Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Τι «βλέπει» η ING για τις Ελληνικές Εκλογές - Γιατί οι αγορές δεν ανησυχούν για πολιτικό αδιέξοδo

Πολιτική

«Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν από τον κίνδυνο ενός αβέβαιου αποτελέσματος στις εκλογές», τονίζει η ING και επισημαίνει ότι το spread του δεκαετούς ομολόγου συρρικνώθηκε στην περιοχή των 160 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, βοηθούμενο από ένα καλό οικονομικό περιβάλλον και βελτιώσεις στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών (η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει πρωτογενή πλεονάσματα).

«Στις 21 Μαΐου, εννέα εκατομμύρια Έλληνες πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν ανανεώνοντας τη Βουλή των 300 εδρών για μία τετραετή θητεία» αναφέρει η ING σε report της αναφορικά με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Η τράπεζα υπενθυμίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με αναλογικό σύστημα και όριο εισόδου στη Βουλή το 3%, «το οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην εξουσία το 2016 (για να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα που είχε πλειοψηφικό μπόνους) αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε το 2019 λόγω έλλειψης την απαιτούμενη υπερπλειοψηφίας όταν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο» αναφέρει η ING προσθέτοντας ότι οι ψήφοι που δεν καταφέρνουν να πετύχουν το όριο του 3% κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που εξασφαλίζουν αυτό το ποσοστό.

Οι συντάκτες του report τονίζουν ότι η απλή αναλογική είναι απίθανο να αποφέρει σαφές αποτέλεσμα: «σύμφωνα με το νέο σύστημα, εκτιμάται ότι απαιτείται 45% των ψήφων για να έχει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων την απόλυτη πλειοψηφία» τονίζουν.

Επίσης, αναφέρουν ότι στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) προηγείται με περίπου 36% των ψήφων, ακολουθούμενο από τον αριστερό ΣΥΡΙΖ με 29% και το κεντρώο ΠΑΣΟΚ με 10%. Το κομμουνιστικό κόμμα (ΚΚΕ), η εθνικιστική Ελληνική Λύση και η αριστερή Μέρα25 αναμένεται να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Οι εκπλήξεις

Ακόμη και εκπλήξεις, που σχετίζονται κυρίως με πιθανή υποεκπροσώπηση στις δημοσκοπήσεις νεαρών ψηφοφόρων για πρώτη φορά (που συνήθως κλίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ), η ΝΔ φαίνεται να έχει πολύ καλές πιθανότητες να πετύχει την πρωτιά, ωστόσο απέχει από την εξασφάλιση αυτοδυναμίας. Ως εκ τούτου, αναφέρει η ING, για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 151 εδρών, θα χρειαστεί αναπόφευκτα κάποια μορφή συνασπισμού.

Τα κίνητρα για σχηματισμό συνασπισμού θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, μόνο μία συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να φτάσει κοντά στο όριο, ενώ η συμμαχία ΖΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ-Μέρα32 (πολιτικά πιο δύσκολο να στηθεί) δεν τον πιάνει.

«Το πόσο σκληρά θα πιέσει η Νέα Δημοκρατία για μια συμφωνία θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο πιο ισχυρή βγαίνει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, τόσο χαμηλότερο είναι το κίνητρο να βιαστεί για μια γρήγορη συμφωνία», τονίζεται στο σημείωμα.

Κι αυτό γιατί -όπως χαρακτηριστικά τονίζει- σε περίπτωση αδιεξόδου, θα ακολουθούσαν νέες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σύμφωνα με την ING, γνωρίζοντας ότι πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση για να επωφεληθεί από το μπόνους του πρώτου κόμματος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να αποφασίσει να στοχεύσει σε δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου. Πόσο ριψοκίνδυνο θα ήταν αυτό το στοίχημα για τον Μητσοτάκη;

«Όχι πολύ, κατά την άποψή μας. Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλά, […] η απασχόληση στον τουρισμό υποβοηθήθηκε από την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, και ο πληθωρισμός (όχι ο δομικός) συνεχίζει να επιβραδύνεται. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά σε μια υποθετική σύντομη προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου, αντιπαραθέτοντας τη σταθερότητα με
τις πιθανές εκκλήσεις για αλλαγή που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στο report.

Η ING αναφέρει ότι μια δεύτερη εκλογή τον Ιούλιο φαίνεται πιθανή, εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος στο μεταναστευτικό, όπως η προστασία των συνόρων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε μετά την ο...

Φόρτωση άρθρων...