Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

Τι... ψάχνει ο Μητσοτάκης στην Ινδία - Οι σημαντικές συναντήσεις και οι ευκαιρίες

Ο Μητσοτάκης πάει στην Ινδία για να ανοίξει έναν ιστορικό κύκλο προσέγγισης των δύο χωρών, όπου η Ελλάδα έχει επενδύει πολλά για το μέλλον.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Νέο Δελχί με υπουργούς, υφυπουργούς και επιχειρηματίες, ακριβώς 6 μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού από το 2008, όταν είχε επισκεφθεί τη χώρα, ο Κώστας Καραμανλής.

Η Ινδία είναι μια χώρα με πολιτισμό αιώνων, καταδικάζει τον αναθεωρητισμό, σέβεται τις αξίες του διεθνούς δικαίου, έχει πειθαρχημένους πολίτες και γενικώς ξεχωρίζει. Η Ελλάδα οφείλει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, καθώς πρόκειται για μια εμβληματική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την ισχυρή δυναμική του brand που "χτίζει". Ο Μητσοτάκης μεταβαίνει σε μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν 1,4 δισεκατομμύριο πολίτες, η οποία σε λίγους μήνες θα γίνει η πολυπληθέστερη στον πλανήτη, υποσκελίζοντας την Κίνα.

Στη χώρα αυτή κατοικούν περίπου 50 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι, οι οποίοι προφανώς αποτελούν ένα ιδιαίτερο target group για τη χώρα μας! Άρα, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε έναν στους χίλιους! Πενήντα χιλιάδες εκατομμυριούχοι, οι οποίοι θα ήθελαν να αποκτήσουν "Χρυσή Βίζα" ή να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, αποτελούν ένα τεράστιο μέγεθος. Επιπλέον, οι τουρίστες που μας έρχονται από την Ινδία είναι μόλις 500.000 και μπορούμε να τους πολλαπλασιάσουμε τα επόμενα χρόνια.

Στην αποστολή συμμετέχουν επιφανείς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε υπογραφή συμφωνιών με αντίστοιχους συν-εταίρους στην αχανή χώρα της Ασίας. Η Ινδία το 2027 θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία με όρους ΑΕΠ, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ εκτιμάται ότι το 2075 θα είναι δεύτερη, πίσω από την Κίνα. Διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων ανθρώπων στον πλανήτη, γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν, καθώς οι νέοι άνθρωποι έχουν αυξημένη ροπή προς την κατανάλωση, την εξωστρέφεια, τη γνώση, την καινοτομία, τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι χιλιάδες "μυαλά" στον τομέα της πληροφορικής (και όχι μόνο) είναι Ινδοί, οι οποίοι είναι περιζήτητοι στη Δύση και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με βάση τα προαναφερόμενα, μια τέτοια χώρα, πρέπει να περιληφθεί κατά προτεραιότητα στα... ραντάρ της Ελλάδας. Η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει πρωθυπουργό τον, ινδικής καταγωγής, Ρίσι Σούνακ προσέλκυε επί χρόνια μεγάλο αριθμό Ινδών που πήγαιναν για να σπουδάσουν και ακολούθως συνέχιζαν ως στελέχη σε μεγάλες εταιρείες ή επέστρεφαν στην Ινδία για να διοικήσουν τις επιχειρήσεις τους. Τώρα, η Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε για δεκαετίες την Ινδία ως αποικία, είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και το δικαίωμα του "ευρωπαίου πολίτη" από ενδιαφερόμενους Ινδούς περνάει αναμφίβολα μέσα από την αγορά ακινήτων (και) στην Ελλάδα, για την εξασφάλιση της "Χρυσής Βίζας". Χιλιάδες Ινδοί έχουν λάβει τη "Χρυσή Βίζα" αγοράζοντας ακίνητα σε Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρο. Δεκάδες χιλιάδες εκατομμυριούχοι Ινδοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς θεωρούν υψηλή τη φορολογία που τους επιβάλλεται, ενώ θέλουν να διοικήσουν τις επιχειρήσεις τους ή να ανοιχτούν σε άλλους τομείς, μακριά από την αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Νέο Δελχί, στην Καλκούτα ή τη Μουμπάι (πρώην Βομβάη).

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ινδική κοινότητα είναι πολυπληθής στη χώρα μας. Είναι άνθρωποι που σε πολλές περιπτώσεις έχουν κάνει οικογένεια, τα παιδιά τους πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία και μάλιστα πολλά από αυτά είναι άριστοι μαθητές. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου δουλεύουν πολλοί Ινδοί εργάτες γης και αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τον ομόλογο του. Στα κεφάλαια των επενδύσεων, της "Χρυσής Βίζας", του τουρισμού και των εργατών γης στην Ελλάδα, μπορούμε να προσθέσουμε τις εξαγωγές προϊόντων και ιδίως γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο και μέλι.

