανιμανίδης* μέσω του «Καρφιού». Του Στέφανου Τανιμανίδη* 

Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση, θα πρέπει για να θωρακίσει τους νεοέλληνες αλλά και τις επερχόμενες γενιές, να εισαγάγει την ιστορία των 2.500 χρόνων του Ελληνισμού του Πόντου σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, για να μην συνεχίζεται, εκατό χρόνια μετά το έγκλημα που υπέστησαν οι πρόγονοί μας και το έγκλημα της λήθης και της σιωπής της ιστορία μας, που για χρόνια επέβαλαν το Νατοϊκό δόγμα της Ελληνοτουρκικής φιλίας, αλλά και τα συμφέροντα «φίλων και συμμάχων» μας.

Στις σχέσεις μας με την Τουρκία, εκτός των διπλωματικών χειρισμών και την εξοπλιστική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων μας, θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι της ατζέντας των όποιων σχετικών επιτροπών του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στους Διεθνείς Οργανισμούς και θέματα που τα τελευταία 40 χρόνια ανέδειξαν οι ποντιακές οργανώσεις

Να καταγγείλουμε αυτήν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του νεοοθωμανού Σουλτάνου και να απαιτήσει από την Τουρκία, τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Είναι γνωστό ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1994 το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναγνώρισε τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922 σε βάρος το Ελληνισμού του Πόντου από Νεότουρκους και Κεμαλιστές, ως πράξεις γενοκτονίας και ομόφωνα καθιέρωσε την η19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αντίστοιχα όλα αυτά τα χρόνια μετά την Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, η Τουρκία συστηματικά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει την ιστορία και να διαψεύσει τις διηγήσεις εκατοντάδων Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων που ήταν αυτήκοοι μάρτυρες και είδαν δεκάδες συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες τους να πέφτουν θύματα βίας, δολοφονιών και εξοριών κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες μέχρι του τελικού αφανισμού τους, σε «ένα ΑΟΥΣΒΙΤΣ εν ροή», όπως χαρακτήρισε αυτές τις πορείες θανάτου ο αείμνηστος καθηγητής Ιστορίας Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

Η Ελληνική Kυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν, να αναγνωρίσει τα γεγονότα της περιόδου 1914-1923 σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών, ως πράξεις γενοκτονίας και να απαιτήσει να ζητήσει συγνώμη για τα όσα οι προγονοί τους έκαναν σε βάρος μας.

Θα πρέπει να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Τουρκική Kυβέρνηση να συμμορφωθεί με την υπόδειξη του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ταυτότητας των Ελληνοχριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και την επαναλειτουργία της ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου.

Επίσης, η Ελλάδα να ζητήσει από την Τουρκία την επιστροφή των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους και την ανάλογη έκθεσή τους εντός της ανακαινισμένης μονής, για τους χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες που την επισκέπτονται.

Για ευνόητους λόγους, προτείνουμε να ζητηθεί από πλευράς της Ελλάδος, το άνοιγμα Προξενείου στην Τραπεζούντα, όπου είναι εγκατεστημένοι και ζουν χιλιάδες Ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι και κρυπτοχριστιανοί.

Πρέπει να συμπεριλάβουμε στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία όλα τα παραπάνω θέματα, γιατί πρωτίστως το οφείλει απέναντι στην ιστορία των 2.000.000 Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής. Για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση έναντι της Τουρκίας και την Διεθνή Κοινότητα.

*Ο Στέφανος Τανιμανίδης είναι πρώην ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, επίτιμος πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Δημοσιεύτηκε στο "Καρφί"

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ ο Μητσοτάκης - Έστειλε μήνυμα μέσω του ασυρμάτου

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ επισκέφθηκε, λίγες ώρες πριν την αλλαγή του έτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με εργαζόμενους που ήταν σ...

Χρυσοχοΐδης: Αντάλλαξε ευχές και δώρα με τροχονόμο στη πλατεία Συντάγματος

Δώρα σε τροχονόμους, οι οποίοι παραμονή Πρωτοχρονιάς εκτελούσαν υπηρεσία ρύθμισης της κυκλοφορίας στο Σύνταγμα και σε Κηφισιά, Γλυφάδα, Πειραιά και Αιγάλεω προσέφερε η πολιτική και...

Φόρτωση άρθρων...