Σαββάτο
21 Δεκεμβρίου 2024

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την κρίση στην Ουκρανία

Πολιτική

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9:30 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 10:40. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και στο τραπέζι βρέθηκε το ζήτημα της απρόσκοπτης προμήθειας φυσικού αερίου.

Στελέχη της Κυβέρνησης εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η χώρα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην τροφοδοσία επιχειρήσεων και νοικοκυριών και στη σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σχέδια που δρομολογήθηκαν από τις 13 Φεβρουαρίου.

Στη συζήτηση έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, αλλά και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται. 

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναχωρεί για το Παρίσι και την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασιστούν οι κυρώσεις για την κίνηση της Μόσχας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κεντρική εκτίμηση που μετέφερε ο Κώστας Σκρέκας στη συνεδρίαση είναι ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει ζήτημα με την προμήθεια του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας και άρα πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. 

Ωστόσο, υπάρχουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εκπονηθεί στο «συρτάρι», μέχρι ώρας, όμως, δεν κρίνεται σκόπιμο να ενεργοποιηθούν, όσο και αν η χώρα μας είναι σε ανοιχτή γραμμή και με άλλες χώρες. Μια παράμετρος που τέθηκε, επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο η χώρα μας να κληθεί να συνδράμει ενεργειακά τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ξεκίνησαν να κάνουν ράλι, δείχνουν, όμως, κάποιες στάσεις σταθεροποίησης, ίσως λόγω της εκτίμησης των αγορών ότι η κίνηση της Ρωσίας δεν θα έχει συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Βεβαίως, μια παρατεταμένα υψηλή τιμή αερίου θα έχει συνέπειες και στην ελληνική αγορά, η οποία ήδη δοκιμάζεται σκληρά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Ως προς τις κυρώσεις, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι θα κατευθυνθούν κυρίως σε πρόσωπα και οντότητες των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως άλλωστε έκαναν αργά χθες το βράδυ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση, άλλωστε, του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην προχωρήσει σε όλο το φάσμα του Ντονμπάς, παρά σε περιοχές που ήλεγχε de facto η Ρωσία, έστω και κάτω από τα ραντάρ, αποτρέπει αυτή την ώρα τις «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις που διεμήνυαν οι Αμερικανοί και θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια ακόμα και την αποβολή της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης: Η κυβέρνηση βγήκε ενδυναμωμένη από τη διαδικασία του προϋπολογισμού και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις

«Αυτές είναι ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση και την ΝΔ. Αλλά, επαναλαμβάνω, εγώ για να μην είμαι ασυνεπής πάντοτε τις δημοσκοπήσεις τις βλέπω περισσότερο, ειδικά στη φάση...

Μαρινάκης: «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας, καταπατά το Διεθνές Δίκαιο»

Κατηγορηματικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη κατα...

Φόρτωση άρθρων...