Η συνεχής αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος έχει πολλαπλασιάσει θεαματικά τις ανάγκες της Ινδίας. Σχεδόν 1 στους 2 Ινδούς, δηλαδή συνολικά 700 εκατ. πολίτες ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ωστόσο, χρόνο με τον χρόνο, βελτιώνουν τις προοπτικές τους, τόσο σε επίπεδο διατροφής, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι η Ινδία από το 2011 δεν εισάγει γαλακτοκομικά ή βούτυρα, αλλά τώρα, λόγω των αυξημένων αναγκών ανοίγεται σε άλλες χώρες, για να κάνει εισαγωγές. Το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ινδίας, μόλις και μετά βίας διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. δολάρια και στόχος είναι να υπάρξει διπλασιασμός έως το 2030. Αλλά και πάλι, τα μεγέθη είναι φτωχά, μπροστά στη δυναμική της ινδικής οικονομίας, οπότε, μάλλον αυτός ο στόχος θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Ο Μητσοτάκης είναι προφανές ότι ανοίγει δρόμους σε μία χώρα, η οποία έχει αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές κεκτημένο, δεν έχει ιμπεριαλιστικές σκέψεις και επιπλέον, είναι η περισσότερο αναπτυσσόμενη οικονομία στον πλανήτη, με διψήφια ποσοστά. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών για την προσέγγιση των δύο αντιπροσωπειών, ενώ οι τομείς συνεργασίας των δύο χωρών μπορούν να επεκταθούν στην άμυνα, στην πληροφορική, την τεχνολογία και σε αρκετούς ακόμη. Οι προσδοκίες από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ινδία είναι μεγάλες.

Η Ελλάδα, έχοντας βγάλει από τα πλάνα της τη Ρωσία, παραμένει σταθερή στον άξονα Ευρώπης-ΗΠΑ, αλλά διευρύνει την... ακτίνα δράσης της, κυρίως προς την Ινδία, αλλά και την Κίνα, με ομολογουμένως πολύ συνετό τρόπο και σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ινδία αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν ιδανικό εταίρο, πολλά υποσχόμενο για το μέλλον, καθώς παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανοίξει νέους δρόμους για τους Έλληνες αγρότες και την αγροτοκτηνοτροφική μας παραγωγή, την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, αλλά και την κτηματαγορά.

Πέραν αυτών, πρέπει να επισημανθεί ότι μια πιο στενή και διαρκώς πιο ισχυρή οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, θα προσλάβει ευρύτερες προεκτάσεις σε γεωπολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ιδίως, ως προς το τελευταίο αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία, εδώ και δεκαετίες, έχει ανοικτό μέτωπο με το Πακιστάν, το οποίο εξοπλίζεται από την Τουρκία, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα! Άρα, αυτό η γεωπολιτική "καραμπόλα", είναι προφανές ότι δημιουργεί άλλους δρόμους στη συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει ακόμη και κοινές αεροναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ινδία, μέσω της μικρής και... ασήμαντης Ελλάδας, μπορεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ, ενισχύοντας τη διείσδυση της στην Ευρώπη, με όρους σεβασμού και αμοιβαίας συνεργασίας. Και μην ξεχνάμε ότι ο εμπορικός στόλος της μικρής και... ασήμαντης Ελλάδας, αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για να προωθήσει η Ινδία τα προϊόντα της στις αγορές του πλανήτη. Κάτι μας λέει ότι μετά από αυτήν την επίσκεψη και τις συμφωνίες που θα υπογραφούν, θα έχουμε και άλλες πολλές και ευχάριστες εξελίξεις. Αμήν!

Οι συναντήσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει αύριο, Τετάρτη, το πρωί στο Νέο Δελχί τον ομόλογό του Ναρέντα Μόντι, που πλέον συμπληρώνει δέκα χρόνια στην εξουσία, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο Raisina Dialogue, ένα φόρουμ υψηλού επιπέδου με στελέχη της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των μίντια, που συχνά αποκαλείται και ως το «μικρό Νταβός της Ανατολής». Από την πρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, θα μεταβεί στο Μουμπάι (Βομβάη), ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ασίας, όπου ήδη θα βρίσκεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τους εκπροσώπους περίπου 70 ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εκεί συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες μαζί με τον κ. Φραγκογιάννη θα μεταβούν στη συνέχεια στην πόλη Μπανγκαλόρ, την κοιτίδα της υψηλής τεχνολογίας της Ινδίας, ολοκληρώνοντας μια επίσκεψη στην οποία αναζητούν ευκαιρίες επενδυτικές, συνέργειες, αλλά κυρίως προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών στη χώρα μας. Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι: ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στο Ναύπλιο ο Μητσοτάκης - Επισκέφθηκε τα έργα αποκατάστασης του ναού του Αγίου Νικολάου

Επίσκεψη στο Ναύπλιο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει μέρος στην εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμ...

Φόρτωση άρθρων...